KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Ekim 2026 Çarşamba

Engelli bakım merkezlerinde yeni dönem: Şartlar baştan sona değişti

Resmî Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle engelli bireylere yönelik özel bakım merkezlerinin açılış, personel, ödeme, denetim ve çalışma şartları yeniden düzenlendi. Düzenleme, Bingöl'deki özel bakım merkezlerini de ilgilendiriyor.

Engelli bakım merkezlerinde yeni dönem: Şartlar baştan sona değişti
07 EKİM 2026 ÇARŞAMBA 12:55
0
119
0
AA aa

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan “Engelli Bireylere Yönelik Özel Bakım Merkezleri Yönetmeliği”, Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelikle, 4 Kasım 2016 tarihli yönetmelik yürürlükten kaldırılırken özel bakım merkezlerinin açılışından denetimine, personel yapısından ödeme ve teşvik sistemine kadar birçok alanda yeni kurallar getirildi.

Düzenleme, Bingöl'de faaliyet gösteren ve gelecekte açılması planlanan özel bakım merkezleri açısından da yeni yükümlülükler ve standartlar getiriyor.

Hizmette aile ortamına öncelik

Yeni yönetmelikte engelli bireylerin hizmetlere erişiminde bireysel özerklik, fırsat eşitliği, erişilebilirlik, ayrımcılığın önlenmesi ve mahremiyetin korunması temel ilkeler arasında yer aldı.

Hizmet modelinin belirlenmesinde ise öncelik aile ortamına verildi. Engelli bireyin evde bakım koşullarına sahip olduğunun belirlenmesi halinde öncelikle evde bakıma destek yardımı veya hizmetinden yararlandırılması öngörüldü.

Ailenin bakım sorumluluğunu üstlenemediği durumlarda ise özel bakım merkezleri alternatif hizmet modeli olarak devreye girecek.

Merkez açmak için 5 aşamalı süreç

Yeni düzenlemeyle özel bakım merkezi açılış süreci de yeniden yapılandırıldı. Başvurudan faaliyete geçişe kadar süreç;

- Başvuru,

- Konum uygunluk,

- Ön izin,

- Açılış onayı,

- Faaliyet izni

olmak üzere 5 aşamaya ayrıldı.

Başvurular Bakanlığın bilgi sistemleri üzerinden yapılacak. İl müdürlükleri bünyesinde oluşturulacak en az 5 kişilik Açılış Değerlendirme Komisyonu, başvuruları hem dosya üzerinden hem de yerinde inceleyecek.

Faaliyete başlamak için personel şartı

Faaliyet izni alan merkezlerin hizmete başlayabilmesi için belirli sayıda personel istihdam etmesi zorunlu hale getirildi.

Buna göre merkezlerde en az;

- 1 meslek personeli,

- 1 sağlık personeli,

- 4 bakıcı personel,

- 1 temizlik personeli,

- 3 nöbet sorumlusu

bulundurulması gerekecek.

Ödemelerde yeni sistem

Yönetmelikle özel bakım merkezlerine yapılacak Bakanlık ödemeleri de yeniden düzenlendi.

Gündüzlü bakım merkezlerinde tam gün hizmet alan her engelli için 10 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı üzerinden ödeme yapılacak. Yarım gün hizmette ise bu tutarın yarısı uygulanacak.

Yatılı bakım merkezlerinde 24 saat bakım hizmeti alan her engelli için ödeme, 20 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpılmasıyla hesaplanacak.

Kalite standartlarında yüzde 60 ve üzeri başarı sağlayan yatılı bakım merkezlerine ayrıca teşvik verilebilecek. Ancak bakım ücreti ve teşviklerin toplamı, bir engelli birey için iki net asgari ücret tutarını aşamayacak.

Denetimler yılda en az iki kez yapılacak

Yeni dönemin dikkat çeken başlıklarından biri de denetimler oldu.

Özel bakım merkezlerinde faaliyet, faaliyet dışı ve uygunluk denetimi olmak üzere üç farklı denetim türü uygulanacak. Faaliyet denetimleri il müdürlüklerinin planlaması doğrultusunda yılda en az iki kez gerçekleştirilecek.

Şikâyet, ihbar veya sosyal medya da dahil olmak üzere görsel ve yazılı medyada yer alan bildirimler üzerine habersiz denetim yapılabilecek.

Kurallara uymayan merkezlere ağır yaptırım

Yönetmelikle aykırılıklara karşı uygulanacak yaptırımlar da yeniden belirlendi.

İdari para cezası gerektiren eksikliklerin giderilmesi için en fazla 30 gün süre verilecek. Eksikliklerin süresi içinde giderilmemesi halinde para cezası iki katına çıkabilecek.

Bir yıl içerisinde 5 kez idari para cezası uygulanan merkez doğrudan kapatılacak. Faaliyet izni olmadan hizmet veren, izinsiz nakil veya devir yapan ya da gerçeğe aykırı beyanda bulunan merkezler için de kapatma yaptırımı uygulanacak.

İhmal ve istismara adli para cezası

Engelli bireylere yönelik tehdit, baskı, özgürlüğün keyfi şekilde kısıtlanması veya fiziksel, cinsel, tıbbi, psikolojik ya da ekonomik zararlara karşı gerekli tedbirlerin alınmaması halinde kurucu veya sorumlu müdürlere 400 günden az olmamak üzere adli para cezası uygulanabilecek.

Yasal düzenlemeler kapsamında kapatılan merkezlerin kurucularının yeniden özel bakım merkezi açmasının da önüne geçilecek.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.10.2026
12:43
Bingöl`de okul güvenliği masaya yatırıldı
Bingöl'de okul güvenliği masaya yatırıldı
Bingöl'de öğrencilerin güvenli ve huzurlu bir eğitim ortamında eğitimlerini sürdürebilmeleri amacıyla Okul Güvenliği Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda okul çevreleri, trafik güvenliği, giriş-çıkışlarda alınacak önlemler ve bağımlılıkla mücadele başlıkları ele alındı.
06.10.2026
18:55
Yunus Kava: Soykırımcı İsrail adaletten kaçamayacak
Yunus Kava: Soykırımcı İsrail adaletten kaçamayacak
Memur-Sen Bingöl İl Başkanı Yunus Kava, Gazze ve Filistin'de yaşananlara ilişkin yaptığı açıklamada, uluslararası topluma adalet çağrısında bulundu. Kava, 'Uluslararası hukuk herkes için varsa İsrail için de vardır. Savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar kim tarafından işlenirse işlensin soruşturulmalı, sorumlular bağımsız ve adil mahkemeler önünde hesap vermelidir' dedi.
06.10.2026
18:28
Fon mağdurlarına ödeme için yeni düzenleme geliyor
Fon mağdurlarına ödeme için yeni düzenleme geliyor
AK Parti, fonların tasfiyesi ve yatırımcılara yapılacak ödemelerin çerçevesini belirlemek amacıyla yaklaşık 10 maddelik kanun teklifini TBMM'ye sunmaya hazırlanıyor. Düzenlemede 1 milyon liranın altında yatırımı bulunan yaklaşık 355 bin yatırımcı için tam ödeme mekanizması, daha yüksek tutarlar için ise kademeli ödeme planı öngörülüyor.
06.10.2026
15:57
Bingöl Umut Kervanı`ndan 2,1 milyon TL`lik yardım
Bingöl Umut Kervanı'ndan 2,1 milyon TL'lik yardım
Bingöl Umut Kervanı Derneği, Eylül ayında kentteki ihtiyaç sahibi aileler ve öğrenciler için 1 milyon 536 bin 29 TL ayni ve nakdi yardım ulaştırdı. Yurt dışı ve Gazze'ye yapılan 566 bin 350 TL'lik destekle birlikte derneğin aylık toplam yardım tutarı 2 milyon 102 bin 379 TL'ye ulaştı.
06.10.2026
15:04
Meclis`e yeni teklif: 6 meslek grubuna yeşil pasaport yolu açılıyor
Meclis'e yeni teklif: 6 meslek grubuna yeşil pasaport yolu açılıyor
TBMM'ye sunulan kanun teklifiyle hususi damgalı pasaportun kapsamının genişletilmesi gündemde. Teklifin yasalaşması halinde belirli şartları taşıyan muhtarlar, mali müşavirler, eczacılar, doktorlar, mühendisler ve mimarlar yeşil pasaport alabilecek.
06.10.2026
14:02
Devlet Hastanesi, Eğitim ve Araştırma Hastanesi oldu
Devlet Hastanesi, Eğitim ve Araştırma Hastanesi oldu
Bingöl Devlet Hastanesi, Eğitim ve Araştırma Hastanesi statüsüne kavuştu. Yeni statüyle birlikte hastanenin ileri teknoloji, modern tıbbi altyapı ve nitelikli insan gücüyle Bingöl ve bölgeye daha kapsamlı sağlık hizmeti sunması hedefleniyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın