KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Ağustos 2025 Cuma
°C

En az benzin ve mazot yakan araçlar

Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanan Türkiye'de, az yakıt tüketen araçlar önemli, Durumu dikkate alan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, otomobil alacakları bilgilendirmek için 'Yakıt tüketiminde en iyi ilk 10 listesi' hazırladı.

En az benzin ve mazot yakan araçlar
17 MART 2010 ÇARŞAMBA 09:13
0
1500
0
AA aa

İsmail Altınsoy'un haberi

Şirketlerin beyanlarına göre hazırlanan listede 100 kilometrede en az benzin tüketiminde marka bazında Peugeot, Hyundai ve Fiat'ın bazı modelleri ilk sırada yer alıyor. Dizel araçlarda ise sıralama Peugeot, Seat ve Ford şeklinde oldu. Zaman'a konu hakkında bilgi veren bakanlık yetkilileri, vatandaşların kazançlı çıkmaları için www.sanayi.gov.tr sitesini incelemelerini istedi.

Bakanlık listesinde ayrıca otomobilleri beyaz eşyada olduğu gibi çevreye yaydıkları karbondioksit gazına (CO2 emisyon değerleri) göre A ile G arası sınıflamaya tabi tuttu. Listede çevreyi en az kirleten (A sınıfı) otomobil yer almazken, benzinli modellerde Peugeot 107 B sınıfında çevreye en az karbon salan otomobil oldu. Dizelde de Peugeot ve Seat aynı emisyon değerleriyle çevreci otomobil markaları arasında yer aldı. Sektör çevreleri, Türkiye'de A sınıfı otomobillerin olmayışını otomotive yönelik çevresel yaptırımların Avrupa Birliği'nden sonra devreye girmesine bağlıyor. Sıralamada yakıtta cimri ve çevreye en az zararlı olarak bilinen A sınıfı araçlar listede yer almadı.

Bakanlığın resmi internet sitesi www.sanayi.gov.tr'de yayınlanan bilgilerde sıfır kilometre araç almak isteyen tüketicilere yeni otomobillerin 'resmi yakıt tüketimi' ve 'resmi emisyon değerlerine' yer veriliyor. Tüketiciler sitede ayrıca araçların teknik özelliklerini de görme imkânı buluyor.

Bakanlığın yayımladığı veriler, uluslararası geçerlilik taşıyan Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (BM/AEK) ve Avrupa Birliği Teknik Düzenlemeleri'ne göre yapılan testlere istinaden hazırlanmış olan araçla ilgili onay belgelerinden derlenen bilgilerden oluşuyor. Projeyle tüketiciler, Türkiye'de yıl içinde piyasaya sürülen ve farklı yakıt tüketimi veya emisyon değerine sahip tüm yeni binek otomobillerin bilgilerini öğrenmenin yanı sıra benzin, dizel, LPG gibi farklı yakıt türünde en az yakıt tüketimine sahip ilk 10 otomobilin sıralamasını görebiliyor. Bakanlık listelemesinde otomobiller, yaydıkları karbondioksit gazına göre A ile G arasında sınıfa ayrılıyor.

Sanayi Bakanlığı firmaların beyanlarını esas alarak benzin, motorin ve benzin+LPG'de en az yakıt tüketen otomobillerle ilgili ilk listeyi hazırladı. Benzinde en iyi 10 sıralamasında Peugeot 107 otomatik şanzıman modeli 4,6 litre ile ilk sırada yer alırken Hyundai i10 Team Manuel modeli 5 litre tüketim ile ikinci ve Hyundai'nin aynı modelin Select'i üçüncü oldu. En az yakan dizel sıralamasında ise Peuget 107 1.4 L manuel 4,1 litre, Seat Ibiza 1.6 TDI 90 manuel 4,2 ve Ford Yeni Fiesta 1.6 TDCİ 90 manuel 4,2 litre tüketim ile liste başı oldular. Benzin+LPG' tüketiminde en iyi 10'da ise Proton'un Savvy, Gen 2, Impian Vaja, Gen 2 HB modelleri yer aldı.

Çevreye en az zararlı modeller olarak bilinen A sınıfı otomobillerin Sanayi Bakanlığı listesinde yer almamasına sektör çevreleri açıklık getirdi. Buna göre, son yıllarda çevreci baskılar otomotiv üreticilerini daha az yakıt tüketen ve daha az karbondioksit üreten motorlar üretmeye zorluyor. Bunun sonucu olarak otomobillerin gücü artsa bile tüketim değerleri ve dolayısıyla da CO2 üretimleri azalıyor. Avrupa Birliği, kademeli olarak üreticilerin ürün serisinin tüketim değerlerini azaltmasını istiyor. 2012 yılından itibaren her üretici firma, tüm modellerin 1 kilometrede ortalama 120 gram karbondioksit üretecek düzeyde geliştirmesini öngörüyor. Sektör çevrelerine göre uygulamalar Türkiye'de AB'den sonra geliştirdiği için A sınıfı araçların pazara girmesi de gecikecek. Bu sebeple AB'de A sınıfı enerji verimliliği sunan yani az tüketen birkaç model yollarda ama Türkiye'de Toyota Prius dışında bu kritere uyan model yok.

kullan

(Zaman)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
15.08.2025
04:03
Bingöl Üniversitesi uluslararası kongreye hazırlanıyor
Bingöl Üniversitesi uluslararası kongreye hazırlanıyor
Kırsal kalkınmanın önemli unsurlarından biri olan arıcılık sektörüne bilimsel ve stratejik katkılar sunmayı hedefleyen kongrede, disiplinlerarası oturumlar, poster sunumları ve çalıştaylar yer alacak.
15.08.2025
04:02
Bingöl`de tır, kamyona çarptı! 1 ölü
Bingöl'de tır, kamyona çarptı! 1 ölü
Bingöl-Elâzığ Karayolu'nda meydana gelen trafik kazasında tır sürücüsü hayatını kaybetti.
15.08.2025
04:00
8. Geleneksel Bingöl Bal Yarışması Başvuruları Başladı
8. Geleneksel Bingöl Bal Yarışması Başvuruları Başladı
08 Ağustos'ta başlayan başvurular 20 Eylül 2025 tarihinde sona erecek. Değerlendirme sürecinin ardından sonuçlar, Bingöl Üniversitesi tarafından ilan edilecek.
14.08.2025
02:36
Bingöl`de bir okul yeniden yapılacak, 7 okul onarılacak
Bingöl'de bir okul yeniden yapılacak, 7 okul onarılacak
Bingöl'de deprem riski nedeniyle yıkılacak olan okul 24 derslikli olarak yeniden inşa edilecek, merkez ve köylerdeki 7 okul ise bakım onarımla yeni eğitim yılına hazırlanacak.
14.08.2025
02:35
81 ilde artık zorunlu olacak! Resmî Gazete`de yayımlandı
81 ilde artık zorunlu olacak! Resmî Gazete'de yayımlandı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hazırladığı Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği, Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeler, özellikle kentsel altyapıyı güçlendirmeyi, sosyal donatıları artırmayı ve afetlere hazırlık kapasitesini geliştirmeyi hedefliyor. Parklara afet ve sağlık altyapısı, büyük konut projelerinde kreş ve sağlık merkezi zorunluluğu getirildi.
14.08.2025
02:33
Bingöl HEM`den ücretsiz YKS hazırlık kursu
Bingöl HEM'den ücretsiz YKS hazırlık kursu
Bingöl Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından mezun öğrencilere yönelik Destekleme ve Yetiştirme (Üniversiteye Hazırlık) Kursları açılacak. 04 Ağustos'ta başlayan başvurular, 18 Ağustos'ta sona eriyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın