KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Ağustos 2026 Pazar
°C

Ekinci: Ahilik, ticaretin ahlakla buluşmasıdır

Bingöl Valisi Kadir Ekinci, 'Ahilik: bilginin hikmetle, ticaretin ahlakla buluşmasıdır. Ahilikte hamd vardır, şükür vardır, kanaat vardır: dedi.

Ekinci: Ahilik, ticaretin ahlakla buluşmasıdır
17 EYLÜL 2019 SALI 19:16
3
1748
2
AA aa

Bingöl'de 32. Ahilik Haftası Kutlama programı Kültür Merkezinde düzenlendi.

Programa, Vali Ekinci'nin yanı sıra Belediye Başkan Vekili Mehmet Sait Kolak, Ticaret İl Müdürü Abdulvahab Tanık, ESOB Başkanı Ali Bayram, kurum müdürleri, STK Temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda davetli vatandaş katıldı.

Ahilik Haftası kutlama programı İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Ahilik temelinin 13. Yüzyılda atıldığını belirten Vali Kadir Ekinci, “Ahilik teşkilatı, 13. yüzyılda temelleri atılan ve iyi ahlak, doğruluk, kardeşlik, yardımseverlik gibi değerler üzerinden yüzümüzü ağartan, başımızı dik kılan bir medeniyet projesidir. Ahilik; bilginin hikmetle, ticaretin ahlakla buluşmasıdır. Ahilikte hamd vardır, şükür vardır, kanaat vardır. Ahilik sadece ticari bir meşguliyet değildir; manevi değerlerimizin, geleneklerimizin, kültürümüzün muhafızıdır. Toplumsal dokunun, sosyal dayanışma ve adaletin teminatıdır. En önemlisi de esnafımız, güvenilirliğin, dürüstlüğün, emin olma sıfatının simgesidir. Selçuklu Devletinde, Osmanlı Devletinde ve Türkiye Cumhuriyeti'nde de esnaf ve sanatkârlarımız toplumun ana omurgası, kültürümüzün taşıyıcı kolonları olmuş ve olmayı da sürdürmektedirler” dedi.

Türkiye'nin ekonomik merkezli bir operasyona tabi tutulmak istendiğini aktaran Vali Ekinci, “Elbette bütün toplumlarda zaman zaman farklı sıkıntılar olacaktır. Bugün de ülkemiz içeriden ve dışarıdan özellikle ekonomi merkezli bir operasyona tabi tutulmak ve terbiye edilmek istenmektedir. Hamdolsun hem geçmişte hem de bugün, esnaf ve sanatkârlarımız basiretli ve dirayetli duruşları ve köklü dayanışma gelenekleri ile yaşadığımız zorlukları aşma ve felaha ulaşma konusunda çok büyük katkıları sunmuşlardır. Onun için, kökleri toprağın dalları ise gökyüzünün derinliklerine uzanan bu tür yapıları ne kadar güçlü tutarsak ve bir okul görevi gören bu kurumları yeni nesillere ne kadar güçlü aktarabilirsek geleceğimize de o derece güvenle bakarız. Her daim hakka ve hakikate tanıklık eden ve daima iyiliğin gören gözü, tutan eli olan ecdadımızdan aldığımız bu kutsal emaneti daha da zenginleştirerek, sonraki nesillere aktarmak için çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Vali Ekinci, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Ahilik Haftası Kutlamalarını bu çerçevede önemli ve değerli bir etkinlik olarak görüyorum. Ecdadımızın Anadolu'yu yurt yapmasına yardımcı olmak için tarihteki en önemli sivil toplum kuruluşlarından birisi olan Ahiliğe ve bütün Ahilere şükranlarımı sunuyorum.

Bingölümüzün gelişmesi, kalkınması, büyümesi ve güçlenmesi için çalışıyoruz. Gençlerimizi, kadınlarımızı, yaşlılarımızı, engellilerimizi hayatın içinde daha aktif ve üretken kılan projeler üzerine yoğunlaşıyoruz. Amacımız bütün sosyal kesimlerin katma değer üreterek hem kendilerine hem de topluma faydalı olmalarını sağlamaktır.

Bu nedenle, büyük düşünmeli ve büyük projelerle insanımızın ve insanlığın önüne çıkmalıyız. Hep birlikte, el ele, omuz omuza daha fazla çalışmalı ve bu aziz milleti, bu cennet vatanı, bu şanlı tarihi ve bu müstesna medeniyeti yarınlara taşımalıyız. Uzun yıllardır kontrolden çıkmış bir tüketim ve gösteri toplumu ilişkileri içindeyiz. Özellikle sosyal ve kültürel hayat üzerinden savrulmalarla medeniyet köklerimizi unutuyoruz. Cadde ve sokaklarımız bizlere yabancılaşıyor. Örf ve adetlerimiz bizlere yabancılaşıyor. Evlerimizin içi ve çocuklarımız bizlere yabancılaşıyor. Yabancılaşmayı dayatan her hamle sonrasında tarihimizdeki ve inançlarımızdaki muazzam değerlerden uzaklaşıyoruz.

Onun için yüzümüzü ve kalbimizi yeniden büyük bir okul olan medeniyetimize çevirmeliyiz. Eşyayı değil insanı önceleyen, tüketimi değil üretimi önceleyen, nefsi değil aklı ve ahlakı önceleyen çalışmalar yapmalıyız.

Sayın Cumhurbaşkanımız, ‘geleneği olmayanın geleceği de olmaz' diyor. Güçlü ve müreffeh bir Türkiye için beşeri, sosyal ve iktisadi ilişkilerimizi bugünlere taşıyan geleneğimizi koruyalım.

İşlerimize, iş yerlerimize, üretimimize ve ürünlerimize aklı ve ahlakı rehber alan Ahilik ruhunu hakim kılalım. Kendileri bir şeyi ölçerek aldıkları zaman tam alan; ama insanlara bir şeyi ölçüp tartarak verdiklerinde eksik tutan kimselerden olmaktan uzak duralım.

Bu duygularla; başta esnaf ve sanatkârlarımız olmak üzere tüm vatandaşlarımızın Ahilik Haftasını kutluyor, bu hafta vesilesiyle gerçekleştirilecek etkinliklerin hayırlar getirmesini diliyorum.”

Program, Yılın Ahisine, Yılın Kalfasına ile Yılın Çırağına plaket takdimi ve Ahilik Haftası münasebetiyle yapılan şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere hediyeler verilmesi ve pilav-nohut ikramının ardından sona erdi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_50110)
19 Eylül 2019 Perşembe 09:07
İçi boş nostaljik ;günümüz dünyasında karşılığı olmayan bir değer.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_50131)
19 Eylül 2019 Perşembe 14:41
@Misafir Kullanıcı çok iyi bir yorum olmuş
21.08.2026
22:19
MURAT NEHRİ`NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR`IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
MURAT NEHRİ'NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR'IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'ni geçmeye çalışırken akıntıya kapılarak kaybolan 29 yaşındaki Mehmet Hazar'ın cansız bedenine ulaşıldı. Hazar'ın cenazesi, kaybolduğu noktanın yaklaşık 100 metre ilerisinde bulundu.
21.08.2026
21:07
Murat Nehri`nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Murat Nehri'nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'nin karşısına geçmeye çalışan iki kardeş, baraj kapaklarının açılmasıyla yükselen su debisi nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdi. Kardeşlerden biri jet ski ile kurtarılırken, akıntıya kapılarak kaybolan diğer kardeşi bulmak için ekipler seferber oldu.
21.08.2026
21:06
Bingöl Üniversitesi Türkiye`de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi Türkiye'de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen Çevre Yönetim Birimi Yeterlik Belgesi'ni almaya hak kazandı. Üniversite, söz konusu yeterlik belgesine sahip Türkiye'deki tek devlet üniversitesi oldu.
21.08.2026
21:04
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
2017'de yapımına başlanan Çirişli Tüneli'nde kazı ve destek çalışmalarında yüzde 60, nihai beton imalatında yüzde 49 seviyesine gelindi. 2024'te '2025'te kalan kısmın ihalesi yapılacak', Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ise '2026'da tamamlanacak' denilen proje için şimdi hedef 2028 sonu. Yıllardır değişen tarihler, tünelin akıbetine ilişkin soru işaretlerini büyütüyor.
21.08.2026
21:03
Bingöl`de organik arıcılığa güçlü destek
Bingöl'de organik arıcılığa güçlü destek
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülen proje kapsamında Bingöl'de organik bal üreticilerine yönelik destekler sürüyor. 2022'den bu yana yüzde 75 hibe desteğiyle 740 organik arı kovanı dağıtılırken, 2026 yılında 15 üreticiye yüzde 50 hibeyle 15 bal sağım çadırı temin edildi.
21.08.2026
21:02
Solhan`da maden arama tartışması TBMM`ye taşındı
Solhan'da maden arama tartışması TBMM'ye taşındı
HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Arslanbeyli köyündeki maden arama faaliyetlerini TBMM gündemine taşıdı. Dinç, su kaynakları, tarım arazileri ve ormanlık alanların risk altında olduğunu belirterek, gerekli incelemeler tamamlanıncaya kadar çalışmaların durdurulmasını istedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın