KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Nisan 2026 Salı
°C

El bombalı cezada gerekçeli karar çıktı

Eline pimi çekilmiş el bombası vererek 4 askerin şehit olmasına neden olduğu gerekçesiyle 9 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılan Teğmen Mehmet Tümer hakkındaki gerekçeli karar açıklandı.

El bombalı cezada gerekçeli karar çıktı
15 ARALIK 2009 SALI 21:57
0
1373
0
AA aa

Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde Piyade Onbaşı İbrahim Öztürk'ün eline pimi çekilmiş el bombası vererek 4 askerin şehit olmasına neden olduğu gerekçesiyle 9 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılan Teğmen Mehmet Tümer hakkındaki gerekçeli karar açıklandı.

8. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesince açıklanan kararda, sanık Tümer'in el bombasını müteveffa erbaş ve erlerin üzerine kendisinin atmadığı, erbaş ve erlerin ölümü karşısında ''İbrahim ne yaptın, Allah'ım ben ne yaptım, hayatım karardı, ben gelip pimi takacaktım'' diyerek ve kendisini yerden yere atarak şoka girmesi nedeniyle durumu istemesi ve kabul etmesinin belirlendiği kaydedildi.

Kararda, sanığın eyleminin kasten öldürme, işkenceyle ölüme sebebiyet verme veya olası kasıt olarak vasıflandırılmadığı ifade edildi.

Kararda ''Tümer'in suçu işlerken tahrip gücü yüksek araç kullanması, suçu müstakil olarak bulunduğu bir esnada ve verdiği kararı değiştirecek başka birisinin bulunmadığı ortamda işlemesi, meydana gelen zararda 4 kişinin hayatını kaybetmiş olması dikkate alınarak temel cezanın takdiren ve teşdiden (yasada öngörülen cezanın alt sınırından uzaklaşarak daha yüksek bir ceza verme) 8 yıl hapis olarak tayin edildiği'' belirtildi.

Olayda sanığın görevi ve eğitimi sebebiyle el bombasından kaynaklanabilecek tehlikenin farkında olması, pimini çekerek el bombası verdiği İbrahim Öztürk'ün bu konuda özel eğilimli muvazzaf personel olmaması ve Öztürk'ün kendisine iki defa pimi vermesi için müracaat etmesi, sanığın Öztürk'ün başka bir mevziye gittiğini görmesine ve diğer görevlilerine kendisini uyarmasına rağmen eylemine devam etmesinin dikkate alındığı, bu durumun bilinçli taksire dayalı kusuruyla orantılı olduğu değerlendirilerek temel cezanın 3 yıl artırıldığı ifade edilen kararda, sanığın sabıkasız geçmişi lehine takdiri indirim sebebi kabul edilerek cezasından takdiren 6'da 1 oranında indirim yapıldığı belirtildi.

Kararda, sanık Tümer'in ''bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma'' suçunu işlediği sabit görülerek 9 yıl 2 ay hapisle cezalandırılmasına, ayrıca sanığın eylemi nedeniyle meydana gelen 4 bin 317 TL 91 kuruş hazine zararının sanıktan tazmin edilmesine karar verildi.

Karakoçan'da 17 Ağustosta Düzpete mevkisinde yürütülen iç güvenlik operasyonu sırasında mevzide el bombasının patlaması sonucu Piyade Er Mesut Bulut, Piyade Çavuş İbrahim Yaman ile Piyade Onbaşı İbrahim Öztürk ve Piyade Onbaşı Ali Osman Altın şehit olmuş, patlamanın Teğmen Mehmet Tümer'in Piyade Onbaşı İbrahim Öztürk'e mevzide uyuduğu iddiasıyla pimi çekilmiş el bombasını vermesi sonucu meydana geldiği iddia edilmişti. Teğmen Tümer, 18 Ağustosta sevk edildiği mahkemece ''bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma'' suçundan tutuklanmış, 20 Kasımda yapılan duruşmada 9 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.04.2026
00:23
Bingöl Devlet Hastanesi`ne Yeni Endoskopi ve Kolonoskopi Cihazı
Bingöl Devlet Hastanesi'ne Yeni Endoskopi ve Kolonoskopi Cihazı
Bingöl Devlet Hastanesi'ne kazandırılan yeni nesil endoskopi ve kolonoskopi cihazı hizmete alındı. İkinci cihazla birlikte tanı süreçlerinin hızlanması ve sağlık hizmetlerinde kapasitenin artırılması hedefleniyor.
07.04.2026
00:22
Sumud Filosu`nda İki Bingöllü İsim
Sumud Filosu'nda İki Bingöllü İsim
Gazze'ye insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkacak Özgürlük ve Sumud Filosu'nda Bingöllü sendikacılar Nevzat Öylek ve Yunus Kava da yer alacak. Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, filonun Gazze'nin özgürlüğü ve insani yardımlar için büyük önem taşıdığını söyledi.
07.04.2026
00:21
Motosiklet kazasında yaralanan genç hayatını kaybetti
Motosiklet kazasında yaralanan genç hayatını kaybetti
Bingöl'de motosiklet kazasında yaralanan 24 yaşındaki Furkan Görgülü, tedavi gördüğü hastanede yaşam mücadelesini kaybetti.
07.04.2026
00:20
Bingöl için zirai don uyarısı: Üreticilere 4 günlük kritik süre
Bingöl için zirai don uyarısı: Üreticilere 4 günlük kritik süre
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 8 Nisan Çarşamba akşamından 12 Nisan Pazar sabahına kadar zirai don beklendiğini duyurdu. Yetkililer, özellikle yüksek kesimlerde kuvvetli don riskine karşı üreticileri tedbirli olmaya çağırdı.
07.04.2026
00:19
Bingöl`de 146 Proje Masaya Yatırıldı
Bingöl'de 146 Proje Masaya Yatırıldı
Bingöl'de 2026 yılı kamu yatırımlarının değerlendirildiği İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda kurumlar arası eşgüdüm vurgusu öne çıktı. Vali Cahit Çelik, tıkanan noktalarda hızlı karar ve sahada uyumlu çalışma çağrısı yaptı.
07.04.2026
00:18
Bingöl`den Giden Üsteğmen Türkiye Şampiyonu Oldu
Bingöl'den Giden Üsteğmen Türkiye Şampiyonu Oldu
Diyarbakır'da düzenlenen Türkiye Kick Boks Şampiyonası'nda mücadele eden Genç İlçe Jandarma Komutanlığı personeli Üsteğmen Murat Algül, altın madalya kazanarak Türkiye Şampiyonu oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın