KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Mart 2026 Pazartesi
°C

Ehliyet alma yaşına düzenleme yapıldı!

Resmî Gazete'de yayımlanan kararla birlikte ehliyet kurallarında önemli değişiklikler yapıldı. Bazı ehliyet sınıflarında yaş düzenlemesiyle ilgili yeni getirildi.

Ehliyet alma yaşına düzenleme yapıldı!
10 ARALIK 2024 SALI 15:38
1
3744
0
AA aa

Ehliyet yaş sınırı 16'ya düştü. 16 yaşında ehliyet almayı mümkün kılan yeni değişiklik M, A1 ve B1 ehliyet sınıfları için geçerli.  Özellikle A1 ve B1 ehliyette yapılan değişiklik ile yaş sınırı değiştirildi. Peki, B1 ehliyet nedir, kimler alabilir?

Ehliyet yaş sınırı düştü mü, kaç oldu? 

Gençler, motorlu araç kullanımına daha erken yaşta başlayarak trafik kurallarını uygulama ve bilinçli bir sürücü olma sürecine daha hızlı dahil olabilecek.

Böylece 16 yaşını dolduran gençler, motorlu bisiklet, 125 cc motosiklet ve dört tekerlekli motosiklet gibi araçları kullanmak için ehliyet alabilecek.

Hangi ehliyetlerde yaş sınırı düşürüldü? 

9 Aralık 2024 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete kararıyla M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetlerde yaş sınırı 18'den 16'ya, D sınıfı ehliyetler ise 26'dan 24'e düşürüldü

A2, B, BE, C1, C1E, F, G sınıfı ehliyette 18 yaş sınırı, A sınıfı ehliyette 20 yaş sınırı, C, CE, D1, D1E sınıfı ehliyette 21 yaş sınırı ve DE sınıfı ehliyette 24 yaş sınırı devam edecek.

Yeni gelen kararla M sınıfı (16 yaş) ehliyeti olanlar motorlu bisikletler (moped), azami hızı saatte 45 km'yi geçmeyen, motor gücü 50 cc veya daha az olan iki ya da üç tekerlekli motorlu araçlar ve elektrikli scooterlar kullanabilecek.

A1 Sınıfı (16 yaş) ehliyeti olanlar motor hacmi 125 cc'yi geçmeyen, azami gücü 11 kW'ı aşmayan ve güç/ağırlık oranı 0.1 kW/kg'ı geçmeyen motosikletler ve 3 tekerlekli motorlu araçlar (güç sınırı 15 kW) sürebilecek.

B1 Sınıfı (16 yaş) ehliyeti olanlar dört tekerlekli motosikletler (quad), motor gücü 15 kW'ı aşmayan ve ağırlığı 400 kg'ı geçmeyen araçlar, genelde şehir içinde kullanılan küçük, hafif motorlu araçlara binebilecek.

D Sınıfı (24 yaş) ehliyeti olanlar otobüsler (sürücü dahil 16'dan fazla oturma yeri olan motorlu araçlar), ticari yolcu taşıma amacıyla kullanılan büyük araçlar ve çoğunlukla şehir içi ve şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan araçlar kullanılabilecek.

Resmi gazete kararıyla 80 yaş üzeri sürücülerin sağlık kontrollerinin sıklığı 2 yıla düşürüldü.

65 yaşı geçen sürücülerin ise yenileme süresinin 3 yıl olarak sabit kaldığı açıklandı.

B1 Ehliyet nedir? 

B1 sınıfı ehliyet, B sınıfı ehliyetin bir alt kategorisidir. B sınıfı ehliyet belirli bir kiloya kadar olan otomobil, kamyonet, traktör ve motor bisikletlerin kullanılmasına izin veren bir ehliyet türüdür.

B1 sınıfı ehliyet ise; net ağırlığı 400 kilogramı geçmeyen – yük taşıyanlar için ise net ağırlığı 550 kilogramı geçmeyen- ve motor gücü maksimum 15 Kw olan 4 tekerlekli motorları kullanmak için gerekli olan ehliyet türüdür.

 

 

Kaynak: İnternethaber

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.03.2026
03:11
12 Bingölspor galibiyete hasret! Başkan Özturan özür diledi!
12 Bingölspor galibiyete hasret! Başkan Özturan özür diledi!
Diyarbekirspor deplasmanında 3-1 mağlup olan 12 Bingölspor, ligde son 5 haftada galibiyet alamadı. Liderliğini sürdüren sarı-yeşilli ekipte Kulüp Başkanı Engin Özturan, mağlubiyetin ardından özür dileyerek sorumluluğu üstlendi ve şampiyonluk hedefinin değişmediğini vurguladı.
16.03.2026
03:10
'KİĞI–SANCAK–BİNGÖL YOLU ARTIK ERTELENEMEZ'
'Biz lüks veya ayrıcalık istemiyoruz; sadece eşit hizmet istiyoruz' diyen Cici; 'Bu yol, bölge halkının hayat hakkıdır. Yolun yapılmasıyla ilçemizin ekonomisi gelişecek, ticaret canlanacak, sağlık ve eğitim hizmetlerine erişim kolaylaşacaktır. Kiğı–Sancak–Bingöl yolu artık ertelenemez. Yetkililer bir an önce bu projeyi hayata geçirmelidir!'
16.03.2026
03:08
BİGED, İftar Sofrasında Gençlerle Buluştu
BİGED, İftar Sofrasında Gençlerle Buluştu
Bingöl'de Birlik ve Gelişim Derneği tarafından düzenlenen iftar programında gençler ve davetliler aynı sofrada buluştu. Ramazan ayının manevi atmosferinde gerçekleşen program, birlik ve dayanışma mesajlarıyla dikkat çekti.
16.03.2026
03:06
Karlıova`da kar yeniden bastırdı
Karlıova'da kar yeniden bastırdı
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde aylardır aralıklarla devam eden kar yağışı yeniden etkisini gösterdi. İlçede esnaf kar temizlemek için kürekle çalışırken, bazı araçlar yolda ilerlemekte zorlandı.
16.03.2026
03:04
Yılmaz:
Yılmaz: 'Terörsüz Türkiye Sürecini Kararlılıkla Yürütüyoruz'
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, çeşitli programlar kapsamında geldiği Bingöl'de vatandaşlarla iftar programında buluştu. Yılmaz, Türkiye'nin hem bölgesel barış için çaba gösterdiğini hem de iç cepheyi güçlendirmeye yönelik adımlar attığını söyledi.
16.03.2026
03:00
Okul açılışı yapılıp çocuk evleri temeli atıldı
Okul açılışı yapılıp çocuk evleri temeli atıldı
Bingöllü İş İnsanı Serdar Turhan tarafından babası adına yapılan okulun açılışı ile kendi adına inşa ettireceği Serdar Turhan Kampüsü Çocuk Evleri Sitesi'nin temeli törenle atıldı. Buradaki konuşmasında eğitimin toplumların varlığını sürdürebilmesi açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, nitelikli insan gücünün güçlü bir ülkenin temel unsuru olduğunu söyledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın