KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
04 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Erdoğan son senaryoları yorumladı

Başbakan Erdoğan, Org. Özkök'ün görev süresi ve cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili senaryolara tepki gösterdi. Erdoğan, Şemdinli konusunda da bir itirafta bulundu.

Erdoğan son senaryoları yorumladı
28 KASIM 2005 PAZARTESİ 12:05
0
1579
0
AA aa
Tartışmanın Mayıs 2007'deki Köşk seçimi üzerinden yürütüldüğüne dikkati çeken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bunun en başta Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e saygısızlık olduğunu söyledi. Bu konudaki iddiaları üzücü bulan Başbakan, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a karşı bir önyargıları bulunmadığını kaydetti. Söylentilerin hükümet ve Genelkurmay arası ilişkiler açısından hoş olmayan bir durum meydana getirdiğini vurgulayan Erdoğan, “Gündemimizde cumhurbaşkanlığı seçimi yok. Güneydoğu projelerimizin bir an önce hayata geçirilmesi var.” dedi.

Erdoğan, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ile başlattığı ‘Medeniyetler İttifakı' girişimi çerçevesinde oluşturulan Akil Adamlar Grubu'nun ilk toplantısına katılmak üzere önceki akşam bu ülkeye gitti. Ancak Başbakan'ı taşıyan ANA uçağında bulunan gazetecilerin gündemi İspanya'daki toplantıdan ziyade Türkiye'deki tartışmalardı.

Erdoğan, başta Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök'ün görev süresi olmak üzere cumhurbaşkanlığı seçimi, Şemdinli gezisinde yaşanan olaylar ve muhalefetin sert eleştirileri ile ilgili sorulara çarpıcı cevaplar verdi. Gündemin ilk basamağını Korkut Özal'ın “Ben başbakan olsam, Özkök Paşa'nın görev süresini bir yıl daha uzatırdım.” beyanatı teşkil ettiği için 7 gazeteciden oluşan mini basın toplantısının ilk konusu da bu oldu. Erdoğan, tartışmayı üzücü bulurken, bu türden iddiaların hükümet ve Genelkurmay arası ilişkiler açısından hoş olmayan bir durum meydana getirdiğini kaydetti. Bu konudaki tartışmaları cumhurbaşkanlığı seçimlerine bağlayan Erdoğan, “Bizim gündemimizde cumhurbaşkanlığı seçimi yok. Bizim gündemimizde bugün (önceki gün) Samsun'da yaptığımız 10 bin kişilik miting var, Güneydoğu Anadolu için öngördüğümüz projelerin bir an önce hayatiyet kazanması var.” diye konuştu.

Seçim sisteminde değişiklikler yapılması gerektiğini ifade eden Erdoğan, en son 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Çankaya Köşkü için gündeme getirdiği 5 artı 5 gibi konuları bu bağlamda konuşmaya hazır olduklarını bildirdi. Ancak hemen ardından CHP'nin bu teklife sıcak yaklaşmadığını vurguladı.

Başbakan, “Korkut Özal bu tartışmaların çıkacağını bile bile neden bu ifadeleri kullandı? Bu davranışı; acaba beni dışarıda bırakamazsınız anlamına mı geliyor; ya da Korkut Bey akıl hocanız mıydı?” sorusuna ise şu karşılığı verdi: “Akıl hocalığı ifadesi hem şık değil hem de doğru değil. Bizde akıl hocalığı yoktur, müşavere vardır. Kendisiyle karşılaştıkça konuşuruz; ama düğünden düğüne karşılaşırız. Nitekim en son yine bir düğünde görüşmüştük, çok uzun zaman oldu.”

Şemdinli'ye giderken endişeliydik

Söz Şemdinli'ye geldiğinde Başbakan olayların dışarıdan görüldüğü gibi olmadığına işaret etti. “Doğrusu giderken endişeliydik.” itirafında bulunan Başbakan, 21 Kasım'da gerçekleştirdiği ani ziyaretten ilginç anekdotlar aktardı: “Halk bize nasıl bakacak diye düşünüyorduk. Ama bir baktık halk alkışlıyor, kucaklaşıyoruz. Birkaç genç Roj TV ağzıyla yazılmış pankartlar taşıdı. Gençlere, ‘Bakın ben Şemdinli hakkında konuşmak istiyorum, siz bana olaylarla hiç ilgisi olmayan tek ağızdan çıkmış sloganları getiriyorsunuz.' dedim. Birkaçı hemen indirdi, sonra birileri dürtükledi ve yeniden kaldırdılar pankartları.” Başbakan'ın aktardığı bu anekdotlar bölgede yürütülen soruşturmanın şeklini de belirler nitelikte. Kendisini tehdit altında hissettiği için vatandaşların tanıklıklarının verimli olmadığını anlatan Erdoğan, olayların mülkiye müfettişlerinin denetiminde somut ve teknik bulgular yardımıyla araştırıldığının altını çizdi. Başbakan, olayların hemen ardından Susurluk manşetlerinin atılmasının da araştırmalar üzerinde baskı unsuru oluşturduğunu savundu.

Başbakan Erdoğan, Şemdinli'de yaptığı konuşmayı naklederken, konu kendiliğinden üst kimlik tartışmasına geldi. CHP lideri Deniz Baykal'ın son günlerde yaptığı çıkışları eleştiren Erdoğan, grup konuşmalarında ‘seksen küsur kere Türk milleti ya da milletim' dediğini, Baykal'ın bunları görmezden gelmesini ise anlamadığını kaydetti: “Sayın Baykal beni ‘Türk milleti' demekten korkan biri olarak nitelendiremez. Bu benim ciğerime işlemiş bir konu. Baykal'ın kuşkusu varsa aynaya baksın.” Erdoğan, Baykal'ın ‘Yugoslavya benzetmesi'ne de karşı çıktı. Ben Kürt'üm ya da Laz'ım demenin, Türkiye'yi Yugoslavya yapacağını iddia edenlerin yanıldığını söyleyen Başbakan, Türkiye'de farklı etnik kökenler arasında hiçbir zaman tarihe karışan ülkedeki gibi bir ilişki olmadığını vurguladı. Erdoğan, “Orada her etnik unsurun kendi milli kilisesi var. Oysa bizde halkın yüzde 99'u Müslüman ve bizim bir camimiz var. Bu bizi Yugoslavya'dan ayıran önemli faktördür.” görüşünü dile getirdi.

Zaman
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
04.05.2024
14:17
'Bingöl ovası acilen kurtarılmalıdır'
Bingöl'ün birçok konudaki sorun ve çözüm bekleyen problemlerini gündeme getirmesiyle tanınan eğitimci Doğan Karasu, Bingöl Ovası'nın son durumunu paylaştı ve hem siyasilere hem de bürokrasiye 'Bingöl Ovasının acilen kurtarılması gerekiyor' çağrısında bulundu.
04.05.2024
14:16
'İslam Dünyası İmtihanı Maalesef Kaybetti'
Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Mustafa Karataş, 'Gazze imtihan olmuyor. İslam dünyası imtihan oluyor. İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti. Özellikle devletler, hükümetler bu imtihanı kaybetti' dedi.
04.05.2024
14:15
'Böyle devam ettiğimiz sürece biz her gün ölmeye mahkûmuz'
Bingöl Üniversitesi'nce düzenlenen 'Tarihe Yolculuk' panelinde konuşan Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma; 'Nüfusunun üçte birinin Müslüman olduğu dünyada her gün Müslümanlar ölüyor! Bugün bu hale gelmemizin sebebi okumuyoruz, araştırmıyoruz, arşivleri incelemiyoruz. Böyle devam ettiğimiz sürece biz her gün ölmeye mahkûmuz. Biz tarihi doğru okumazsak, tarihi iyi öğrenmezsek bunlara yaşamaya mahkûm kalacağız.'
04.05.2024
14:13
Vali Usta:
Vali Usta: 'Huzura bozanlara göz açtırmayacağız'
2024 Mart-Nisan dönemi asayiş raporunu açıklayan ve işlenen suçlar ile uygulanan yaptırımların detaylarını aktaran Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta; 'Bingöl'ümüz, asayiş bakımından ülkemizin en güvenli şehirleri arasında yer almaktadır. Bu, siz değerli hemşehrilerimizin bizlere verdiği destek ve güvenlerinin sonucudur. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ilimiz genelinde alacağımız tedbirlerle suç işleyenlere, halkımızın huzurunu ve sükûnunu bozanlara göz açtırmayacağız inşallah' dedi.
04.05.2024
14:11
Bingöl`ün `Kayıp şehir` Pargasur şelalesi
Bingöl'ün 'Kayıp şehir' Pargasur şelalesi
Bingöl'ün Yayladere ilçesindeki tarihi kalıntı ve mağaralar ile 'kayıp şehir' olarak adlandırılan Pargasur şelalesi dron ile görüntülendi.
03.05.2024
18:21
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Tarım ve Orman Bakanlığı'nca orman yangınlarının önlenmesi amacıyla başlatılan 'Orman Benim' kampanyası çerçevesinde Bingöl'de öğrencilerin de katılımıyla ormanlık alandaki çöpler toplandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın