KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Mayıs 2024 Pazar
°C

Erdoğan sosyal güvenlik reformunu savundu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sosyal güvenlik reformunun yürürlüğünün erteleneceği iddialarını yalanladı ve reformun ''zorunlu'' olduğunu söyledi.

Erdoğan sosyal güvenlik reformunu savundu
11 MART 2008 SALI 15:46
0
808
0
AA aa
Partisinin grup toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, sendikalara seslendi ve "Sosyal güvenlikte şu andaki tabloyu yönetecek bir babayiğit var mı?" diye sordu.
 
Başbakan, yakında Meclis gündemine gelecek sosyal güvenlik reformuna ilişkin spekülasyonlar üretildiğini söyledi.

Erdoğan, "Birçok meselede olduğu gibi çözümsüzlüğü çözüm gibi gösterenler, ucuz popülizme teşebbüs etmesinler. Kimseyi itham etmek kastıyla söylemiyorum ancak bu konuyu bir istismar aracı haline getirmek isteyenler realite ile yüzleşmek zorundadır, sorumluluk altında değerlendirmelerini yapmak durumundadırlar" dedi.

"Kazanılmış haklar aynen sürecek"

Yasa tasarısının tek cümlesini bile okumadan spekülasyon üretenler olduğunu söyleyen Başbakan, "'Çalışanların, emeklilerin haklarında gerileme olacakmış'. Açık söylüyorum; asla böyle birşey söz konusu değildir. Dürüst davranmıyorlar ve yalan söylüyorlar. Kazanılmış haklar aynen devam edecektir" ifadesini kullandı.
 
Erdoğan, tasarı kanunlaşıncaya kadar bütün kesimlerin görüş ve önerilerine açık olduklarını yineledi ve reformun ertelenemeyeceğini kaydetti.
 
İŞTE ERDOĞAN'IN AĞZINDAN 'REFORM'
 
Emeklilik koşulları, maaşlar:
"Sosyal devlet ilkesinin gereği olarak, bu düzenlemeyle emeklilik koşulları ve maaş hesapları işçi, memur ve esnaf için eşitleniyor. Herkes, farklı hukuk düzenlemelerine tabi olmaktan çıkarılıyor ve bir eşitlik ilkesi getiriliyor."
 
Prim ödeme gün sayısı:
"Prim ödeme gün sayısının 7 binden 9 bine çıkarılmasına itiraz edenler, bu uygulamanın bundan 20 yıl sonra 2028'de ilk defa işe girecek olanlar için olduğunu söylemiyorlar. Herkes de zannediyor ki hemen Resmi Gazete'de yayınlandığında uygulamaya girecek."
 
BAĞKUR, SSK, Emekli Sandığı:
"BAĞKUR'da basamak sistemini kaldırıyoruz. Ödenen prim miktarı ve gün sayısı emekli maaşlarına doğrudan yansıyacaktır... Önce kazancı artacak sonra primi. Basamak sistemi yerine, esnafımızın ve çiftçimizin beyan ettiği kazanç oranı üzerinden prim alınacaktır. Ne beyan ediyorsa onun üzerinden.
 
Ayrıca, prim oranları yüzde 40'tan yüzde 33.5'e kadar düşüyor. BAĞKUR'lular için ilk kez, SSK'lılar gibi geçici iş göremezlik ödeneği öngörüyoruz.
 
İş kazası geçiren bir esnafımız raporlu olduğu sürece Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan geliriyle orantılı olarak ücretini alacaktır. Mevcut sistemde 1 gün dahi prim borcu varsa vatandaşımız sağlık hizmetinden yararlanamıyor. Biz bu süreyi 30 güne çıkarıyoruz.
 
Dolayısıyla 30 günden aşağı prim borcu olan BAĞKUR'lu, sağlık hizmetinden yararlanabilecek."
 
Sağlık hizmetleri:
"18 yaş altındaki herkes, prim borcu, sigortalılık gibi hiçbir şart aranmaksızın sağlık hizmetlerinden yararlanabilecektir. Yani her doğan sigortalı doğacak. Nereye kadar? 18 yaşına kadar. Vatansızlar ve hatta sığınmacılar dahil Türkiye'de Genel Sağlık Sigortası kapsamında bulunmayan kimse kalmayacaktır."
 
"Geliri asgari ücretin üçte birinden az olanların genel sağlık primleri, Hazine tarafından karşılanacaktır." 
 
Ayni yardım:
"İşverenlerin işçilere verdiği ayni yardımlardan prim kesilmeyecek."
 
Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri:
"İşverenlerin rekabet gücünü olumsuz etkilemeyecek şekilde, işçileri de mağdur etmeyecek şekilde sigortalılıklarını yeniden düzenlenme imkanı verdik."
 
"Tamamlayıcı sigortalar"
"Tamamlayıcı sigortalar olan bireysel emeklilik ve özel sağlık sigortalarını teşvik eden düzenlemeler getirdik."

İlk defa memuriyete girecekler:
"İlk defa memuriyete girecekler Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik öngören yasa kapsamına alındı. Allah korusun ama ölüm aylığının memur ailesine bağlanabilmesi için gerekli görülen 10 yıl çalışma zorunluluğunu bu yasa 5 yıla indiriyor"
 
Emekli aylıkları:
"Memurların emekli aylıkları tüm çalışma sürelerindeki primleri esas alınarak hesaplanacak şekilde düzenleniyor.
 
İsteğe bağlı sigorta:
"İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için 3 yıl çalışma şartı kalkıyor. İsteyen, şartları uygun olan bugünden primlerini ödeyebilecektir. Kısmi süreli çalışanlar da sigortalı olabilecekler, çalışmadıkları süreleri isteğe bağlı sigorta ile tamamlayabilecek"
 
Hizmet borçlanması:
"Doğum izinleri, akademik eğitim süreleri gibi daha önce hizmet borçlanması yapılamayan süreler için de borçlanma imkanı getirilmiştir. Ayrıca, bu düzenlemelerin önemli bir sonucu da kayıtdışılığın kayıt altına alınmasıdır. Bunu da yıllarca konuştuk. Kamu idareleri ve bankalarla işbirliği yaparak kayıtdışılıkla mücadele edeceğiz."

Genel Sağlık Sigortası:
"Genel Sağlık Sigortası ile hangi iyileşmeler geliyor? Her şeyden önemlisi bütün vatandaşlarımızı genel sağlık sigortası kapsamına alıyoruz.
 
Yeşil kart uygulaması yerine, aile içindeki geliri asgari ücretin üçte birinden az olanların primleri, devlet tarafından ödenerek genel sağlık sigortası haklarından yararlanmaları sağlanacak. Devlet ilk kez, 'ben sizin açığınızı kapatıyorum' demeyecek. İlk defa primli katkı sistemi getiriliyor.

Türkiye'de sürekli yaşayan yabancılar da sağlık sigortası kapsamına alınıyor. Koruyucu sağlık hizmetleri ilk defa finansmanı sağlanacak sağlık hizmetleri kapsamına alınıyor. 18 yaşından küçük bütün çocuklar, sigortalılık ya da prim ödeme şartı aranmaksızın sağlık hizmetlerinden yararlanacaklar. Prim ödeme gücü olmayan vatandaşlarımızın primleri devlet tarafından karşılanıyor."
 
İkamet yeri dışına sevk halinde yol parası, zaruri masraf ve refakatçi giderleri ödenecek. Biliyorsunuz, BAĞ-KUR ve yeşil kartlılara şimdiye kadar ödenmiyordu. Yatarak tedavi gören vatandaşlarımızdan katkı payını tamamen kaldırıyoruz. İşte sosyal devlet budur, esasen sigortalı olmanın mantığı budur."

İtfaiyecilere, fiili hizmet zammı:
Bu yasayla, Türkiye'de ilk kez bağımsız çalışanlar, yani kendi nam ve hesabına çalışanların da devlet sosyal güvenlik şemsiyesi altına alındığını ve haklarının korunduğunu ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Türkiye'de ilk kez, itfaiyeciler, yangın söndüren vatandaşlar için fiili hizmet zammı getiriyoruz. Acil hallerde sözleşmeli ve sözleşmesiz sağlık kuruluşlarının genel sağlık sigortası fiyatlarını uygulamak zorunda olduğu hüküm getiriliyor ve bu bedelin kurumca karşılanması sağlanıyor.

En önemlisi, Türkiye'de ilk kez sosyal devlet olmanın bir gereği olarak, her ay itibariyle tahsil edilen prim toplamının 4'te 1'i kadar devlet katkısı getiriyoruz.

Sendikalara sitem
 
Erdoğan, tarımda çalışanlar ve köy muhtarlarına ilk kez asgari ücretin yarısı kadar gelir beyan edebilme imkanı getirdiklerini belirterek, SSK'lı işçiler ve bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin sağlık hizmetlerinden yararlanma süresini 90 günden 30 güne indirdiklerini söyledi.
 
Sendika yöneticilerine seslenen Erdoğan, "Sendikalar bunu niye konuşmuyorsunuz. Soruyorum sendikalarımızın değerli yöneticilerine; bu talep sendikalarımızın yıllar yılı her platformda eleştirdiği bir mesele, bir sorun değil miydi?" dedi.
 
Erdoğan, emzirme ödeneğini 50 YTL'den 203 YTL'ye, cenaze ödeneğini 242 YTL'den 608 YTL'ye çıkardıklarını bildirerek, "Bunları niye görmüyorsunuz? Bunlar para değil mi?" diye sordu.

Milli gelirin hesaplanmasında yöntem değişikliği

Başbakan Erdoğan, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), 8 Mart itibarıyla milli gelirin hesaplanması yönteminde değişiklik yaptığını, yeni rakamları kamuoyuna açıkladığını söyledi.
 
Bugüne kadar kullanılan hesaplama yönteminin, '1987 bazlı seri' olarak adlandırıldığını ve güncelliğini önemli ölçüde yitirdiğini dile getiren Erdoğan, teknolojideki gelişmeler, imkanlardaki gelişmeler, yeni araştırma yöntemlerinin ortaya çıkması, özellikle de AB ile uyumun sağlanması amacıyla yöntemin değiştirildiğini, hesaplama kapsamının genişletildiğini bildirdi.
 
Başbakan Erdoğan, "Türkiye'de olsun, diğer ülkelerde olsun, yöntem değişiklikleri ihtiyaca göre periyodik olarak yapılır. Nitekim bizim ülkemizde de zaman zaman bu güncellemeler yapılmıştır. Bu, ilk defa bizim yaptığımız bir güncelleme değildir. 1972 ve 1993 yılında da bu güncelleme yapılmıştır" diye konuştu.
 
Bu konuda yorum yapan ya da yapacak olan kişilerin, donanımlı olması, konuya vakıf olmasının son derece önemli olduğunu dile getiren Erdoğan, bu yeni rakamların, sadece son yıllar, AK Parti dönemi için hesaplanmış rakamlar olmadığını, 1998 yılından itibaren yıllık milli gelir rakamlarının yeniden hesaplandığını, böylece kıyas yapma imkanının da doğduğunu ifade etti.
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
04.05.2024
14:17
'Bingöl ovası acilen kurtarılmalıdır'
Bingöl'ün birçok konudaki sorun ve çözüm bekleyen problemlerini gündeme getirmesiyle tanınan eğitimci Doğan Karasu, Bingöl Ovası'nın son durumunu paylaştı ve hem siyasilere hem de bürokrasiye 'Bingöl Ovasının acilen kurtarılması gerekiyor' çağrısında bulundu.
04.05.2024
14:16
'İslam Dünyası İmtihanı Maalesef Kaybetti'
Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Mustafa Karataş, 'Gazze imtihan olmuyor. İslam dünyası imtihan oluyor. İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti. Özellikle devletler, hükümetler bu imtihanı kaybetti' dedi.
04.05.2024
14:15
'Böyle devam ettiğimiz sürece biz her gün ölmeye mahkûmuz'
Bingöl Üniversitesi'nce düzenlenen 'Tarihe Yolculuk' panelinde konuşan Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma; 'Nüfusunun üçte birinin Müslüman olduğu dünyada her gün Müslümanlar ölüyor! Bugün bu hale gelmemizin sebebi okumuyoruz, araştırmıyoruz, arşivleri incelemiyoruz. Böyle devam ettiğimiz sürece biz her gün ölmeye mahkûmuz. Biz tarihi doğru okumazsak, tarihi iyi öğrenmezsek bunlara yaşamaya mahkûm kalacağız.'
04.05.2024
14:13
Vali Usta:
Vali Usta: 'Huzura bozanlara göz açtırmayacağız'
2024 Mart-Nisan dönemi asayiş raporunu açıklayan ve işlenen suçlar ile uygulanan yaptırımların detaylarını aktaran Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta; 'Bingöl'ümüz, asayiş bakımından ülkemizin en güvenli şehirleri arasında yer almaktadır. Bu, siz değerli hemşehrilerimizin bizlere verdiği destek ve güvenlerinin sonucudur. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ilimiz genelinde alacağımız tedbirlerle suç işleyenlere, halkımızın huzurunu ve sükûnunu bozanlara göz açtırmayacağız inşallah' dedi.
04.05.2024
14:11
Bingöl`ün `Kayıp şehir` Pargasur şelalesi
Bingöl'ün 'Kayıp şehir' Pargasur şelalesi
Bingöl'ün Yayladere ilçesindeki tarihi kalıntı ve mağaralar ile 'kayıp şehir' olarak adlandırılan Pargasur şelalesi dron ile görüntülendi.
03.05.2024
18:21
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Tarım ve Orman Bakanlığı'nca orman yangınlarının önlenmesi amacıyla başlatılan 'Orman Benim' kampanyası çerçevesinde Bingöl'de öğrencilerin de katılımıyla ormanlık alandaki çöpler toplandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın