KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Mart 2026 Cuma
°C

Erken tanı hayat kurtarır

‘1-7 Nisan Dünya Kanser Haftası’ dolasıyla basın açıklaması yapan Bingöl Sağlık Müdürü Abdullah Demir, “Kanserde erken tanı tedavi şansını artırır, tedaviyi kolaylaştırır, tedavi giderlerini azaltır, doku ve organ kaybını önler, sakatlık bırakmaz, hayat kurtarır” dedi.

Erken tanı hayat kurtarır
02 NİSAN 2016 CUMARTESİ 04:55
0
1388
0
AA aa

Kanserin, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeniyle önemli bir  halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayan Demir, “Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan kanser ile mücadelede hedef 2020 yılına kadar Ülkemizde 65 yaş altı nüfusta tüm vücut kanserlerini , 2030 yılına kadar da akciğer kanserlerini yüzde 25, tüm vücut kanserlerini ise oranında azaltmaktır. Bu hedeflere yönelik olarak halkın kanser konusunda bilgi ve bilinç düzeyinin yükseltilmesi özel bir önem arz etmektedir” dedi.

“Bir hastalıktan korunmak için o hastalığın nedenlerinin bilinmesi önemlidir” diyen Demir, şunları söyledi: Bugün kanserin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Kanser hastalığı için iki grup risk faktörü vardır. Kanser için risk faktörleri yaşam şekillerine, yaşa, cinsiyete ve aile öykülerine bağlı olarak değişir. Bir başka risk grubu ise çevresel faktörlerdir. Bunlar; sigara, alkol kullanımı, uzun süre ve tehlikeli saatlerde güneş altında kalma, aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma, bazı kimyasal maddeler (katran, benzin, boya maddeleri, asbest v.b.) bazı virüsler, hava kirliliği, radyasyona maruz kalma, kötü beslenme alışkanlığı şeklinde sıralanabilir.”

Demir, “İlimizde Halk Sağlığı bünyesinde faaliyet gösteren Kanser Erken, Teşhis ve Tarama Merkezimizde ve Devlet Hastanesi ilgili birimlerinde erken tanısı konulabilen kanser vakalarının belirlenmesi, kontrol altına alınması, hizmet içi ve halk eğitimi yoluyla kanser konusunda halkın bilgilendirilmesi amacı ile hizmet verilmektedir. Meme kanseri için 40-69 yaş grubundaki kadınların 2 yılda bir mamografi çektirmeleri, rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş grubundaki kadınların 5 yılda bir smear testi yaptırmaları ve kalın bağırsak kanseri için 50-69 yaş grubundaki her kadın ve erkeğin 2 yılda bir dışkıda gizli kan baktırmaları gerekmektedir. Birimlerimizden konu ile ilgili gerekli bilgiler alınabilir. Önce kanserden korkmamayı öğrenmeliyiz. Korku doktora gitmeyi önler ve hastalığın iyileştirilmesini engeller. Hiç rahatsızlık duymasak da yılda bir kez mutlaka genel kontrolden geçmeliyiz. Kanserin iyileştirilir bir hastalık olduğunu unutmamalıyız. İyileşme oranı kanserin erken teşhisi ile doğru orantılıdır. Kansere karşı alınacak önlemlerde, yapılacak savaşta temel ilke; kanser oluşumunu azaltabilecek önlemleri hayata geçirebilmek, erken tanı konabilen kanserleri tarayabilmek ve böylelikle hastaların yaşam kalitesini arttırabilmektir. Kanser tanısı ne kadar erken konursa, tedavisi o kadar erken başlar ve kanser tedavisi ne kadar erken başlarsa tedavinin başarıya ulaşma şansı da o kadar yüksek olur. İlimizde  faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezinde Kanserin erken dönemde tanısı ve tarama faaliyetleri konusunda vatandaşlarımız gerekli bilgilere rahatlıkla ulaşabilirler ve gerekli taramaları yaptırabilirler. Kanserde erken tanı tedavi şansını artırır, tedaviyi kolaylaştırır, tedavi giderlerini azaltır, doku ve organ kaybını önler, sakatlık bırakmaz, hayat kurtarır” dedi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.03.2026
01:37
Bingöl Nükleer Tıp Merkezi Programa Alındı
Bingöl Nükleer Tıp Merkezi Programa Alındı
Bingöl Valisi Cahit Çelik, Nükleer Tıp Merkezi'nin yapım işinin Sağlık Bakanlığı yatırım programına alındığını açıkladı. Yeni merkezle birlikte kanser hastalıklarında erken teşhis ve tedavi imkânlarının ilde sunulması hedefleniyor.
20.03.2026
01:36
Meteorolojiden Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı
Meteorolojiden Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü tarafından Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı verildi. Cuma ve cumartesi için yağmur uyarısı yapılırken, Pazar itibariyle karla karışık yağmurun etkili olacağı belirtildi.
20.03.2026
01:34
Bingöl`de resmi bayramlaşma töreni düzenlendi
Bingöl'de resmi bayramlaşma töreni düzenlendi
Bingöl'de Ramazan Bayramı dolayısıyla düzenlenen resmi bayramlaşma töreni, Bingöl Valisi Cahit Çelik'in ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
20.03.2026
01:32
Bingöl`de Uzmandan Bayram Uyarısı:
Bingöl'de Uzmandan Bayram Uyarısı: '3 öğün düzenine mutlaka dönülmeli'
Bingöl'de Diyetisyen Zeynep Balun Taşkesen, Ramazan Bayramı nedeniyle yaptığı uyarıda, bir ay boyunca dinlenen metabolizmanın ani ve yoğun besin tüketimiyle zorlanabileceğini belirterek, vatandaşların 3 öğün düzenine dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
20.03.2026
01:31
ÖTV`siz araçları hangi emekliler alabilecek?
ÖTV'siz araçları hangi emekliler alabilecek?
Emekliye ÖTV'siz araç satışında son dakika gelişmeleri milyonlarca vatandaşın radarında. TBMM'ye sunulan yeni kanun teklifi, özellikle Bağ-Kur emeklisi esnaf ve çiftçiler için tarihi bir vergi muafiyeti öngörüyor.
20.03.2026
01:30
SGK`dan sahte mesaj uyarısı: Asla tıklamayın!
SGK'dan sahte mesaj uyarısı: Asla tıklamayın!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), son günlerde artan dolandırıcılık girişimlerine ilişkin sanal medya hesabı üzerinden yazılı bir açıklama yaptı ve vatandaşların bu tür mesajlardaki bağlantılara kesinlikle tıklamaması gerektiğin altını çizdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın