KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Aralık 2025 Çarşamba
°C

Eğitim-sen'den anadilde eğitim açıklaması

Eğitim-Sen Bingöl Şubesi tarafından yapılan açıklamada, eğitimin resmi
anlamda eğitim dili olma statüsüne kavuşması için yetkililerin gerekeni
yapmasını istedi.

Eğitim-sen`den anadilde eğitim açıklaması
20 EYLÜL 2010 PAZARTESİ 01:19
0
2417
0
AA aa
Eğitim-Sen Bingöl Şubesi'nin yaptığı yazılı açıklamada, eğitiminin anadilde yapılması için yetkililerin gerekeni yapmasını istedi.

“Bütün eğitimcilerin kabul ettikleri gerçek; çocukların kendi anadillerinde düşündükleri ve kendi düşüncelerini anadillerinde daha doğru ve rahat ifade ettikleri gerçeğidir” denilen açıklamada, Okuma - yazma öğelerinden yoksun bir dilin, gerçek anlamda bir toplumsal yaşamı ifade edilemeyeceği ifade edilerek, “Yazı dili olmaksızın ne bilim, ne sanat, ne de kültür gelişebilir ve gelecek kuşaklara aktarılabilir. Anadilde eğitim hakkı, her şeyden önce temel bir insan hakkıdır ve aynı zamanda bir ulus olarak var olma hakkıdır. Anadilin yasaklanması ve anadilde eğitimin yapılmaması çocuk üzerinde daha fazla etki yapmaktadır. Çocuk kendi anadilinde daha iyi anladığı için, başka bir dil öğrenimde büyük güçlüklerle karşılaşmaktadır. Çocuk belli bir sürenin sonunda kendi anadilinin dışında ki dilin okunmasını öğrenir, ama akıcı okuyamaz. Okuduğunu yeterince anlayamaz ve ifade edemez. Yazıyı da öğrenir, ancak duygu ve düşüncesini yazılı olarak ifade etmekte zorlanır. Yazsa bile yazdıkları sınıf düzeyinin altında kalır.

Çocuk kendi anadilinde düşünmekle, yeni öğrendiği dilde bocalar. Matematik dersinde bile çocuk problemin anlatımında problemi anlamamaktadır. Anlamadığı için problemi çözmede, çözüm yolları üretmekte güçlük çeker. Bu durum diğer derslerde de belirleyicidir. Öğretmenin konuşmalarını veya kitaplarda okuduğunu önce beyninde kendi anadilinde tercüme eder, onu anlamaya çalışır ve tekrar anadilinin dışındaki dile ikinci kez tercüme eder. Bunun için dilbilimcileri dilin iki temel öğeden oluştuğunu söylerler. Alıcı özelliği anlama, verici özelliği ise anlatmadır. Çocuk anlayamadığı bir konuyu anlatmada da zorluk çeker. Anadilde eğitimin reddi, çocuğun temel bilgi birikimini yok saymak ve belli bir süre sonra okul çevresinde yabancı bir dil ile sıfırdan başlamak demektir. Anadilini özgürce kullanan, ana dilinde eğitim gören çocukların bilgi birikimi, dilin yapı özelliklerini, dil kalıplarını kavramış olduklarından, ikinci dili öğrenmeleri kolaylaşır. Anadiliyle edinilen bilgi, yani dilin öğrenilmesine katkıda bulunur ve eğitimde başarının yükselmesine yol açar. Türkiye'de yıllarca Kürt kimliğiyle birlikte dili ve kültürü de yok sayılmış ve belli dönemlerde en acımasızca cezalarla dahi karşılaşılmıştır. İçine girdiğimiz bu dönemde Kürt sorununun çözümü tartışılırken özellikle anadilde eğitim konusunda hala diretilmektedir. Sadece kasetlere serbestlik ve bir televizyon vermekle anadilin kendini devam ettirmesi için yeterli değildir. Bu nedenle bizler de anadilde eğitimin resmi anlamda eğitim dili olma statüsüne kavuşması için yetkililerin gerekeni yapmasını talep ediyoruz” denildi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.12.2025
04:29
Elbaşı Deresi lağım hattına döndü
Elbaşı Deresi lağım hattına döndü
Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Elbaşı (Qasmon) Köyü'nde kanalizasyon altyapısının bulunmaması nedeniyle atık sular yıllardır Elbaşı Deresi'ne akıyor. Dere boyunca yapılan tarımsal sulama ve son dönemde yaşanan balık ölümleri, çevre ve halk sağlığına yönelik riskleri yeniden gündeme taşıdı.
17.12.2025
04:28
Bingöl konut fiyatlarında zirvede!
Bingöl konut fiyatlarında zirvede!
Merkez Bankası'nın Kasım ayı verileri, Türkiye genelinde konut fiyatlarının artışını sürdürdüğünü ortaya koyarken; Bingöl'ün de içinde bulunduğu bölge, yıllık artış oranında ülke genelinde ilk sıraya yerleşti. Peki bu tablo Bingöl'de konut piyasası için ne anlama geliyor?
17.12.2025
04:28
Bingöl Ova Köyleri Turnuvasında Final Günü
Bingöl Ova Köyleri Turnuvasında Final Günü
Bingöl Ova Köyleri Derneği tarafından düzenlenen köyler arası futbol turnuvasında finalin adı Gözeler ile Havsel oldu. Turnuva 19 Aralık'ta oynanacak final maçıyla tamamlanacak.
17.12.2025
04:26
Bingöl`de aranan hırsızlık şüphelisi yakalandı
Bingöl'de aranan hırsızlık şüphelisi yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, hakkında hırsızlık suçundan 6 yıl 9 ay 20 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir şahıs yakalandı.
15.12.2025
23:04
Bingöl`de Sinema Dolu Üç Gün
Bingöl'de Sinema Dolu Üç Gün
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle, Bingöl Valiliği ev sahipliğinde düzenlenen 7. Uluslararası Bingöl Kısa Film Festivali, açılış programıyla başladı. Festival kapsamında üç gün boyunca Bingöl merkez ve ilçelerinde film gösterimleri ve söyleşiler gerçekleştirilecek.
15.12.2025
23:03
Lider 12Bingölspor`da Hedef Net: Farkı Açmak, Yolu Yarılamak
Lider 12Bingölspor'da Hedef Net: Farkı Açmak, Yolu Yarılamak
TFF 3. Lig 2. Grup'ta zirvede yer alan 12 Bingölspor, haftanın kritik maçında Osmaniyespor'u konuk ediyor. Yeşil beyazlılar, taraftar desteğiyle galibiyet serisini sürdürerek şampiyonluk yürüyüşünü güçlendirmek istiyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın