KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
28 Nisan 2026 Salı
°C

'Ekonomiyi başarıyla yöneten ender ülkelerden biriyiz”

Türkiye'nin ekonomisi ile dünyaya örnek olduğunu vurgulayan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, &';Bunalım döneminde ekonomiyi başarı ile yöneten ender ülkelerden biriyiz” dedi.

`Ekonomiyi başarıyla yöneten ender ülkelerden biriyiz”
16 KASIM 2011 ÇARŞAMBA 19:31
0
4884
1
AA aa

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Avrupa-Akdeniz (Euromed) Ekonomik ve Sosyal Konseyler ve Benzeri Kuruluşlar Zirvesi'ne katıldı. Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomisi ile dünyaya örnek olduğunu vurguladı. Yılmaz, "Bunalım döneminde ekonomiyi başarı ile yöneten ender ülkelerden biriyiz. Türkiye 2009'da buhrandan bir miktar etkilense de şokları hemen atlatmayı bildi. Bakın geçen sene ekonomi yüzde 8,9 büyüdü, bu sene için de 7,5 büyüme öngörüyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin istihdamda dünyayı imrendirecek bir performans ortaya koyduğunu anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

"2009'da yüzde 14 olan işsizliği şu an itibari ile yüzde 9,2'ye indirdik. Milyonlarca insana birkaç sene içinde yeni istihdam imkânları oluşturduk. Bunu Avrupa'nın daraldığı bir ortamda başardık; bölgemizde görülen siyasi sorunlara rağmen başardık. Bu başarıda siyasi istikrar ve güven ortamı kilit rol oynuyor. Türkiye, 2008 ve 2009'da alınması gereken kararı zamanında aldı. Atılması gereken adımları attı; orta vadeli bir perspektif ile karar alıp uyguladı. Pek çok ülke kamu harcamalarını artırırken, Türkiye Mali disiplinden taviz vermedi. Bugün ülkemizin borçlarının milli gelire oranı yüzde 40 dolaylarında. Maastricht kriterine göre bu oran yüzde 60 olmalı. Pek çok Avrupa ülkesi bu hedefi tutturamazken, Türkiye tutturdu. Gelinen aşamada borçların gerilediği bir trend var. Umuyorum bir kaç sene içinde borçluluk oranı yüzde 30'Lara seviyesinde olacak."

Ekonomide elde edilen başarıyı özel sektöre bağlayan Kalkınma Bakanı Yılmaz, büyümenin ve ihracatın motorunu girişimcinin oluşturduğuna işaret etti. Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin 2023'te ilk 10 ekonomi arasına girmeyi hedeflediğini dile getirirken, bu vizyona kamunun, özel sektörün ve demokrasinin önemli katkı sunduğunu, sunacağını aktardı. Türkiye'nin tecrübelerinin pek çok ülkeye ilham verdiğini belirten Bakan Yılmaz, "Ülkemiz dünya hakikatleri ile uyumlu olarak nelerin başarılabileceğini ortaya koydu. Halkın beklentileri ile neler yapılabileceğini gözler önüne serdi. En önemlisi dinamizmini ve yenilikçiliğini hepimize kanıtladı." ifadelerini kullandı.

"AKDENİZ SERBEST BÖLGE OLMALI"

Euromed Ekonomik ve Sosyal Konseyler ve Benzeri Kuruluşlar Zirvesi'nde Akdeniz Havzası'nın önemine de değinen Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bölge dünya gelirinin yüzde 30'unu ihtiva ediyor. Burada büyük dengesizlikler söz konusu. Gelirler bağlamında 1'e 5 oranında ayrışma görüyoruz. Bu da Akdeniz Havzası'nın potansiyelini gölgeleyen göç gibi siyasi oluşumları tetikleyen bir olgu. Akdeniz'i 21'inci asırda dünyanın odağında görmek, barış ve istikrar içinde görmek istiyoruz. Akdenizin serbest bölge olmasını diliyoruz. Havzada insanların, malların, fikirlerin serbestçe dolaşmasını hayal ediyoruz. Özetle barış ve refah bölgesi olan, kendi içinde adalet üreten, dengeli gelişim üreten Akdeniz'i hayal ediyoruz."

Sözü Arap Baharı'na getiren Yılmaz, "Tunus ve Mısır'da başlayan bölgeye sirayet eden bir sürece tanık oluyoruz. Süreç şu an ekonomik maliyetler getiriyor olabilir, göçü tetikliyor olabilir. Ama orta ve uzun vadede olumlu olacaktır. Şu muhakkak Kuzey Afrika ve Ortadoğu siyasi değişimle Akdeniz için yeni fırsatlar oluşturma sürecinde." yorumunu yaptı. Yılmaz, Ortadoğu'da barış ve refahın oluşması adına Avrupa ve Akdeniz ülkelerini süreci desteklemeye davet etti.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
taner (@Misafir_7190)
17 Kasım 2011 Perşembe 17:46
.Evet doğru ekonomi çok iyi bir durumda. Ancak karadenizli mütahitlere bi sorun bakalım ekonomiyi nasıl değerlendiriyorlar. sarmaye sahiplerine ekonomiyi sorun nasıl değerlendiriyorlar sermaye araç mülkiyet sahipleri ve bunlara karşılık üretim araçlarına sahip olamayan işçi Proleterya sınıfına sorun ekonomiyi nasıl değerlendiriyorlar bu iki sistem arasındaki Pradigmayı anlayın değerli arkadaşlarım
28.04.2026
19:43
HÜDA PAR`dan
HÜDA PAR'dan 'Ev Genci' Uyarısı: 6,5 Milyon Genç Risk Altında
HÜDA PAR Sözcüsü Yunus Emiroğlu, Türkiye'de sayıları 6,5 milyona ulaşan 'ev genci' sorununa dikkat çekerek istihdam yetersizliğinin gençleri sosyal hayattan uzaklaştırdığını belirtti. Emiroğlu, çözüm için eğitim ve istihdam alanlarının genişletilmesi gerektiğini vurguladı.
28.04.2026
19:23
Bingöl`de Trafik Masaya Yatırıldı
Bingöl'de Trafik Masaya Yatırıldı
Bingöl'de İl Trafik Komisyonu Toplantısı, Vali Cahit Çelik başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda şehir içi ulaşımda yaşanan sorunlar ele alınırken, vatandaşlardan gelen talepler de değerlendirilerek karara bağlandı.
27.04.2026
17:01
Bingöl`de Çiftçi ve Yatırımcılara Hibe Fırsatı Anlatılacak
Bingöl'de Çiftçi ve Yatırımcılara Hibe Fırsatı Anlatılacak
Bingöl'de tarımsal üretimi güçlendirmek ve modern teknikleri yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenecek bilgilendirme toplantısında, yüzde 50 ile 70 arasında değişen hibe destekleri üretici ve yatırımcılara anlatılacak.
27.04.2026
16:57
Bingöl`de Öğrencilere AFAD Eğitimi
Bingöl'de Öğrencilere AFAD Eğitimi
Bingöl Üniversitesi'nde düzenlenen AFAD gönüllülük eğitimiyle öğrencilerin afet anlarında bilinçli hareket etmesi ve sahada aktif rol alması hedefleniyor.
27.04.2026
16:56
WhatsApp`ta Yeni Dönem: Ücretli Abonelik
WhatsApp'ta Yeni Dönem: Ücretli Abonelik
WhatsApp, 'Plus' adı verilen yeni abonelik modeliyle ücretli özellikleri test etmeye başladı. Temel kullanım ücretsiz kalırken, ekstra özellikler için aylık ücret gündemde.
26.04.2026
22:47
DEVA Partili Baraç, vekilleri işaret eti:
DEVA Partili Baraç, vekilleri işaret eti: 'Belediye başkanına baskı uygulanıyor'
Milletvekillerinin bazı taleplerinin karşılık bulmaması halinde belediye başkanını kamuoyu önünde yıpratmaya yönelik girişimlerde bulunduğunu vurgulayan DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç, bu sürecin siyasi hesaplaşmaya dönüştürülmemesi gerektiğini vurguladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın