KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
04 Nisan 2026 Cumartesi
°C

Erdoğan'dan bush ve blair'e darbe

Başbakan Erdoğan, Filistin'deki erken seçim ve Irak'taki ABD kuvvetlerine ilişkin açıklamalarıyla ABD ve İngiltere ile ters düştü

Erdoğan`dan bush ve blair`e darbe
20 ARALIK 2006 ÇARŞAMBA 16:40
0
1074
0
AA aa
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Filistin'deki erken seçim ve Irak'taki ABD kuvvetlerine ilişkin son açıklamaları ile ABD ve İngiltere'nin yaklaşımlarından çok farklı bir tutum sergilendiğine dikkat çekiliyor. Erdoğan'ın Filistin'de erken seçim çağrılarını reddetmesi, İngiliz basınında Başbakan Tony Blair'a "darbe" olarak yorumlandı.
      Filistin'de erken seçim çağrılarına karşı çıkarak Filistin halkının iradesine saygı gösterilmesini isteyen Erdoğan, ABD medyasınca yansıtılan açıklamalarında Irak'daki Amerikan kuvvetlerinin geri çekilmesi için bir takvim belirlemesi gereğini vurgularken asker sayısının artırılmasının yararlı olmayacağını söyledi.
      Oysa, gerek ABD, gerekse İngiltere Filistin'de erken seçim çağrısına tam destek verdi. Ayrıca, Irak'tan geri çekilmesi için bir takvim açıklanmasına soğuk bakan Bush Yönetiminin yeni Savunma Bakanı Robert Gates'e Irak'taki asker sayısını artırmak için plan hazırlaması talimatını verdiği de belirtiliyor.
      Ankara'daki ABD Büyükelçiliği Sözcüsü Kathy Schalow ise, ANKA'nın bu konudaki sorularını yanıtlarken ABD ve Türkiye'nin farklı görüşlerinin olabileceğini ancak Filistin ve Irak sorunlarının çözümlenmesi hedefini paylaştıklarını söyledi. Her zaman Türk yetkilileri ile istişare ettiklerini de ifade eden Schalow özetle şöyle dedi:
      "İki ülkenin farklı görüşleri olabilir. Müttefiklerimizin görüşlerini dile getirmelerini olumlu karşılıyoruz. Her konuda aynı görüşte olacak değiliz. Ancak iki ülke, bu iki sorunun, çözmek istediğimiz önemli sorunlar olduğu konusunda hem fikiriz. Oraya nasıl ulaşılacağı konusunda farklı düşünebiliriz ancak nihai hedef aynı."
     
     İNGİLİZ BASINI: ERDOĞAN'DAN BLAIR'E DARBE
      Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Filistin'de erken seçim çağrılarını reddetmesi, İngiliz basınında Hamas'ı yalnızlaştırmak amacıyla erken seçim bayrağını açan İngiltere Başbakanı Tony Blair'a "darbe" olarak yorumlandı. The Guardian gazetesi, "darbe" nitelemesini kullanırken Daily Telegraph da "Blair'in beş günlük Ortadoğu barış misyonu yıkıcı bir sarsıntıya uğradı" yorumunu yaptı.
      Tony Blair'in tartışmalı AB Zirvesi'nin ardından çıktığı Ortadoğu turu sırasında Hamas'ı izole ederek barış sürecinin yeniden canlanmasını öngören planı için destek aradığına dikkat çekiliyor. Ancak, Blair'in bu yöndeki çabalarına, Ortadoğu gezisi başlamadan uğradığı, Türkiye'nin AB sürecine destek verdiği Ankara'dan "darbe" vurulduğu öne sürülüyor.
      İngiliz The Guardian gazetesi, Blair'in öneri ve çalışmalarının değerlendirildiği haberinde "Ancak önerilere, planın kilit bir unsuru olan erken Filistin seçimlerinin, altı-ülkeyi kapsayan gezi sırasında ilk buluştuğu lider olan Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından reddedilmesi ile darbe vuruldu" yorumunu yaptı.
     
     TÜRKİYE, BLAİR'İN SEÇİM DESTEĞİNE HÜCUM ETTİ
      Diğer İngiliz gazetesi Daily Telegraph da, "Türkiye, Blair'in seçime verdiği desteğe hücum etti" başlıklı haberinde "Tony Blair'in beş günlük Ortadoğu misyonu, bölge gezisi sırasında ilk ziyaret ettiği ülke olan Türkiye, terör karşıtı stratejisinin merkezi unsuruna saldırması ile yıkıcı bir sarsıntıya uğradı".
      Oysa Blair'in hafta sonunda Ankara'da Başbakan Erdoğan ile yaptığı temasların "başarılı" ve "yapıcı" olarak nitelendirdiğini anımsatan gazete, "Ancak dün Sayın Erdoğan, Blair'a karşı tutum alarak onun ve diğer liderlerin militan Hamas'ı uzaklaştırmayı amaçlayan yeni Filistin seçim çağrılarına verdikleri desteğe duyduğu öfkeyi belli etti" diye yazdı.
      Daily Telegraph, Erdoğan'ın erken seçim çağrısı yapanlarının "Filistin halkının iradesine saygı" göstermeyi reddettiklerini, çok olumsuz davrandıklarını söylediğine dikkat çekti.
ANKA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
04.04.2026
04:35
12Bingölspor`a çirkin saldırı!
12Bingölspor'a çirkin saldırı!
U14 Gelişim Ligi Play-Off'ta Diyar İnter'i 2-1 mağlup ederek tur atlayan 12Bingölspor'un altyapı oyuncuları maç sonrası saldırıya uğradı. Yeşil Beyazlı Kulüp, 10 sporcunun hastanelik olduğunu açıklarken, olayın farklı yansıtılmasına tepki gösterdi.
04.04.2026
02:49
Bingöl`de Üreticilere Yüzde 50 Hibeli Sebze Fidesi Desteği
Bingöl'de Üreticilere Yüzde 50 Hibeli Sebze Fidesi Desteği
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, TAKE Projesi kapsamında sebze üreticilerine yönelik yüzde 50 hibeli fide desteği başvurularının 6 Nisan itibarıyla başlayacağını duyurdu.
04.04.2026
02:36
SP Lideri Arıkan Bingöl`den seslendi;
SP Lideri Arıkan Bingöl'den seslendi; 'Erken Seçim Şart'
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Bingöl'de yaptığı açıklamada ekonomik şartlar ve toplumsal kutuplaşmanın yönetilemez noktaya geldiğini savunarak erken seçim çağrısında bulundu.
04.04.2026
02:00
Gençliğin
Gençliğin 'Abisi' Arif Kaya İlçe Müdürü Oldu
Genç ilçesinde uzun yıllar Spor Eğitim Uzmanı olarak görev yapan Arif Kaya, Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü görevine getirildi. Kaya'nın görevlendirmesi spor camiasında memnuniyetle karşılandı.
04.04.2026
01:26
HÜDA PAR`dan İmar Talebine Ret:
HÜDA PAR'dan İmar Talebine Ret: 'Emsal Oluşturur'
HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Yusuf Doğru, Genç Belediye Meclisi'nde gündeme gelen parsele özel imar talebine iki ayrı toplantıda da ret oyu verdiklerini açıkladı. Talebin ise diğer partilerin oylarıyla kabul edildiği belirtildi.
04.04.2026
01:02
Zikte Sürkap Gelecek Yol Haritasını Belirledi
Zikte Sürkap Gelecek Yol Haritasını Belirledi
Zikte Sürkap Platformu'nun 2025–2026 değerlendirme toplantısında hem geride kalan yılın çalışmaları masaya yatırıldı hem de yeni döneme ilişkin hedefler netleştirildi. Toplantıda özellikle eğitim ve sosyal yardımlaşma faaliyetleri öne çıktı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın