KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Haziran 2026 Cumartesi
°C

Ehliyet alma yaşına düzenleme yapıldı!

Resmî Gazete'de yayımlanan kararla birlikte ehliyet kurallarında önemli değişiklikler yapıldı. Bazı ehliyet sınıflarında yaş düzenlemesiyle ilgili yeni getirildi.

Ehliyet alma yaşına düzenleme yapıldı!
10 ARALIK 2024 SALI 15:38
1
3914
0
AA aa

Ehliyet yaş sınırı 16'ya düştü. 16 yaşında ehliyet almayı mümkün kılan yeni değişiklik M, A1 ve B1 ehliyet sınıfları için geçerli.  Özellikle A1 ve B1 ehliyette yapılan değişiklik ile yaş sınırı değiştirildi. Peki, B1 ehliyet nedir, kimler alabilir?

Ehliyet yaş sınırı düştü mü, kaç oldu? 

Gençler, motorlu araç kullanımına daha erken yaşta başlayarak trafik kurallarını uygulama ve bilinçli bir sürücü olma sürecine daha hızlı dahil olabilecek.

Böylece 16 yaşını dolduran gençler, motorlu bisiklet, 125 cc motosiklet ve dört tekerlekli motosiklet gibi araçları kullanmak için ehliyet alabilecek.

Hangi ehliyetlerde yaş sınırı düşürüldü? 

9 Aralık 2024 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete kararıyla M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetlerde yaş sınırı 18'den 16'ya, D sınıfı ehliyetler ise 26'dan 24'e düşürüldü

A2, B, BE, C1, C1E, F, G sınıfı ehliyette 18 yaş sınırı, A sınıfı ehliyette 20 yaş sınırı, C, CE, D1, D1E sınıfı ehliyette 21 yaş sınırı ve DE sınıfı ehliyette 24 yaş sınırı devam edecek.

Yeni gelen kararla M sınıfı (16 yaş) ehliyeti olanlar motorlu bisikletler (moped), azami hızı saatte 45 km'yi geçmeyen, motor gücü 50 cc veya daha az olan iki ya da üç tekerlekli motorlu araçlar ve elektrikli scooterlar kullanabilecek.

A1 Sınıfı (16 yaş) ehliyeti olanlar motor hacmi 125 cc'yi geçmeyen, azami gücü 11 kW'ı aşmayan ve güç/ağırlık oranı 0.1 kW/kg'ı geçmeyen motosikletler ve 3 tekerlekli motorlu araçlar (güç sınırı 15 kW) sürebilecek.

B1 Sınıfı (16 yaş) ehliyeti olanlar dört tekerlekli motosikletler (quad), motor gücü 15 kW'ı aşmayan ve ağırlığı 400 kg'ı geçmeyen araçlar, genelde şehir içinde kullanılan küçük, hafif motorlu araçlara binebilecek.

D Sınıfı (24 yaş) ehliyeti olanlar otobüsler (sürücü dahil 16'dan fazla oturma yeri olan motorlu araçlar), ticari yolcu taşıma amacıyla kullanılan büyük araçlar ve çoğunlukla şehir içi ve şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan araçlar kullanılabilecek.

Resmi gazete kararıyla 80 yaş üzeri sürücülerin sağlık kontrollerinin sıklığı 2 yıla düşürüldü.

65 yaşı geçen sürücülerin ise yenileme süresinin 3 yıl olarak sabit kaldığı açıklandı.

B1 Ehliyet nedir? 

B1 sınıfı ehliyet, B sınıfı ehliyetin bir alt kategorisidir. B sınıfı ehliyet belirli bir kiloya kadar olan otomobil, kamyonet, traktör ve motor bisikletlerin kullanılmasına izin veren bir ehliyet türüdür.

B1 sınıfı ehliyet ise; net ağırlığı 400 kilogramı geçmeyen – yük taşıyanlar için ise net ağırlığı 550 kilogramı geçmeyen- ve motor gücü maksimum 15 Kw olan 4 tekerlekli motorları kullanmak için gerekli olan ehliyet türüdür.

 

 

Kaynak: İnternethaber

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
27.06.2026
20:40
Çotla Dağı`nda Festival Coşkusu Yaşanacak
Çotla Dağı'nda Festival Coşkusu Yaşanacak
Doğayla iç içe bir gün geçirmek isteyenler, 5 Temmuz Pazar günü Genç ilçesindeki Çotla Dağı'nda buluşacak. Zıkte SÜRKAP tarafından ilk kez düzenlenecek Çotla Festivali'nde konserlerden geleneksel oyunlara, yarışmalardan yöresel ikramlara kadar gün boyu birçok etkinlik gerçekleştirilecek.
27.06.2026
20:39
TİMBİR`de Yeni Dönem Heyecanı
TİMBİR'de Yeni Dönem Heyecanı
Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR), 2. Olağan Genel Kurulu Ankara'da gerçekleşti. Dr. Süleyman Basa'nın yeniden Genel Başkanlığa, Bingöl temsilcisi Hakim Bayraktar'ın da yönetim kuruluna seçildiği Genel Kurulda, TİMBİR'in yeni dönem yol haritası da belirlendi.
27.06.2026
20:38
Rektör Çelik, TÜBA Asli Üyesi Seçildi
Rektör Çelik, TÜBA Asli Üyesi Seçildi
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, Türkiye Bilimler Akademisi'nin (TÜBA) 63. Genel Kurulu'nda yapılan seçimlerde asli üyeliğe seçildi.
27.06.2026
20:36
Burkankulu`ndan `çekildi` iddialarına yanıt
Burkankulu'ndan 'çekildi' iddialarına yanıt
12 Bingölspor başkanlığına talip olduğunu açıklayan iş insanı Ahmet Burkankulu, kamuoyunda gündeme gelen 'adaylıktan çekildi' iddialarını yalanladı. Burkankulu, destek çalışmalarını sürdürdüğünü, yeterli desteğin sağlanması halinde ise başkan adaylığını resmen ilan edeceğini söyledi.
27.06.2026
20:36
Bingöl`e 13 hekim atanacak! 4 branşta bir ilk yaşanacak
Bingöl'e 13 hekim atanacak! 4 branşta bir ilk yaşanacak
Sağlık Bakanlığı'nın 129. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü (DHY) kurası kapsamında Bingöl'e 11 uzman ve 2 pratisyen hekim atanacak. Yapılan atamalarla birlikte kentte ilk kez Çocuk Kardiyolojisi branşında uzman görev yapacak, üç ilçe de ilk kez yeni uzmanlık alanlarına kavuşacak.
27.06.2026
20:35
Bingöl Belediyesi`nden Orman Yangını Uyarısı
Bingöl Belediyesi'nden Orman Yangını Uyarısı
Bingöl Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, yaz sıcaklıklarıyla birlikte artan orman yangını riskine karşı vatandaşları uyardı. Açıklamada, küçük bir ihmalin büyük felaketlere yol açabileceği belirtilerek, yangınlara neden olanlar hakkında ağır yaptırımlar uygulandığı hatırlatıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın