KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
01 Ağustos 2026 Cumartesi
°C

Ekinci: Ahilik, ticaretin ahlakla buluşmasıdır

Bingöl Valisi Kadir Ekinci, 'Ahilik: bilginin hikmetle, ticaretin ahlakla buluşmasıdır. Ahilikte hamd vardır, şükür vardır, kanaat vardır: dedi.

Ekinci: Ahilik, ticaretin ahlakla buluşmasıdır
17 EYLÜL 2019 SALI 19:16
3
1736
2
AA aa

Bingöl'de 32. Ahilik Haftası Kutlama programı Kültür Merkezinde düzenlendi.

Programa, Vali Ekinci'nin yanı sıra Belediye Başkan Vekili Mehmet Sait Kolak, Ticaret İl Müdürü Abdulvahab Tanık, ESOB Başkanı Ali Bayram, kurum müdürleri, STK Temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda davetli vatandaş katıldı.

Ahilik Haftası kutlama programı İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Ahilik temelinin 13. Yüzyılda atıldığını belirten Vali Kadir Ekinci, “Ahilik teşkilatı, 13. yüzyılda temelleri atılan ve iyi ahlak, doğruluk, kardeşlik, yardımseverlik gibi değerler üzerinden yüzümüzü ağartan, başımızı dik kılan bir medeniyet projesidir. Ahilik; bilginin hikmetle, ticaretin ahlakla buluşmasıdır. Ahilikte hamd vardır, şükür vardır, kanaat vardır. Ahilik sadece ticari bir meşguliyet değildir; manevi değerlerimizin, geleneklerimizin, kültürümüzün muhafızıdır. Toplumsal dokunun, sosyal dayanışma ve adaletin teminatıdır. En önemlisi de esnafımız, güvenilirliğin, dürüstlüğün, emin olma sıfatının simgesidir. Selçuklu Devletinde, Osmanlı Devletinde ve Türkiye Cumhuriyeti'nde de esnaf ve sanatkârlarımız toplumun ana omurgası, kültürümüzün taşıyıcı kolonları olmuş ve olmayı da sürdürmektedirler” dedi.

Türkiye'nin ekonomik merkezli bir operasyona tabi tutulmak istendiğini aktaran Vali Ekinci, “Elbette bütün toplumlarda zaman zaman farklı sıkıntılar olacaktır. Bugün de ülkemiz içeriden ve dışarıdan özellikle ekonomi merkezli bir operasyona tabi tutulmak ve terbiye edilmek istenmektedir. Hamdolsun hem geçmişte hem de bugün, esnaf ve sanatkârlarımız basiretli ve dirayetli duruşları ve köklü dayanışma gelenekleri ile yaşadığımız zorlukları aşma ve felaha ulaşma konusunda çok büyük katkıları sunmuşlardır. Onun için, kökleri toprağın dalları ise gökyüzünün derinliklerine uzanan bu tür yapıları ne kadar güçlü tutarsak ve bir okul görevi gören bu kurumları yeni nesillere ne kadar güçlü aktarabilirsek geleceğimize de o derece güvenle bakarız. Her daim hakka ve hakikate tanıklık eden ve daima iyiliğin gören gözü, tutan eli olan ecdadımızdan aldığımız bu kutsal emaneti daha da zenginleştirerek, sonraki nesillere aktarmak için çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Vali Ekinci, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Ahilik Haftası Kutlamalarını bu çerçevede önemli ve değerli bir etkinlik olarak görüyorum. Ecdadımızın Anadolu'yu yurt yapmasına yardımcı olmak için tarihteki en önemli sivil toplum kuruluşlarından birisi olan Ahiliğe ve bütün Ahilere şükranlarımı sunuyorum.

Bingölümüzün gelişmesi, kalkınması, büyümesi ve güçlenmesi için çalışıyoruz. Gençlerimizi, kadınlarımızı, yaşlılarımızı, engellilerimizi hayatın içinde daha aktif ve üretken kılan projeler üzerine yoğunlaşıyoruz. Amacımız bütün sosyal kesimlerin katma değer üreterek hem kendilerine hem de topluma faydalı olmalarını sağlamaktır.

Bu nedenle, büyük düşünmeli ve büyük projelerle insanımızın ve insanlığın önüne çıkmalıyız. Hep birlikte, el ele, omuz omuza daha fazla çalışmalı ve bu aziz milleti, bu cennet vatanı, bu şanlı tarihi ve bu müstesna medeniyeti yarınlara taşımalıyız. Uzun yıllardır kontrolden çıkmış bir tüketim ve gösteri toplumu ilişkileri içindeyiz. Özellikle sosyal ve kültürel hayat üzerinden savrulmalarla medeniyet köklerimizi unutuyoruz. Cadde ve sokaklarımız bizlere yabancılaşıyor. Örf ve adetlerimiz bizlere yabancılaşıyor. Evlerimizin içi ve çocuklarımız bizlere yabancılaşıyor. Yabancılaşmayı dayatan her hamle sonrasında tarihimizdeki ve inançlarımızdaki muazzam değerlerden uzaklaşıyoruz.

Onun için yüzümüzü ve kalbimizi yeniden büyük bir okul olan medeniyetimize çevirmeliyiz. Eşyayı değil insanı önceleyen, tüketimi değil üretimi önceleyen, nefsi değil aklı ve ahlakı önceleyen çalışmalar yapmalıyız.

Sayın Cumhurbaşkanımız, ‘geleneği olmayanın geleceği de olmaz' diyor. Güçlü ve müreffeh bir Türkiye için beşeri, sosyal ve iktisadi ilişkilerimizi bugünlere taşıyan geleneğimizi koruyalım.

İşlerimize, iş yerlerimize, üretimimize ve ürünlerimize aklı ve ahlakı rehber alan Ahilik ruhunu hakim kılalım. Kendileri bir şeyi ölçerek aldıkları zaman tam alan; ama insanlara bir şeyi ölçüp tartarak verdiklerinde eksik tutan kimselerden olmaktan uzak duralım.

Bu duygularla; başta esnaf ve sanatkârlarımız olmak üzere tüm vatandaşlarımızın Ahilik Haftasını kutluyor, bu hafta vesilesiyle gerçekleştirilecek etkinliklerin hayırlar getirmesini diliyorum.”

Program, Yılın Ahisine, Yılın Kalfasına ile Yılın Çırağına plaket takdimi ve Ahilik Haftası münasebetiyle yapılan şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere hediyeler verilmesi ve pilav-nohut ikramının ardından sona erdi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_50110)
19 Eylül 2019 Perşembe 09:07
İçi boş nostaljik ;günümüz dünyasında karşılığı olmayan bir değer.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_50131)
19 Eylül 2019 Perşembe 14:41
@Misafir Kullanıcı çok iyi bir yorum olmuş
31.07.2026
14:19
Bingöl`de Asfalt Mesaisi Başladı
Bingöl'de Asfalt Mesaisi Başladı
Bingöl Belediyesi, 2026 yılı asfalt sezonunu başlattı. Kent genelinde 20 kilometrelik yol ağı BSK asfaltla yenilenirken, yaklaşık 40 bin ton asfalt serilecek. Yol yenileme çalışmalarının yanı sıra kaldırım, kavşak, istinat duvarı ve dekoratif aydınlatma projeleri de sezon boyunca etaplar halinde hayata geçirilecek.
31.07.2026
13:48
Bingöl`de İki Otomobil Çarpıştı: 1`i Ağır 8 Yaralı
Bingöl'de İki Otomobil Çarpıştı: 1'i Ağır 8 Yaralı
Genç ilçesinde iki otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında biri ağır 8 kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine sevk edilen sağlık ekiplerince hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.
30.07.2026
19:39
234 Paket Çalıntı Sigarayla Yakalandı, Tutuklandı
234 Paket Çalıntı Sigarayla Yakalandı, Tutuklandı
Bingöl'de bir iş yerinden çalınan 234 paket sigarayla yakalanan şüpheli, polis ekiplerinin çalışması sonucu gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlı, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
30.07.2026
19:26
Gündoğdu Kavşağı`nda Kaza: 5 Kişi Yaralandı
Gündoğdu Kavşağı'nda Kaza: 5 Kişi Yaralandı
Bingöl merkez Gündoğdu Kavşağı'nda minibüs ile otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 5 kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine sevk edilen sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı.
30.07.2026
19:08
3. Kısım Sanayi Sitesi`nde Hedef Ulaşım Sorununu Bitirmek
3. Kısım Sanayi Sitesi'nde Hedef Ulaşım Sorununu Bitirmek
501 iş yerinden oluşan ve bunlardan 200'ünün faaliyete başladığı 3. Kısım Küçük Sanayi Sitesi'nde, geçen yıl 3 bin 600 metrelik sıcak asfalt tamamlanırken, bu yıl kalan 11 kilometrelik yol ağının bitirilmesi hedefleniyor.
30.07.2026
12:06
25 Kovan Kül Oldu, Bingöllü Arıcılar Kenetlendi
25 Kovan Kül Oldu, Bingöllü Arıcılar Kenetlendi
Solhan'da Yakup Koçak'a ait 25 arı kovanının kundaklandığı iddiası üzerine başlatılan inceleme sürerken, Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği mağdur üretici için dayanışma kampanyası başlattı. Birlik Başkanı Mehmet Ali Aba, tüm arıcılara 'Bir kovan da sen ver' çağrısında bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın