KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Haziran 2026 Cuma
°C

Elektronik haberleşmede yatırım arttı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 'Türk Telekom ve mobil operatörler özelinde geçen yıl sonu itibarıyla 2018'e göre sektörde yapılan yatırımların tutarı yüzde 52'den fazla artarak 10,2 milyar liraya ulaştı' açıklamasında bulundu

Elektronik haberleşmede yatırım arttı
27 NİSAN 2020 PAZARTESİ 09:31
0
1712
0
AA aa

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan "Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 3 Aylık Pazar Verileri Raporu"na ilişkin değerlendirmede bulundu.

2019 yılına bakıldığında hemen hemen tüm önemli gösterge ve parametrelerde sektörün geçmişte olduğu gibi büyümesini ve gelişmesini sürdürdüğünü görmekten memnuniyet duyduklarını ifade eden Karaismailoğlu, geçen yılın son çeyreğinde 17,6 milyar liraya ulaşan elektronik haberleşme sektöründeki operatör gelirlerinin yıl toplamında 2018'e göre yüzde 13'lük artış göstererek 66,7 milyar lirayı geçtiğini söyledi.

Karaismailoğlu, bu rakamın sektörün büyümeye devam ettiğini gösterdiğini ve gelecekle ilgili umut vadettiğini bildirdi.

Mobil operatörler özelinde bakıldığında da operatör gelirlerinin geçen yıl yüzde 12'nin üzerinde arttığı bilgisini veren Karaismailoğlu, Türk Telekom ve mobil operatörler dışında kalan diğer operatörlerin net satış gelirlerinin 2019'da 16 milyar lirayı geçerek bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 15 arttığını kaydetti.

"Operatör gelirlerindeki artış sevindirici"

Karaismailoğlu, operatör gelirlerinde yaşanan artışın sevindirici olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Sektörün gelişmesi ve abonelerin daha kaliteli hizmet alabilmesi için asıl önemli olan, operatörlerin gelirlerinde yaşanan artışın yapılan yatırımlara da yansımasıdır. Türk Telekom ve mobil operatörler özelinde geçen yıl sonu itibarıyla 2018'e göre sektörde yapılan yatırım tutarı yüzde 52'den fazla artarak 10,2 milyar liraya ulaştı. Sektördeki tüm operatörlerin yatırımları ise 2019'da, bir önceki yıla kıyasla yaklaşık yüzde 37 artışla 13 milyar liraya yaklaştı."

2019'da yatırım artışındaki bu ivmelenmenin sektördeki oyuncuların ülkenin geleceğine ne kadar inandığını ve güvendiğini ortaya koyduğuna işaret eden Karaismailoğlu, "Bu yatırım ivmesi, ülkemizin dijital dönüşümü gerçekleştirme, çok daha hızlı fiber altyapıları ülkenin her noktasına götürme, 5G ve ötesi teknolojilere geçme hamlesinin başarılı olması için gerekli. Önümüzdeki yıllarda da yatırımların sürmesini bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Mobil abone sayısı 80,8 milyona yükseldi"

Geçen yılın sonu itibarıyla mobil abone sayısının 80,8 milyona yükseldiğini aktaran Karaismailoğlu, mobil abone yaygınlığının (penetrasyon) ise yüzde 97'nin üzerinde gerçekleştiğini bildirdi.

Karaismailoğlu, mobil abonelerin 74 milyonunun 2016'da hizmete başlayan 4,5G aboneliğini tercih ettiğini, 3G hizmetinin abone sayısının ise 5 milyon civarına düştüğünü belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"4,5G hizmetinin bu kadar kısa sürede ülke genelinde yaygınlık kazanarak abonelerin yüzde 92'sinin tercihi olması, 5G ve ötesi teknolojilerin ülkemizde önemli bir potansiyel oluşturacağı konusunda da fikir veriyor. Ülkemizin her noktası ve her vatandaşımızın 4,5G hizmetinden yararlanabilmesi için operatörler yoğun yatırım yapıyor."

5G ve ötesi ile M2M teknolojilerinin bugünlerde akıllı, yerli ve milli otomobil gibi günlük hayatta yer alacak ürünlerden endüstriyel uygulamalara kadar birçok alanda daha sık konuşulmaya başlandığını görmekten memnuniyet duyduklarını dile getiren Karaismailoğlu, en vazgeçilmez hizmet haline gelen internet konusunda ülkedeki istikrarlı büyümenin sürdüğünü ve bu hizmetin daha çok insana ulaşır hale geldiğini anlattı.

"Geniş bant abone sayısı 76,6 milyonu geçti"

Toplam geniş bant abone sayısının 76,6 milyonu geçtiğine dikkati çeken Karaismailoğlu, bu abonelerin 62,4 milyonunun mobil, 14,2 milyonunun ise sabit abonelerden oluştuğunu söyledi.

Karaismailoğlu, geniş bant internet abone sayısı artarken aynı zamanda abonelerin kullanımlarının da 2019 yılı içinde önemli ölçüde artış gösterdiğine işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"2018 yılının son çeyreğinde sabit geniş bant abonelerinin ortalama aylık veri kullanımı 97,5 gigabayt iken 2019'un son çeyreğinde bu rakam yüzde 22'nin üzerinde artarak 119,3 gigabayta yükseldi. Mobil aboneler için bu artışın çok daha belirgin olduğunu görüyoruz. 2018 yılı dördüncü çeyreğinde 4,8 gigabayt olan veri kullanımı yüzde 40'a yakın artışla 6,7 gigabayta çıktı."

Fiber altyapının hem geniş bant internet hem de mevcut 4,5G'nin yanı sıra 5G ve ötesi mobil teknolojilerin gelişimi için kritik önemde olduğunu ifade eden Karaismailoğlu, 2019'da operatörlerin yatırımlarında görülen memnuniyet verici artışın fiber yatırımlarına da yansıdığının görüldüğünü bildirdi.

Karaismailoğlu, 2019 yıl sonu oluşan rakamlara bakıldığında, bir önceki yıla kıyasla yüzde 10'un üzerinde artışla 391 bin kilometre fiber altyapıya ulaşıldığı bilgisini vererek, aynı zamanda fiber internet abone sayısının da yaklaşık yüzde 15 artışla 3,2 milyonu geçtiğini aktardı.

Bu dönem hayatı kolaylaştıran hizmetlerden birinin de elektronik imza olduğuna dikkati çeken Karaismailoğlu, Türkiye'de halihazırda 6 yetkilendirilmiş elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı bulunduğunu ve bunların 2019 sonu itibarıyla oluşturdukları sertifika sayısının 3 milyon 940 bini elektronik imza ve 618 bini mobil imza olmak üzere toplam 4,6 milyona yaklaştığını sözlerine ekledi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.06.2026
14:28
HÜDA PAR`dan Bingöl-Adaklı Yolu İçin Acil Çağrı
HÜDA PAR'dan Bingöl-Adaklı Yolu İçin Acil Çağrı
HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emiroğlu, Adaklı ziyaretinde ilçe merkezi ve köylerdeki sorunları gündeme taşıdı. Bingöl-Adaklı yolunun yıllardır çözüm beklediğini belirten Emiroğlu, yetkililere çağrıda bulunarak, 'Bu yol binlerce vatandaşın kullandığı hayati bir güzergâh. Yaşanan mağduriyet artık sona ermelidir' dedi.
18.06.2026
13:49
Bingöl`ün mayıs ayı konut satış verisi açıklandı
Bingöl'ün mayıs ayı konut satış verisi açıklandı
Türkiye genelinde konut satışları mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre gerilerken, Bingöl'de 175 konut satışı gerçekleşti. Veriler, bölgede en fazla konut satışının Elazığ'da yapıldığını ortaya koydu.
18.06.2026
13:31
Komşu illerden gelip Bingöl`de dileniyorlar! Zabıta yakalayıp cezayı kesti!
Komşu illerden gelip Bingöl'de dileniyorlar! Zabıta yakalayıp cezayı kesti!
Bingöl Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin kent merkezinde gerçekleştirdiği denetimlerde 2'si çocuk 9 kişi dilencilik yaptığı gerekçesiyle yakalandı. Şahıslardan 7'sinin Bingöl dışından geldiği belirlenirken, toplam 8 bin 820 TL idari para cezası uygulandı.
18.06.2026
01:39
Efrayim Bebek İçin Bir Gecede 2 Milyon TL Bağış Toplandı
Efrayim Bebek İçin Bir Gecede 2 Milyon TL Bağış Toplandı
Bingöl'de SMA Tip-1 hastalığıyla mücadele eden Efrayim Gökalp'in tedavisine destek amacıyla düzenlenen bağış programında 2 milyon TL yardım toplandı. Sosyal medya platformu X üzerinden gerçekleştirilen canlı yayında hayırseverler destek için adeta seferber oldu.
18.06.2026
00:52
Acı haber yasa boğdu! 15 Yaşındaki genç hayatını kaybetti
Acı haber yasa boğdu! 15 Yaşındaki genç hayatını kaybetti
Adana'da serinlemek amacıyla girdiği sulama kanalında akıntıya kapılan 15 yaşındaki Harun Dalçek, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Hayatını kaybeden gencin Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Yayağansöğüt köyü nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi.
18.06.2026
00:51
Genç Belediye Meclisi Olağanüstü Toplanıyor
Genç Belediye Meclisi Olağanüstü Toplanıyor
Genç Belediye Meclisi, İlçe Kaymakamı Muhammet Güzel'e Fahri Hemşehrilik Beratı verilmesi gündemiyle olağanüstü meclis toplantısı yapma kararı aldı. Teklifin kabul edilmesi halinde, Genç ilçesi tarihinde ilk kez bir kişiye Fahri Hemşehrilik Beratı verilmiş olacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın