KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Aralık 2025 Çarşamba
°C

Elçilere açılımı herkese anlatın talimatı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kuzey Amerika'daki büyükelçi ve başkonsoloslardan, Ermeni diasporası dahil 'herkese açılmalarını' ve 'diyaloğu güçlendirmelerini' istedi.

Elçilere açılımı herkese anlatın talimatı
15 NİSAN 2010 PERŞEMBE 09:14
0
1524
0
AA aa

Buna göre, özellikle belirli bir tarafta yer almayan Ermenilere yönelinelecek, başkonsoloslar üniversitelerde verdikleri konferansları artıracak, konu üzerinde çalışan akademisyenlerin karşıtlarıyla temas kurması yoluna gidilecek.

Bakan Davutoğlu, Washington temasları çerçevesinde, Ottawa ve Washington büyükelçileri ile Toronto, Houston, Los Angeles, New York, Chicago ve yeni açılacak Boston başkonsolosluğunun başkonsoloslarıyla toplantı yaptı.

Toplantıda, büyükelçi ve başkonsoloslara, 'herkese açılma' talimatı veren Bakan Davutoğlu, ''Ermeni, Makedon, Arnavut, Filistinli olsun, herkese gidilmesi ve Türkiye'nin duruşunun anlatılmasını'' istedi.

ABD'deki Ermeni tasarısının da ele alındığı toplantıda başkonsoloslar, Ermenistan ile normalleşme sürecinin başlatılmasının son derece olumlu sonuçlar doğurmaya başladığını ve bu sürecin diaspora içinde de dalgalanmaya yol açtığını söyledi.

Davutoğlu toplantıda, diaspora dahil Ermenilerle temas kurulması ve diyaloğun güçlendirilmesini istedi. Buna göre büyükelçi ve başkonsoloslar, ''(soykırım) iddiasından kazanç sağlayanlar, Türkiye'den göç etmiş ama halen bağı bulunanlar ve ortada olan gruplar'' olmak üzere 3 görüşe ayrılan diasporada, özellikle orta gruba yönelecek. Büyükelçi ve başkonsoloslar bu gruplara ulaşarak diyalog imkanı arayacak.

Diplomatik kaynaklar, Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesini diaspora Ermenileri olmaksızın tamamlamanın mümkün olmadığına işaret ederek, bu nedenle diyalog kurulabilecek gruplarla temasa geçmeye çalışılacağını ifade ediyor.

Son dönemlerde karşı tarafların resepsiyon davetlerine daha fazla katılan başkonsoloslar, diyaloğun artması için üniversitelere giderek konuşmalar da yapacak. Diplomatik kaynaklar, ''bu konferansların gerilimli geçebileceğini, ancak 'sabit görüşlü gruplar' hariç, diyalog kurulmaya başlanacağını'' belirtiyorlar. Bu konuda çalışan akademisyenler de karşıtlarıyla temas arama yollarına gidecek.

Öte yandan toplantıda, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinden çıkan kararın olası diyaloğu güçleştirdiği ve sürece zarar verdiği tespiti de yapıldı. Toplantıda başkonsoloslar, bu karar gibi üçüncü tarafların ön yargılı yaklaşımlarından ''biraz mustarip'' olduklarını ifade ederken, bu tür yaklaşımların azalması gerektiği konuşuldu.

HOLBOOKE VE MİTCEHEEL İLE YAPILAN GÖRÜŞME

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Washington temasları çerçevesinde, ABD'nin Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke ve ABD'nin Orta Doğu Özel Temsilcisi George Mitchell ile görüştü.

Edinilen bilgiye göre, Davutoğlu-Holbrooke görüşmesinde Irak'taki seçimler de ele alınırken, Davutoğlu, Irak'ta seçim sonrası kurulacak hükümetin Orta Doğu'nun tamamını etkileyeceğini ve bunun İran'ın bölgedeki rolüyle de çok yakından ilişkili olduğunu belirtti.

Davutoğlu, bölgede yaptıkları temasları, Holbrooke da Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile son görüşmelerini anlattı.

Görüşmede, Afganistan'da yakın gelecekte 'arka arkaya kritik dönemlerin bulunduğu' ve mayıs başında danışma meclisinin kurulması, Temmuzda Kabil'de liderler seviyesinde konferans yapılması ve birkaç ay içerisinde parlamento seçimlerinin düzenlenmesi gibi 3-4 önemli tarih olduğunun konuşulduğu ifade edildi.

İkilinin daha sonra Kırgızistan'ı ele aldığı ve Davutoğlu'nun ülkenin geldiği son durumdan bahsettiği öğrenildi.

Davutoğlu-Holbrooke görüşmesinde Balkanlar konusunun da ele alındığı, Holbrooke'un Davutoğlu'ndan bölgedeki yeni gelişmeleri dinlediği de bildirildi.

-DAVUTOĞLU'NA TEŞEKKÜR-

Görüşmede, Holbrooke'un, Davutoğlu'na, hem Afganistan hem de Pakistan konusunda Türk-Amerikan politikalarının uyumlaştırılmasına verdiği katkıdan dolayı teşekkür ettiği belirtildi.

Diplomatik kaynaklar, Amerikalıların, Türkiye'nin Afganistan'da yaptıklarını çok yakından takip ettiğini ve 'zaman geçtikçe, ne kadar önemli işler yapmakta olduğunuzu anlıyoruz' dediklerini belirtti.

Yetkililer, Türkiye'nin Afganistan'da soğuk hava deposu kurmasıyla bu ülkenin ürünlerini satabilmesinin sağlandığına ve bu sayede yakın zamanda Arap ülkelerine yönelik ihracat patlaması yaşandığına dikkati çekti.

-DAVUTOĞLU-MITCHELL GÖRÜŞMESİ-

Davutoğlu-Mitchell görüşmesinde de özellikle kesintiye uğrayan Suriye-İsrail görüşmelerinin geçmişi ve nedenlerinin konuşulduğu öğrenildi.

Görüşmede Davutoğlu, Mısır ile Suriye ilişkilerinin Filistin'deki uzlaşı süreci, Suriye ile Suudi Arabistan ilişkilerinin de Lübnan açısından önemli olduğunu belirtti ve Türkiye'nin bu iki konuda 'elinden geleni yaptığını' söyledi.

Görüşmede, İsrail ile ilişkiler de ele alınırken, Davutoğlu'nun İsrail'in yerleşim politikasının hem içerik hem de zamanlama bakımından yanlışlığına vurgu yaptığı belirtildi.

Diplomatik kaynaklar, ABD tarafında Türkiye'nin İsrail-Suriye barış görüşmelerini tekrar başlatması yönünde isteklilik gördüklerini ifade etti.

Yetkililer, 'ABD'nin, Suriye-İsrail sorunu ve Filistinli gruplar arasındaki uzlaşmazlığın çözümü ve İsrail ile Filistin arasındaki müzakere sürecinin yeniden canlandırılması konularında ciddi arayış içinde olduklarını, bu nedenle Türkiye ile Orta Doğu konusunda çok sık görüştüğünü' kaydetti.

Bu konuda geçen döneme göre 'Türkiye sayesinde Suriye'nin de denklemin içine girdiğini' belirten yetkililer, 'Suriye'nin Orta Doğu'da kilit bir ülke olduğu mefhumunu Amerikalılara kabul ettirdik' dedi.

(aa)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.12.2025
04:29
Elbaşı Deresi lağım hattına döndü
Elbaşı Deresi lağım hattına döndü
Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Elbaşı (Qasmon) Köyü'nde kanalizasyon altyapısının bulunmaması nedeniyle atık sular yıllardır Elbaşı Deresi'ne akıyor. Dere boyunca yapılan tarımsal sulama ve son dönemde yaşanan balık ölümleri, çevre ve halk sağlığına yönelik riskleri yeniden gündeme taşıdı.
17.12.2025
04:28
Bingöl konut fiyatlarında zirvede!
Bingöl konut fiyatlarında zirvede!
Merkez Bankası'nın Kasım ayı verileri, Türkiye genelinde konut fiyatlarının artışını sürdürdüğünü ortaya koyarken; Bingöl'ün de içinde bulunduğu bölge, yıllık artış oranında ülke genelinde ilk sıraya yerleşti. Peki bu tablo Bingöl'de konut piyasası için ne anlama geliyor?
17.12.2025
04:28
Bingöl Ova Köyleri Turnuvasında Final Günü
Bingöl Ova Köyleri Turnuvasında Final Günü
Bingöl Ova Köyleri Derneği tarafından düzenlenen köyler arası futbol turnuvasında finalin adı Gözeler ile Havsel oldu. Turnuva 19 Aralık'ta oynanacak final maçıyla tamamlanacak.
17.12.2025
04:26
Bingöl`de aranan hırsızlık şüphelisi yakalandı
Bingöl'de aranan hırsızlık şüphelisi yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, hakkında hırsızlık suçundan 6 yıl 9 ay 20 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir şahıs yakalandı.
15.12.2025
23:04
Bingöl`de Sinema Dolu Üç Gün
Bingöl'de Sinema Dolu Üç Gün
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle, Bingöl Valiliği ev sahipliğinde düzenlenen 7. Uluslararası Bingöl Kısa Film Festivali, açılış programıyla başladı. Festival kapsamında üç gün boyunca Bingöl merkez ve ilçelerinde film gösterimleri ve söyleşiler gerçekleştirilecek.
15.12.2025
23:03
Lider 12Bingölspor`da Hedef Net: Farkı Açmak, Yolu Yarılamak
Lider 12Bingölspor'da Hedef Net: Farkı Açmak, Yolu Yarılamak
TFF 3. Lig 2. Grup'ta zirvede yer alan 12 Bingölspor, haftanın kritik maçında Osmaniyespor'u konuk ediyor. Yeşil beyazlılar, taraftar desteğiyle galibiyet serisini sürdürerek şampiyonluk yürüyüşünü güçlendirmek istiyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın