KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Eylül 2025 Çarşamba
°C

Emlak değerlemede yeni dönem

Artık bankalar ve kamu kuruluşları kendilerine ait gayrimenkul değerleme şirketi kurarak gayrimenkullerini değerlendirebilecek.

Emlak değerlemede yeni dönem
13 EYLÜL 2008 CUMARTESİ 10:47
0
980
0
AA aa
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yayınlandığı bir tebliğle kamu kuruluşlarıyla bankalara kendi gayrimenkul değerleme şirketlerini kurma şansı yarattı. Daha önce bu tür bir şirket kurmak için en az 5 değerleme uzmanını bünyesinde çalıştırması ve bunların iki tanesinin de şirketin yüzde 51 hissesine sahip olması koşulunu arayan yasa, banka ve kamu kuruluşlarını değerleme şirketi kurmaya uzak tutuyordu. Özellikle bankalar ve kamu kuruluşları, çoğunluk hissesi ve yönetim hakkı kendilerinde olmayan kuruluşlara dahil olmak istemiyorlardı. 2 yıl öncesinden başlayan bu düzenleme ile gayrimenkul değerleme işi 46 uzman bağımsız kuruluş tarafından yapılıyordu.

İlgili tebliğ çıkarken SPK özelikle lisanslı değerleme kurumlarının “Bağımsız ve tarafsızı” olmaları gerektiği üzerinde duruyordu. Ancak bugün yayınlanan ve yürürlüğe giren tebliğ ile durum tamamen değişmiş durumda. Bu tebliğ lisanslı şirketlerin sermayesinin % 51'inin iki sorumlu değerleme uzmanına ait olması şartını bankalar ve kamu kurumları için kaldırıyor. Artık kamu ve özeleştirme işlerini yapacak bir kamu değerleme şirketi ve her bankanın işlerini görebilecek değerleme şirketi yapılmasının önü bugün itibarıyla açılmış durumda.

YENİ DURUM REKABETE AYKIRI

Lisanslı Değerleme Şirketleri Birliği Derneği Başkanı Ali Çetin Önder, çıkarılan tebliğ ile kaldırılan yüzde 51 şartının hem banka hem de kamu kuruluşlarına spekülasyon şansı yaratacağına dikkat çekerek şunları söyledi: “Öncelikle bu değişiklik BDDK'nın “Değerleme Hizmetlerinin Alınmasına Dair Yönetmelik”ine aykırı. Global finans sistemi de bağımsızlığı ortadan kaldıran ve şaibeleri gündeme getirecek bu tür bir sistemi kabul etmeyecek ve uluslararası mortgage fonları bu kuruluşların raporlarına dayanarak fonlamaya gitmeyecektir. Bir de Rekabet Kurulu bu tebliğin uygulanmasını durduracaktır.”

Türkiye'de SPK'dan izinli 46 değerleme şirketi bulunuyor. 40'a yakın değreleme şirketi de SPK'dan onay bekliyor.





Yapılan değişiklik kimlere yaradı?

SPK'nın yaptığı değişiklik Vakıf Ekspertiz ve TOKİ iştiraki GEDAŞ ile TSKB Gayrimenkul Değerleme şirketlerine yaradı. İkisi kamuya ait olan bu şirketler 1 Ağustos 2008 tarihinde dolan lisans sürelerine çare arıyorlardı. Ali Çetin Önder, konuyla ilgili SPK ile 1 yıldır görüştüklerini belirterek, şunları söyledi: “Biz Vakıf Ekspertiz ve GEDAŞ için bu değişikliğin yapılabileceğini ama bunun genelleştirilmemesini istemiştik. Fakat gelinen yerde bu hak her banka ve kamu kuruluşuna tanındı. Bu rekabete aykırı. Dernek olarak yasal itirazlarımızı yapacağız.”




Teminat aşılabilir

YAPILAN değişiklikle bankalar isterlerse kredi vermek için uzlaştıkları bir kuruluşa, düşük değerli mülkleri teminat alarak, bu krediyi temin edebilecekler. Maliye'ye bağlı Milli Emlak gibi kuruluşlar, kura- cakları değerleme şirketine atayacakları iki yönetici üzerinden istedikleri gayrimenkulü istedikleri değerden göstererek, ihaleye çıkma şansı yakalayabilecekler.

(Akşam)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
09.09.2025
16:47
Açıktan okuyacaklar dikkat! Başvuru ve kayıt yenileme başladı!
Açıktan okuyacaklar dikkat! Başvuru ve kayıt yenileme başladı!
Bingöl Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü, 3 Eylül'de başlayan başvuruların 26 Eylül 2025 günü sona ereceğini duyurdu. Kayıt ücreti 400 TL. İstenen evraklar ise şöyle;
09.09.2025
16:28
Öğrencilerin ilk ziyaretçisi Jandarma oldu
Öğrencilerin ilk ziyaretçisi Jandarma oldu
Jandarma mesleğinin tanıtıldığı ve okumanın önemine vurgu yapıldığı ziyarette öğrencilere jandarma çocuk dergisi, jandarma boyama kitabı ve hayvan figürlü maskeler dağıtıldı.
09.09.2025
14:21
Bingöl`de dolandırıcılıktan ceza alan şahıs yakalandı!
Bingöl'de dolandırıcılıktan ceza alan şahıs yakalandı!
Bingöl'de Jandarma Suç Araştırma Timi (JASAT) ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 3 yıl 4 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı.
09.09.2025
14:15
Bingöl polisi uyarıyor! Dikkatli olun!
Bingöl polisi uyarıyor! Dikkatli olun!
İşyerleri, parklar ve daha birçok yerde vatandaşlarla birebir temas kurup dolandırıcılık ve hırsızlık vakalarına karşı uyarılarda bulunan Bingöl polisi, broşür dağıtıp detayları örnekleriyle anlatıyor.
09.09.2025
14:04
Esnaflar dikkat! Vergi sistemi değişti
Esnaflar dikkat! Vergi sistemi değişti
Büyükşehirlerde ilçe nüfusu 30 bini geçmeyenler hariç olmak üzere faaliyette bulunan bazı vergi mükellefleri basit usulden gerçek usule geçiş yapacak. Gerçek Usule Tabi olan mükellefler KDV, gelir vergisi, stopaj vergisi, gelir geçici vergisi öderken, Basit Usule Tabi olan mükellefler yalnızca basit usulde ticari kazançlarının vergisini ödüyor.
08.09.2025
16:27
12Bingölspor, kupadaki yeni rakibi Elazığspor
12Bingölspor, kupadaki yeni rakibi Elazığspor
12Bingölspor, Ziraat Türkiye Kupası 2. Eleme Turu'nda Elazığspor ile eşleşti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın