KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Haziran 2025 Salı
°C

Ellerinizi iyice yıkayın!

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neşe Saltoğlu, iyi bir el yıkama tekniği alışkanlığıyla mikropların bulaşmasının önlenebileceğini söyledi.

Ellerinizi iyice yıkayın!
15 KASIM 2006 ÇARŞAMBA 10:30
0
1351
0
AA aa
Saltoğlu, yaptığı açıklamada, günlük işlerimizde bazı uygulamaların mikropların bulaşmasında önemli rol oynadığını belirterek, "İyi bir el yıkama tekniği alışkanlığı ile bu mikropların bulaşmasını önleyebiliriz. Ellerimizi akar su altında sabunla ovuşturarak yıkama işlemi mikroorganizmaların yok edilmesi için en ucuz, kolay ve iyi yöntemdir" dedi.

El yıkama alışkanlığının çocukluk çağında edinilmesinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Neşe Saltoğlu, el yıkama tekniklerini şöyle sıraladı: "Besinleri hazırlamadan hemen önce ve hazırlama işleminden hemen sonra. Sofrayı kurmadan ve mutfak araç gereçlerini ve masa örtülerini ellemeden hemen önce. Yemeğe başlamadan hemen önce ve sofradan kalktıktan sonra. Çöpleri elledikten hemen sonra (Çöpleri kapalı torbalarda atmalı). Tuvaletten çıktıktan sonra. Çocuklara tuvalet ihtiyaçları için yardım ettikten sonra ve altlarını değiştirdikten sonra. Ter, idrar, balgam, kusmuk, dışkı gibi vücut çıkartılarına temastan hemen sonra. Hayvanları, hayvan kafeslerini ve diğer hayvan eşyalarını elledikten sonra. İş yerine varır varmaz ve iş yerinden ayrılmadan önce. Dışarıdan eve döner dönmez. Çocuklar için, yuva ve kreşe vardıklarında ve ayrılmadan hemen önce. İlaçları ellemeden hemen önce. Ellerin kirli olduğu fark edilir edilmez. Ev temizliğinden hemen sonra. Kullanmakta olduğu eldivenleri çıkarttıktan sonra."

Prof. Dr. Neşe Saltoğlu, el yıkamada antibakteriyel sabunlara gerek olmadığını, ıslak temizlik mendillerin ise el yıkamanın yerini tutamayacağını kaydetti. Çalışma sırasında eldiveni çıkardıktan sonra ellerin kirlenmemiş olsa dahi mutlak suretle yıkanması gerektiğini, tek başına eldiven takmanın ellerin kirlenmemesi ve mikropların yayılmaması için yeterli bir önlem olmayacağını ve el yıkamanın yerini tutamayacağını belirten Saltoğlu, "Her zaman akar su, tercihen sıvı sabun kullanın. Ellerinizi ıslattıktan sonra avuç içine bir miktar sıvı sabun alın. Sabun köpürene kadar ellerinizi ovalayın ve köpürdükten sonra en az 20 saniye devam edin. Parmak aralarının, tırnak içlerinin, el sırtının ve bileklerin iyice temizlendiğinden emin olun. Ellerinizi akar su altında durulayın ve elleriniz temizlendikten sonra tekrar musluğa dokunmayın. Ellerinizi, temiz veya bir kullanımlık olan havlularla kurulayın. Musluk vanasını elinizdeki havluyla kapatın. Kullanmış olduğunuz kirli havluyu su geçirmez kirli torbasına atın. Kirli torbasını ayak pedalıyla açın, el değdirmeyin. Cilt çatlakları için gerekiyorsa losyon kullanmaya karar verin. Bir çocuğa el yıkaması amacıyla ister kucağınızda, ister bir basamak kullanarak musluğa erişir pozisyondayken yukarıdaki tüm maddeleri uygulamasına yardım edin ve sonra kendi ellerinizi yıkayın." diye konuştu.
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.06.2025
21:46
Bingöl merkezdeki bir sitede yılan paniği
Bingöl merkezdeki bir sitede yılan paniği
İhbar üzerine bölgeye giden itfaiye ekipleri, yılanı yakalayarak etkisiz hale getirdi.
23.06.2025
19:18
Bingöl`de yazla birlikte kâbus da başladı!
Bingöl'de yazla birlikte kâbus da başladı!
Gece yarısı motosikletleri bağırtanlar, son ses müzikle sokakları kolaçan edenler, yakınları evleniyor diye şehri ayağa kaldıranlar ve dahası…! Herkes rahatsız, herkes müdahale edilmesini bekliyorum ama ilgililer sessiz!
23.06.2025
18:15
Bingöl`de bir ‘Garip` isyan!
Bingöl'de bir 'Garip' isyan! 'Neden kimse ilgilenmiyor?'
Hava sıcaklıkları artınca köylünün isyanı da büyüdü. Sinek istilasına uğrayan köyde halk, çağrılarına sessiz kalınmasına tepki gösterdi: 'Sulama kanalları temizlenmiyor, ilaçlama yapılmıyor! Serzenişimize karşılık da verilmiyor!'
23.06.2025
17:18
Bingöl Elâzığ yolunda kaza! 2 yaralı
Bingöl Elâzığ yolunda kaza! 2 yaralı
Bingöl Elâzığ karayolunda taksi ile otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı.
23.06.2025
16:59
Hutbelerden ‘barış çağrısı` istediler
Hutbelerden 'barış çağrısı' istediler
DEM Parti heyeti Bingöl İl Müftülüğünü ziyaret etti. Ziyarette 'Dinin vereceği mesaj, barıştan başka bir şey olamaz' İl Eş Başkanı Ormangören, sohbetlerde, vaazlarda, hutbelerde barış vurgusu yapılması çağrısında bulundu ve ekledi; 'İslam'ın temel mesajı olan barışın bu sürecin ruhuna uygun şekilde toplumla buluşturulması, yaşamsal bir öneme sahiptir.'
23.06.2025
12:25
Bingöl`de 2025 Yılı Sulama Sezonu Başladı
Bingöl'de 2025 Yılı Sulama Sezonu Başladı
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Bingöl'de toplam 182 Bin 180 dekar tarım arazisinde yapılacak sulu tarım ile birlikte 2025 yılı birim fiyatlarıyla ülke ekonomisine yaklaşık 3 milyar lira katkı sağlanmasının hedeflendiğini belirtti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın