Açıklamasında Türkiye'de yaklaşık, zihinsel, ruhsal ve bedensel engelli olmak üzere 8,5 milyon civarında vatandaşın bulunduğunu söyleyen Artıkarslan, “Fert ve toplum olarak bu kardeşlerimize karşı duyarlı olmak gereken ilgiyi göstermek ve her konuda yardımcı olmak görevimizdir. Bizler bu insanlara yardım etmeli ve sıkıntılarına ortak olmaya çalışmalıyız” ifadelerini kullandı.
“Bizler de bir gün hasta veya engelli olabiliriz” diyen Artıkarslan, “nice insanlar sağlıklı iken bir trafik kazası yada bir hastalık sonucu ortopedik, işitme veya görme engelli olabilirler, dolayısıyla bu konuda daima bilinçli ve duyarlı olmalıyız. Fert, aile, Sivil Toplum Örgütleri, Kamu Kurum ve Kuruluşları olarak bu konu ile yakından ilgilenmeli her kesim ve kurum her şahıs ve birim üzerine düşen görevi en iyi bir şekilde yerine getirmelidir” dedi.
Doğuştan veya sonradan engelli olan çocukların eğitim ve öğretiminin mutlaka sağlanması gerektiğinin altını çizen Artıkarslan, engellilere iş imkanları geliştirilmesi ve sosyal hayata kazandırılması ile hayatlarının güvence altına alınması gerektiğini söyledi.
Açıklamasına şöyle devam eden Artıkarslan; “Engelli insanlarımızın yeteneklerini ortaya koymaları toplumda yerlerini almaları ve haklarına sahip çıkmaları sağlıklı insanlarımızın ise engelli ve özrü olanları anlamaya ve onları hayatın bir parçası olarak görmeye çalışmaları ve kendi imkanlarını onlara açmaları gerekir.bu cümleden alarak diyoruz ki;bir insanın engelli olması,onun bir takım haklardan mahrum bırakılmasını gerektirmez.engelli veya sağlıklı herkesin insan olmanın onur ve nimetlerini paylaşması gerekir.engelli kimselere güçleri ve imkanları nispetinde sorumluluk yüklemek insan haklarına saygının hakkaniyet ve adaletin gereğidir.”
Konuyu dini açıdan da değerlendiren Artıkarslan; İslam dinindeki en önemli evrensel değerler arasında engellilere sahip çıkılması da yer alıyor dedi.
Artıkarslan açıklamasına şu sözlerle son verdi. “Peygamberimiz (S.A.V.) zayıf, güçsüz, hasta engelli, muhtaç ve acizlere sahip çıkmış yakın ilgi ve şefkat göstermiş onların sıkıntılarını ve ihtiyaçlarını gidermeye çalışmıştır. Engelli kimselere yol göstermenin onlarla ilgilenmenin ve yardımcı olmanın Allah katında sadaka olduğunu bildirmiştir. Onları toplumun ayrılmaz birer parçası olarak görmüştür. ‘Bakıma muhtaç sahipsiz kimselerin sorumluluğu bize aittir' sözüyle engellilere toplum ve devlet bazında sahip çıkmasını istemiştir. Bizlerle bu bilinç ve duyarlılık içerisinde olmalı çevremiz ve yöremizdeki güçsüz kimsesiz ve tüm özürlülere sahip çıkmanın yollarını araştırmalı ve onlara karşı olan görevlerimizi yerine getirmeliyiz diye düşünüyor tüm özürlülerin haftasını kutlar hepinize sağlık, mutluluk ve huzur dolu günler temenni eder saygılarımı sunarım.”
10-16 Mayıs tarihleri her yıl dünyada Sakatlar Haftası olarak kutlanıyor.
Bingöl Gazetesi