KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Aralık 2025 Cuma
°C

Eğitim-sen, danıştay kararını savundu

“Tek çözüm; okulöncesi eğitim kurumlarına yeteri kadar okul öncesi öğretmenlik mezunu öğretmen atamaktır. Hükümet olmak çaresizlik ya da çözümsüzlük yeri değildir, çözüm yeridir.”..

Eğitim-sen, danıştay kararını savundu
03 EYLÜL 2009 PERŞEMBE 09:14
0
2213
0
AA aa
Kız Meslek Liselerinin ‘okulöncesi eğitim' bölümünden mezun olup katıldıkları kursları başarıyla tamamladıktan sonra ilköğretim kurumlarının okulöncesi sınıflarında usta öğretici olarak görev yapanların, Danıştay kararı nedeniyle bu yıl görevlendirilememesine yönelik tepkilerine ilişkin açıklamada bulunan Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, Danıştay kararını savundu.

Eğitim-Sen'in yaptığı yazılı açıklamasında şu bilgi ve görüşlere yer verildi.

“Bilindiği gibi sendikamız usta öğreticilere öğretmen görevi, yetki ve sorumluluğu ile bağımsız sınıf verilmesini öngören 17.7.2008 gün ve 1983 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğünün genel yazısının ve bu yazının dayanağı olan Okul Öncesi Eğitim Kurumları Yönetmeliğinin “Usta Öğretici” başlıklı 25/2 maddesindeki “öğretmen görev ve sorumluğu içinde” ibaresinin iptali ve yürütülmesinin durdurulması istemiyle dava açmış ve  bu dava da Danıştay 2.Dairesi 16.2.2009 gün ve E: 2009/377 sayılı kararıyla anılan yazının 7.maddesinde yer alan “öğretmen görev, yetki ve sorumluluğu çerçevesinde bağımsız sınıf verilecek şekilde planlama yapılması” ibaresinin ve anılan Yönetmeliğin 25.maddesinin 2.fıkrasındaki “öğretmen görev ve sorumluğu içinde” ibaresinin yürütülmesinin durdurulmasına karar vermiştir. Bu kararı web sayfamızda “OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ MEZUNU ÖĞRETMEN ADAYLARI İÇİN SENDİKAMIZIN ÖNEMLİ BİR HUKUK ZAFERİ” başlığıyla yayımlamış ve bu karardan sonra artık okul öncesi eğitim kurumlarında usta öğreticilere bağımsız sınıf verilemeyeceği, usta öğreticilerin ancak öğretmenle birlikte görev yapabileceğini belirtmiştik. Bu haberin ardından gündeme gelen kimi yanlış yorumlara cevap vermek ve kararın uygulanmasına ilişkin önerlerde bulunmak zorunluluğu doğmuştur. Öncelikle belirtmek isteriz ki, karar kimlerin usta öğretici olarak atanacağına ilişkin bir karar değildir, usta öğreticilerin hangi görev ve sorumluluk içinde çalışacağına ilişkin bir karardır. Bu nedenle kız meslek lisesi mezunlarının usta öğretici olarak atanmasının engellenmesi söz konusu değildir. Yine bu karardan sonra kız meslek lisesi mezunu usta öğreticiler değil hiçbir usta öğreticiye sınıfta öğretmen olmaksızın bağımsız sınıf verilemeyecektir.  Usta öğreticilik mesleki eğitimde ve özel olarak da okul öncesi eğitim kurumlarında yararlı ve işlevli bir kurumdur. Ancak usta öğreticiye öğretmenle birlikte görev yapacak ve öğretmene yardımcı bir bileşen olması gerekirken öğretmen görevi ve sorumluğu verilmesi hem eğitim bilim gereklerine, hem de yasalara açıkça aykırıdır. Bu bağlamda Milli Eğitim Bakanlığı esnek çalışmayla yıllardır okul öncesi öğretmenlik mezunu onbinlerce öğretmen adayı işsiz iken bu alandaki öğretmen açığını hukuka aykırı biçimde usta öğreticilerle karşılamıştır. Milli Eğitim Bakanlığının güvencesiz, ucuz, sömürüye ve baskıya açık bu istihdam biçimini okul öncesi kurumlarında anılan Danıştay kararından sonra sürdüremeyecektir. Bu nedenle tek çözüm okul öncesi eğitim kurumlarına yeteri kadar okul öncesi öğretmenlik mezunu öğretmen atamaktır. Hükümet olmak çaresizlik ya da çözümsüzlük yeri değildir, çözüm yeridir” denildi.

Danıştay'ın aldığı kararı ve bu davayı açan Eğitim-Sen'i eleştiren usta öğreticilerin verdikleri mücadeleyi ‘sendikamızı yıpratmaya çalışıyorlar' şeklinde değerlendiren Eğitim-Sen, açıklamasında, aktarılan görüşlerin gerçeği yansıtmadığını vurguladı.


Bingol Kent Haber/Bingol Medya

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.12.2025
21:02
Korkutata:
Korkutata: '2026 bütçesi çalışanı ve üretimi merkeze alıyor'
AK Parti Bingöl Milletvekili Zeki Korkutata, TBMM Genel Kurulu'nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2026 yılı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, bütçenin emeği önceleyen, sosyal devleti güçlendiren ve istihdamı merkeze alan bir anlayışla hazırlandığını söyledi.
17.12.2025
21:00
Gültekin:
Gültekin: 'Umut Satılmaz, Emek Çekilişe Konu Edilemez'
Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Bingöl İl Başkanı Şahin Gültekin, Milli Piyango ve şans oyunlarına ilişkin yaptığı yazılı basın açıklamasında, bu tür uygulamaların dar gelirli kesimleri hedef alan bir umut istismarı ve toplumsal bağımlılık kaynağı olduğunu vurguladı.
17.12.2025
20:59
Bingöl`de otomobil şarampole uçtu: 2 yaralı
Bingöl'de otomobil şarampole uçtu: 2 yaralı
Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalelerin ardından ambulanslarla Bingöl Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.
17.12.2025
20:58
Jandarma ekiplerine yeni nesil yaka kameraları teslim edildi
Jandarma ekiplerine yeni nesil yaka kameraları teslim edildi
Bingöl'de trafik güvenliğinin artırılması ve kolluk hizmetlerinde şeffaflığın güçlendirilmesi amacıyla İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde görev yapan trafik ve asayiş ekiplerine yeni nesil yaka kameraları teslim edildi.
17.12.2025
20:57
Lider farkı açtı! 12Bingölspor dolu dizgin!
Lider farkı açtı! 12Bingölspor dolu dizgin!
Yeşil-beyazlılar Osmaniyespor'u 2-0 mağlup ederek liderliğini perçinledi. En yakın takipçisiyle arasındaki puan farkını 13'e çıkaran 12Bingölspor, şampiyonluk yolunda önemli bir aşamayı daha katetti.
17.12.2025
20:56
İş İnsanları Panelinde Bingöl`ün Marka Değeri Masaya Yatırıldı
İş İnsanları Panelinde Bingöl'ün Marka Değeri Masaya Yatırıldı
Bingöl'ün marka değerinin artırılması, istihdamın güçlendirilmesi ve girişimciliğin desteklenmesi amacıyla düzenlenen panelde, iş dünyasının bölgesel kalkınmadaki rolü masaya yatırıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın