KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
14 Temmuz 2025 Pazartesi
°C

Enflasyon yine sürpriz yaptı: memura ek zam yok

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık ayında tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 0,41, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) yüzde 3,54 oranında düştüğünü açıkladı.

Enflasyon yine sürpriz yaptı: memura ek zam yok
03 OCAK 2009 CUMARTESİ 08:44
0
892
0
AA aa
Piyasada, TÜFE ve ÜFE'nin artması yönünde beklenti hakimdi.
TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre, 2008 yılı Aralık ayında 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi'nde TÜFE, bir önceki aya göre yüzde -0,41 düşerek 10,06 olurken, ÜFE ise aynı dönem itibariyle 3,54 azalarak 8,11 olarak gerçekleşti.

Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 1,49 ile çeşitli mal ve hizmetler grubunda gerçekleşti. Aralık ayında endekste yer alan gruplardan ev eşyasında yüzde 0,59, eğlence ve kültürde yüzde 0,59, haberleşmede yüzde 0,51, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,48, lokanta ve otellerde yüzde 0,23 artış, eğitimde yüzde -0,08, sağlıkta yüzde -0,31, konutta yüzde -0,53, ulaştırmada yüzde -2,51, giyim ve ayakkabıda yüzde -3,92 düşüş gerçekleşti. Alkollü içecekler ve tütünde değişim olmadı.

Bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE'de en yüksek artış yüzde 22,88 ile konut grubunda gerçekleşti. Lokanta ve oteller (yüzde 13,44), gıda ve alkolsüz içecekler (yüzde 11,90) artışın yüksek olduğu diğer harcama grupları oldu.

NUTS2 düzeyinde 26 bölge içinde TÜFE'nin aylık bazda en yüksek artış gösterdiği bölge TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) (yüzde 0,40) oldu. Aralık ayına göre en yüksek artış TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkari) (yüzde 13,45) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkari) (yüzde 12,78) bölgesinde gerçekleşti.

2008 yılı Aralık ayında endekste kapsanan 454 maddeden; 71 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 238 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 145 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

ÜFE'DE AYLIK DEĞİŞİM YÜZDE -3,54

2008 yılı Aralık ayında 2003=100 Temel Yıllı Üretici Fiyat Endeksi'nde bir önceki aya göre yüzde -3,54 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde8,11, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,11 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde12,72 artış yaşandı.

Aylık değişim tarım sektöründe yüzde-2,87, sanayi sektöründe yüzde-3,69 olarak gerçekleşti.

Tarım sektörü endeksinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 0,16, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,16 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde11,61 artış gerçekleşti. Sanayi sektörü endeksinde ise Aralık ayına göre yüzde 10,07, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,07 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 12,98 artış görüldü.

ÜFE sonuçları sanayinin alt sektörleri bazında değerlendirildiğinde en yüksek aylık artış yüzde 4,96 ile maden kömürü ve linyit alt sektöründe gerçekleşti.

Sanayinin üç sektöründen elektrik, gaz, su sektöründe yüzde -2,67, madencilik ve taşocakçılığında yüzde -3,05, imalat sanayinde yüzde -3,81 düşüş gerçekleşti.

Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler, maden kömürü ve linyit (yüzde 4,96), iletişim teçhizatı imalatı (yüzde 1,90), basın ve yayım (yüzde 0,88) alt sektörleri oldu. Buna karşılık metal cevheri (yüzde -33,83), kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı (yüzde -22,76), ham petrol ve doğalgaz çıkarımı (yüzde -15,96), ana metal sanayi (yüzde -11,31), kimyasal ürünlerin imalatı (yüzde -6,98) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler olarak görüldü.

2008 yılı Aralık ayında endekste kapsanan 756 maddeden; 201 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 268 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 287 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş yaşandı.

MEMURA ENFLASYON FARKI YOK

Enflasyonun 2008 Temmuz-Aralık döneminde yüzde 3.75 olarak gerçekleşmesi ile toplu sözleşmede belirlenen sınır olan yüzde 4.5'in altında çıkması nedeniyle memura enflasyon farkı verilmeyecek.
TÜİK'in yıllık enflasyonu açıklamasının ardından memurun enflasyon farkı zammı umudu da suya düştü.
Enflasyonun 2008 yılının ikinci döneminde yüzde 3.74 çıkmasıyla, birlikte hükümetle yüzde 4.5 artı enflasyon üzerinden anlaşan memur enflasyon farkı alamayacak.
Enflasyon Temmuz'da yüzde 0.58, Ağustos'ta eksi 0.24, Eylül'de 0.45, Ekim'de yüzde 2.60, Kasım'da 0.83, Aralık'ta eksi 0.41 çıktı.

İLK ALTI AYDA DA CÜZİ ENFLASYON FARKI VERİLMİŞTİ

Hükümet, yılın ilk altı ayında yüzde 6 çıkan enflasyon nedeniyle 0,8 puanlık enflasyon farkı ödemişti.
Memur konfederasyonları ile masaya oturan hükümet yılın ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı için ise yüzde 4.5 artı enflasyon üzerinden anlaşmıştı. Hükümet memurla yılın ilk yarısı için yüzde 4 artı enflasyon farkı, ikinci yarısı için ise yüzde 4.5 artı enflasyon farkı ödenmesi konusunda uzlaşmıştı.
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.07.2025
12:07
Bingöllü sporcular masatenisinde finale yükseldiler
Bingöllü sporcular masatenisinde finale yükseldiler
Muş'ta düzenlenen ANALİG grup müsabakalarında rakiplerine şans tanımayarak birincilikleri elde eden Bingöllü sporcular, Çorum'da düzenlenecek Türkiye Şampiyonası'na katılmaya hak kazandılar.
14.07.2025
11:54
15 Temmuz Medya Programı Başlıyor
15 Temmuz Medya Programı Başlıyor
81 ilden 81 gazeteci ile yurt dışından 41 ülkeden davet edilen 120 yabancı basın mensubu, toplamda 200 gazeteci programda yer alacak. Programda Bingöl'ü, Bingöl Online temsil edecek.
13.07.2025
22:38
Bingöl, 10 yeni ürünle başvurdu
Bingöl, 10 yeni ürünle başvurdu
Vali Usta: 'Coğrafi işaret; sadece bir belge değil, aynı zamanda ekonomik değer, kültürel koruma ve turizm potansiyeli demektir. Hedefimiz, bu sayıyı önce plakamız olan 12'ye çıkarmak, devamında ise tescilli 5 ürünümüzle birlikte toplamda 17 tescilli ürüne ulaşmak' dedi.
13.07.2025
22:16
Siren çalmadı, su seviyesi aniden yükselince mahsur kaldılar
Siren çalmadı, su seviyesi aniden yükselince mahsur kaldılar
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri kıyısında kekik toplarken mahsur kalan 4 kişi, AFAD ve itfaiye botlarının arızalı olması nedeniyle spor antrenörünün jetskisiyle kurtarıldı. Vatandaşlar, sirensiz baraj su salınımı ve yetkililerin duyarsızlığına tepki gösterdiler
12.07.2025
00:58
12Bingölspor`dan sponsorluk çağrısı!
12Bingölspor'dan sponsorluk çağrısı!
Yönetim kurulu üyeleri haricinde bir sonuç alınamadığını ve takıma dışarıdan hiçbir maddi destek bulunamadığını vurgulayan Başkan Özturan; 'Gerekli destekleri sağlayamazsak bu durum bizlerin tek başına üstelenebileceği bir yük değildir. Herkesi, takımımıza sahip çıkmaya davet ediyorum!'
12.07.2025
00:54
Seven`den ‘Terörsüz Türkiye` vurgusu
Seven'den 'Terörsüz Türkiye' vurgusu
AK Parti Bingöl İl Başkanı Yılmaz Seven: 'Terörsüz bir Türkiye, sadece güvenlik açısından değil, sosyal ve ekonomik açıdan da büyük bir dönüşümün kapılarını aralayacaktır.'
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın