KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Nisan 2026 Cuma
°C

Ergenekoncular bizi ölümle tehdit etti

Eski Bingöl Milletvekili Hüsamettin Korkutata, Ergenekon davasının Türkiye'nin özellikle son 30 yıllık karanlık tarihine ışık tutacağını söyledi.

Ergenekoncular bizi ölümle tehdit etti
22 EKİM 2008 ÇARŞAMBA 11:24
0
1597
0
AA aa
Daha önce bilgisine bile başvurulmaya cesaret edilemeyen kişilerin bugün yargı önüne çıkartıldığını belirten Korkutata, "Bunda elbette siyasi iradenin, Genelkurmay'ın ve toplumun katkısı çok büyük. Ama geri adım atmadan sonuna kadar bunun üzerine gitmek lazım." dedi. 1993-1995 yılları arasında iki yıl boyunca Fahili Meçhul Siyasal Cinayetler Meclis Araştırma Komisyonu üyeliğinde bulunan ve halen SP GİK üyesi olan eski Bingöl Milletvekili Korkutata, o dönemde yaptıkları araştırmalar sonucu hazırladıkları raporun gelen baskılar üzerine rafa kaldırıldığını söyleyerek, o dönemde elde ettikleri bulguların bugünkü Ergenekon iddianamesinin temelini teşkil ettiğini de ifade etti. Korkutata, ülkemizdeki karanlık ilişkilerin ve faili meçhul olayların altında bugün Ergenekon davasında yargılanan sanıkların imzasının bulunduğunu kaydetti. Ergenekon terör örgütünün 12 Eylül darbesinin ardından, daha önce tasfiye edilen Özel Harp Dairesi'nin kalıntıları üzerinde kurulduğunu belirten Korkutata, bunun 1990'lı yıllarda kurumsallaştığını savundu. Korkutata, ilk etapta güya devleti korumak adına ortaya çıkan bu insanların zamanla kendilerini devlet gibi görerek her türlü kanunsuz uygulamalara karıştığını söyledi.
“Veli Küçük baş aktör”
Yapılan kanunsuz uygulamaların önce insan hakları ihlalleri ve faili meçhul cinayetlerle başladığını kaydeden eski vekil, bu oluşumların daha sonra hükümetleri değiştirmek veya siyaseti kilitlemek gibi roller üstlendiklerine dikkat çekti. O dönemde yapılan bu işlerin başını JİTEM'in kurucusu olan Veli Küçük'ün çektiğini iddia eden Korkutata, "Veli Küçük, bir taraftan itirafçıları kullanırken, diğer yandan gizli köy korucularına faili meçhuller yaptırıyordu. Hatta Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım gibi insanları özel izinle cezaevlerinden alarak Ankara'daki en lüks otellerde ağırladıklarını tespit ettik. Yurt içinde ve yurt dışında karanlık işlere bulaştılar. Hatta hükümetleri değiştirmek veya belli noktalara götürmek gibi politikaların cari olmasını sağladılar." şeklinde konuştu.
"Ergenekoncular bizi ölümle tehdit etti"
Korkuta, görev yaptıkları dönemde ölüm tehditlerine varan büyük zorluklarla karşılaştıklarını söyledi. Özellikle dönemin Genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanlarının büyük engelleriyle karşılaştıklarını anlatan Korkutata, "Mesela Savaş Buldan'ın öldürülmesi olayını araştırıyoruz, gidip jandarmanın kapısına dayanıyor ve kayboluyor. O zaman faili meçhullerde Genelkurmay'da Özel Harp Dairesi'ni araştırıyoruz, kimse gelip bize bilgi vermiyor. Komutanlar, dönemin Meclis Başkanı Hüsamettin Cindoruk'u arıyor. 'Niye bizi çağırıyorlar, bunlar ne istiyor?' diyerek bizi tehdit ediyorlardı. O da bize 'ya çağırmayın bunları' diyordu." sözleriyle o tarihte yaşadıklarını anlattı. Korkutata, görev yaptıkları dönemde kolluk kuvvetlerinin yanı sıra çok sayıda kişi ve kurumun engelleriyle karşılaştıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mesela olayları incelemek üzere bölgeye gidiyoruz. Can güvenliğimiz yok. Korucu başlarına helikopter tahsis ediliyor ama bize vermiyorlardı. Yine dönemin DGM Savcısı Nusret Demiral bütün ilgili savcılıklara talimat göndererek 'komisyon üyelerine bilgi ve belge vermeyin' diyordu. Bizi tehdit ediyorlardı. Evlerimizi arıyorlardı. Hatta Meclis'teki bazı arkadaşlar da bunların üzerine gidilir mi devlete zarar veriyorsunuz diye üzerimize geliyordu." Korkutata bir emniyet müdürünün Batman'da Hizbullah'ın, askeri kampın bitişiğinde eğitim gördüğünü söylemesi üzerine görevden alındığı bilgisini de veriyor. Korkutata ayrıca, Ergenekonculardan gelen baskılar nedeniyle kendisi dışında, bu komisyonda görev yapan üyelerin hiç birinin partisi tarafından bir daha milletvekili adayı yapılmadığını da ileri sürdü.
"Zamanında önlem alınsa ülke bu kadar gerilmezdi"
Türkiye'de özellikle son yıllarda önemli gelişmeler olduğunu, dokunulamaz sanılan kişilerin artık yargı önünde hesap verir hale geldiğini söyledi. Korkutata, bunda siyasilerin yanı sıra güvenlik güçleri ve sivil toplum örgütlerinin büyük katkısı olduğunu ifade etti. O dönemde bu olayların üzerine gidilmesi halinde bugün ülkenin gündemini meşgul eden Ergenekon olayının olmayacağını aktaran Korkutata, şöyle konuştu: "O zaman askeri ve siyasi irade bu olayların üzerine gitseydi, işler bu noktaya gelmezdi ve ülke bu kadar gerilmezdi."

Cihan haber Ajansı
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.04.2026
20:16
Bingöl`de Çiftçiye 102 Milyon TL`lik Yem Desteği
Bingöl'de Çiftçiye 102 Milyon TL'lik Yem Desteği
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2025 yılı tarımsal destek ödemeleri kapsamında 6 bin 41 çiftçiye toplam 102 milyon 615 bin TL'nin üzerinde destekleme ödemesinin hesaplara aktarıldığını duyurdu.
17.04.2026
19:51
Bayırlı Grup Yolunda Tehlike! Dev Kaya Bir Aydır Kaldırılmayı Bekliyor
Bayırlı Grup Yolunda Tehlike! Dev Kaya Bir Aydır Kaldırılmayı Bekliyor
Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Bayırlı Köyü grup yoluna düşen dev kaya bir ayı aşkın süredir kaldırılmadı. Yağışlarla birlikte yola biriken taşlar ulaşımı zorlaştırırken, vatandaşlar yetkililere 'Acil müdahale' çağrısı yaptı.
17.04.2026
19:27
Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı
Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Bingöl çevrelerinde cumartesi sabah saatlerinden itibaren yerel olarak kuvvetli sağanak beklendiğini duyurdu. Ani sel, su baskını ve ulaşımda aksamalara karşı vatandaşların dikkatli olması istendi.
17.04.2026
18:31
Bingöl`de şüpheli adrese jandarma baskını!
Bingöl'de şüpheli adrese jandarma baskını!
Bingöl'ün Karlıova ilçesi kırsalında jandarma ekiplerince bir adrese düzenlenen operasyonda silah ve mühimmatlar ele geçirildi.
17.04.2026
01:05
Hafız Kal Yarışması`nda Bölge Birincisi Bingöl`den
Hafız Kal Yarışması'nda Bölge Birincisi Bingöl'den
Hafızlar; Kur'an-ı Kerim'i ezbere okuma, tecvid ve tilavet alanlarındaki yetkinliklerini sergiledi. Yarışmada Bingöl'ü temsil eden Şeyma Bozaba bölge birincisi oldu.
16.04.2026
23:04
12 Bingölspor`un Şampiyonluk Kutlamaları İptal Edildi
12 Bingölspor'un Şampiyonluk Kutlamaları İptal Edildi
12 Bingölspor Kulübü, ülke genelinde yaşanan ve derin üzüntüye yol açan olaylar nedeniyle planlanan şampiyonluk kutlamalarının tamamının iptal edildiğini açıkladı. Kulüp, şampiyonluğu yalnızca maç sonrası düzenlenecek kupa töreniyle sade bir şekilde kutlayacağını duyurdu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın