KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Aralık 2025 Çarşamba
°C

Engelleri kaldırıp allah aşkıyla dönecekler

Konya Büyükşehir Belediyesi, Hz. Mevlânâ'nın mesajlarını dünyaya sema yoluyla anlatmak için semazen yetiştirecek. Sema okuluna engelliler de kabul edilecek.

Engelleri kaldırıp allah aşkıyla dönecekler
30 MART 2010 SALI 08:30
0
1376
0
AA aa

Başarılı olanlar, uluslararası organizasyonlara katılarak, izleyenleri Hz. Mevlânâ'nın hoşgörü iklimine çağıracak.
 
Mevlevilik denilince akla ilk gelen 'semâ'dır. Musiki nağmelerini dinlerken vecde gelip hareket etmek, kendinden geçip Allah aşkıyla dönmek anlamına gelir. Sembolik olarak, kâinatın oluşumunu, insanın âlemde dirilişini, insanın yüce Yaratıcı'ya olan aşk ile harekete geçişini ve kulluğunu idrak edip 'insan-ı kâmil'e doğru yönelişini ifade eder. Hz. Mevlânâ zamanında belli bir nizâma bağlı kalmaksızın dinî ve tasavvufî bir coşkunluk vesilesiyle icrâ edilen sema, sonradan Sultan Veled ve Ulu Ârif Çelebi döneminden başlayarak Pîr Âdil Çelebi'ye kadar tam bir disiplin içine alınmış, sıkı bir nizâma bağlanmış; icrâsı öğrenilir ve öğretilir olmuştur.

Semazenler, tam 8 asırdır sema ederek Allah'ı anıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi, hoşgörü anlayışıyla gönüllerde taht kuran Hz. Mevlânâ'nın mesajlarını tüm dünyaya anlatmak için harekete geçti. Türkiye'nin ilk sema okulunu açtı. Okulun en ilginç tarafı ise engellilere de semazen olma imkânı tanıması.

Engelliler Derneği ile ortaklaşa yürütülecek proje kapsamında 5 aylık periyotlar halinde eğitim verilecek. Kursa alınacak 40 semazen adayından 10'u bedensel engellilerden seçilecek. Eğitimde başarılı olanlar, Türkiye'yi uluslararası organizasyonlarda temsil edecek. Mevlânâ Kültür Merkezi'nde yapılacak derslerin teorik kısmını Doç. Dr. Yakup Şafak, pratik kısmını Postnişin Nadir Karnıbüyük verecek.

Türkiye'nin ilk sema okulunu açtıklarına dikkat çeken Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, okulda, semazen adaylarına haftada üç gün ders verileceğini anlattı. Dersleri başarıyla bitiren öğrencilere sertifika verileceğini belirten Akyürek, şunları kaydetti: 'Bugün her zamandan daha çok Mevlânâ'nın sevgi ve hoşgörü içeren tavırlarına ihtiyaç var. Hz. Pîr'in fikir ve öğretilerini dünyaya daha iyi aktarmak için sema okulunu kurduk. Burada kursiyerlere öncelikle Mevlevilik ve Hz. Mevlânâ anlatılacak. Hayatı ve eserleri hakkında eğitim verilecek. Teorik bilgilerin ardından pratik olarak sema talimi yaptırılacak.' ZAMAN

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.12.2025
04:29
Elbaşı Deresi lağım hattına döndü
Elbaşı Deresi lağım hattına döndü
Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Elbaşı (Qasmon) Köyü'nde kanalizasyon altyapısının bulunmaması nedeniyle atık sular yıllardır Elbaşı Deresi'ne akıyor. Dere boyunca yapılan tarımsal sulama ve son dönemde yaşanan balık ölümleri, çevre ve halk sağlığına yönelik riskleri yeniden gündeme taşıdı.
17.12.2025
04:28
Bingöl konut fiyatlarında zirvede!
Bingöl konut fiyatlarında zirvede!
Merkez Bankası'nın Kasım ayı verileri, Türkiye genelinde konut fiyatlarının artışını sürdürdüğünü ortaya koyarken; Bingöl'ün de içinde bulunduğu bölge, yıllık artış oranında ülke genelinde ilk sıraya yerleşti. Peki bu tablo Bingöl'de konut piyasası için ne anlama geliyor?
17.12.2025
04:28
Bingöl Ova Köyleri Turnuvasında Final Günü
Bingöl Ova Köyleri Turnuvasında Final Günü
Bingöl Ova Köyleri Derneği tarafından düzenlenen köyler arası futbol turnuvasında finalin adı Gözeler ile Havsel oldu. Turnuva 19 Aralık'ta oynanacak final maçıyla tamamlanacak.
17.12.2025
04:26
Bingöl`de aranan hırsızlık şüphelisi yakalandı
Bingöl'de aranan hırsızlık şüphelisi yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, hakkında hırsızlık suçundan 6 yıl 9 ay 20 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir şahıs yakalandı.
15.12.2025
23:04
Bingöl`de Sinema Dolu Üç Gün
Bingöl'de Sinema Dolu Üç Gün
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle, Bingöl Valiliği ev sahipliğinde düzenlenen 7. Uluslararası Bingöl Kısa Film Festivali, açılış programıyla başladı. Festival kapsamında üç gün boyunca Bingöl merkez ve ilçelerinde film gösterimleri ve söyleşiler gerçekleştirilecek.
15.12.2025
23:03
Lider 12Bingölspor`da Hedef Net: Farkı Açmak, Yolu Yarılamak
Lider 12Bingölspor'da Hedef Net: Farkı Açmak, Yolu Yarılamak
TFF 3. Lig 2. Grup'ta zirvede yer alan 12 Bingölspor, haftanın kritik maçında Osmaniyespor'u konuk ediyor. Yeşil beyazlılar, taraftar desteğiyle galibiyet serisini sürdürerek şampiyonluk yürüyüşünü güçlendirmek istiyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın