KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Haziran 2025 Salı
°C

Enflasyon hedefi hayale döndü

Kamu toplu iş sözleşmelerinde verilen zam ile enflasyon hedefi"hayal" oldu.

Enflasyon hedefi hayale döndü
27 HAZİRAN 2007 ÇARŞAMBA 14:48
0
844
0
AA aa
Yılın ilk altı ayı itibariyle yıllık enflasyonun en az yüzde 0.15 düşmemesi durumunda belirsizlik üst sınırı aşılacağından mektupla IMF'ye hesap verilecek. Durum böyleyken hükümetin kamu toplu iş sözleşmelerinde verdiği zam ile yüzde 4'lük enflasyon hedefi "hayal" oldu. 


İlk çeyrek itibariyle belirsizlik sınırını geçmekten zorlukla kurtulan Türkiye, 322 bin kişiyi ilgilendiren görüşmelerde yüzde 10 ila yüzde 34.5 zam ile yılın ikinci yarısı için enflasyon riskini artırdı.

2007 enflasyon hedefi ilk beş ayda aşılmışken, toplu görüşmelerde 2008 için de kümülatif olarak yüzde 6.9 zam veren hükümet, gelecek yılın yüzde 4'lük hedefini de şimdiden olumsuz etkiledi.

ARTI ENFLASYON IMF'YE HESAP VERDİRECEK

Yapılan hesaplamaya göre, haziran ayı enflasyonu eksi çıkmazsa Merkez Bankası yılın ikinci enflasyon sınavında da başarısız olacak. Merkez Bankası'nın 2007 para politikası hedeflerine göre, haziran itibariyle yıllık enflasyonda hedefle uyumlu patika yüzde 6.7, belirsizlik aralığı üst sınırı yüzde 8.7 olarak belirlenmişti. Haziran ayı enflasyonu en az 1.99 oranında düşmezse, haziran itibariyle enflasyonda hedefle uyumlu patika aşılacak. Haziran enflasyonu en az 0.15 düşmezse, belirsizlik üst sınırı aşılacak. Bu durumda Merkez Bankası hükümete ve IMF'ye hitaben bir mektup yazarak, sapmanın gerekçelerini açıklayacak.

Haziran ayın enflasyonunda giyim fiyatlarının belirleyici rol oynaması bekleniyor. Bu durumda geçmiş yıllardaki aylık değişim eğilimi bu yıl da tekrarlanırsa enflasyonun eksi çıkması mümkün görülmüyor. 2003 bazlı enflasyonun geçmişine bakıldığında, son dört yılın tamamında haziranda aylık enflasyonun giyim grubunda arttığı dikkat çekti.

HEM MALİ DİSİPLİN HEM İÇ TALEP ARTIŞI ETKİSİ

İlk yarı itibariyle enflasyonun bu kadar kritik bir aşamaya gelmesine, kamu toplu iş sözleşme zamları eklendi. Zamlar, Merkez Bankası'nın izlemeye aldığı mali disiplin açısından ve iç talep artışı ile enflasyonu artırma etkisi ile sorun yaratacak.

Hükümet kamu işçisine brüt çıplak ücretler üzerinden; 1400 YTL üzeri için yüzde 10, 900-1400 YTL için 140 YTL seyyanen, 900 YTL altı için 50 YTL iyileştirme zammı ile birlikte 190 YTL seyyanen zam yaptı. Böylece en düşük maaş olan 550 YTL için yüzde 34.5 zam yapılmış olacak. İyileştirme zammı sınırı olan 900 YTL'de bu oran yüzde 21 olarak gerçekleşecek. Böylece çıplak brüt olarak bilinen sosyal haklar hariç ücretlerde yıllık 600 milyon YTL maliyet oluşacak. Sosyal haklarda aynı oranlarda yapılacak artışla toplam maliyet 800 milyon YTL'ye yükselecek.

2008 HEDEFİNE ERKEN DARBE

124 bin 149 kamu işçisinin sözleşmesi 1 Ocak 2007, 21 bin 106'sının sözleşmesi 1 Şubat 2007, 175 bin 206'sının sözleşmesi ise 1 Mart 2007'den itibaren geçerli olacak. Oluşacak farklar da dört ay içinde ödenecek. Bu durumda ücret artışlarının etkisi aylara dağılırken, gecikmeli etkiler 2008'e kadar sarkabilecek. Bunun yanı sıra, 2008 için her iki altı aylık dönem için de yüzde 3'er zam ve enflasyon farkı verileceği için, 2008 yılı yüzde 4'lük enflasyon hedefini olumsuz etkileyecek unsurlardan biri şimdiden ortaya çıkmış oldu. Enflasyon farkı hariç kümülatif olarak 2008'de kamu işçisine yüzde 6.9 zam yapılacak. Bu da enflasyon hedefinin 2.9 puan üzerine çıkılması anlamına gelecek.

(ANKA)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.06.2025
02:37
Özturan`dan yeni yönetim mesajı!
Özturan'dan yeni yönetim mesajı! 'Omuz omuza, inanç ve kararlılıkla…'
Önceki yönetime teşekkür edip yeni yönetim kurulu üyelerini tebrik eden 12Bingölspor Kulübü Başkanı M.Engin Özturan; 'Bu sezon, sıradan bir mücadele değil; şampiyonluk inancıyla atılan adımların, birlik ruhuyla kurulan temelin ve memleket sevdasıyla büyüyen bir hayalin sezonudur. Kurulan bu güçlü yönetim; omuz omuza, inançla ve kararlılıkla yürüyeceğimiz bu zorlu yolculukta, kulübümüzün hedeflerine ulaşmasında en büyük teminat olacaktır.'
17.06.2025
02:36
Arıcıların ilgisi büyüdü! Başvurular 7 kat arttı
Arıcıların ilgisi büyüdü! Başvurular 7 kat arttı
Bingöl Valisi Usta: 'Bu artış hem kalite bilincinin yaygınlaştığını hem de Bingöl Balı'nın marka değerinin üreticilerimiz tarafından da benimsendiğini göstermektedir' dedi.
17.06.2025
02:35
Çoban 3 ay için 1 milyon TL isteyince…
Çoban 3 ay için 1 milyon TL isteyince…
Bir çoban 3 aylık otlatma için 1 milyon TL isteyince köylüler imece usulüne geri dönerek kendi hayvanlarını sırayla otlatmaya başladı.
17.06.2025
02:33
Bingöl`de kuruldu! Türkiye`de üçüncü
Bingöl'de kuruldu! Türkiye'de üçüncü
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta: 'Bu stratejik yatırımın Bingöl'de hayata geçmiş olması sadece Bingöl'ümüz değil hem bölgemiz hem de ülkemiz için büyük bir güç ve onurdur' dedi.
17.06.2025
02:32
Bingöl Valiliği`nden orman yasağı!
Bingöl Valiliği'nden orman yasağı!
Bingöl'ün Genç ilçesinde çıkan örtü yangını ekipler tarafından söndürüldü. Valilik, ormanlık alanlara girişlerin 01 Ekim 2025'e kadar yasaklandığını duyurdu!
17.06.2025
02:31
2 Bini aşkın aileye kurban eti ulaştırdılar
2 Bini aşkın aileye kurban eti ulaştırdılar
İhtiyaç sahiplerine yönelik birçok alanda yardım faaliyeti yürüten Bingöl Umut Kervanı Derneği, Kurban Bayramı'nda binlerce ihtiyaç sahibi ve muhtaç ailenin umudu oldu ve 2 binden fazla muhtaç ve ihtiyaç sahibi aileye kurban eti ulaştırdı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın