KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Aralık 2025 Çarşamba
°C

Ertuğrul'un parçaları şehitlere ulaşacak

1890 yılında İkinci Abdülhamit tarafından iyi niyet göstergesi olarak Japon İmparator Meici'ye gönderilen ama dönüş yolunda fırtınaya tututarak batan Ertuğrul Fırkateyninin parçaları çıkarılıp, şehit mezarlarına ulaştırılacak.

Ertuğrul`un parçaları şehitlere ulaşacak
05 MART 2010 CUMA 20:43
0
1596
0
AA aa

''Ertuğrul Fırkateyni: Japonya'da Bir Osmanlı Gemisi'' projesi kapsamında 2010 dalış programını tamamlayan araştırma ekibi, konservasyon ile sergileme faaliyetleri için çıkarılan eser ve gemi kalıntılarıyla birlikte Türkiye'ye döndü.

Bodrum Yalıkavak Marina'da düzenlenen basın toplantısında, Proje Başkanı Tufan Turanlı, Türk Hava Yolları ve Kushimoto Belediyesi sponsorluğunda Port Bodrum Yalıkavak Marina desteğiyle, Bodrum ve Karya Kültür Sanat ve Tanıtım Vakfı (BOSAV) ve Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü(INA) iş birliği ile gerçekleştirilmekte olan ''Ertuğrul Firkateyni: Japonya'da Bir Osmanlı Gemisi'' projesinin 2010 dalış programının tamamlandığını söyledi.

Araştırma ekibinin konservasyon ile sergileme faaliyetleri için çıkarılan eser ve gemi kalıntılarıyla birlikte Türkiye'ye döndüğünü belirten Turanlı, ''Eserler konservasyon ve restorasyon çalışmalarının ardından Türkiye'nin bir çok kentinde sergilendikten sonra Ertuğrul şehitlerinin olduğu Kushimoto'ya dönüp şehitliğin yanındaki Türk Müzesi'nde Japon halkına sunulacak'' dedi.

Ertuğrul Firkateyni Projesi'nin ana hedefinin görevlerini yerine getirdikten sonra şehit olan 550 denizcinin anısını canlandırmak olduğunu anlatan Turanlı, şöyle konuştu:

''Sergilemede de hedefimiz gemi kalıntılarını Ertuğrul şehitlerinin kentlerine götürüp anılarını ilk önce onların yakınlarıyla paylaşmaktır. Ertuğrul heyecanını mümkün olduğu kadar çok sahil kentine götürebilmek için sergilemeyi eğitim amacı taşıyan Bodrum halkının gemisi STS BODRUM ile gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu tarihi görevi yerine getirmemizde desteklerini esirgemeyen kurumlara teşekkür ediyorum.''

Türkiye'ye gelen eserler arasında 2009 Şubat ayında çıkarılan ve konservasyon çalışmaları devam ederken Kushimoto Deniz Müzesi'nde sergilenen Ertuğrul Firkateyni'nin kazanının da bulunduğunu ifade eden Turanlı, ''70 santimetre çapında ve 50 santimetre yüksekliğindeki bakır kazanı diğer eserlerle birlikte eylül ayından itibaren Mersin, Bodrum, İzmir ve İstanbul'da sergilenmesini planlıyoruz. Sergiyi şehitlerin çoğunlukta olduğu Karadeniz sahillerine de götürebilmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğini bekliyoruz'' diye konuştu.

-6 BİN 825 KALINTI ÇIKARTILDI-

Turanlı, 2010 yılının ilk iki ayında gerçekleşen toplam 173 saat 53 dakikalık dalışlarda 2 bin 14 eser çıkarıldığını kaydetti.

2007 başlayan çalışmalarda 2010 yılı da dahil olmak üzere çıkan toplam eser ve kalıntı sayısının 6 bin 825'e ulaştığı bilgisini veren Turanlı, ''Firkateynin 120 yıl önce kayalara çarptığı an parçalanıp dağıldığı bilinen bir gerçek. Her yıl esen tayfunda gemiden kalanları kum, çakıl ve kayalar örtmüş. Batık alanı tecrübesiz göze hiçbir şey yok gibi görünebilir ama 78 metrelik firkateynden ve 650 denizciden bir çok eser ve kalıntı halen gömülü bizi bekliyor'' dedi.

Eserlerin konservasyon ve restorasyonun Kushimoto'da Ertuğrul Araştırma Merkezi'nde ve Bodrum'da Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü'nün laboratuvarlarında devam ettiğine işaret eden Turanlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Dört yıldır sürmekte olan dalışlarla ilk aşamasını tamamlayan Ertuğrul Firkateyni Projesi, sergileme olan ikinci ve asıl önemli bölüme geçiyor. Türkiye'de Japonya Yılı olması sebebiyle Mersin'de başlayacak sergileme 2011 yılında Japonya'da devam edecek. Japonya'daki sergilerin ülkenin ikinci büyük kenti olan Osaka'nın Deniz Müzesi'nde ve Ertuğrul Firkateyni'nin bulunduğu Wakayama Eyaleti Müzesi'nde sergilenmesi bekleniyor.''

Toplantıda Ertuğrul Firkateyni'nden sağ kurtulan ''Sarı Polis'' lakaplı Osman isimli kişinin akrabası olduğunu söyleyen Ayşe Yoleri ise, ''Sarı Polis benim annemin dedesi. Şimdi onlardan kalan eserleri burada görmek beni çok duygulandırdı ve mutlu etti'' dedi.

Toplantıya Yalıkavak Belediye Başkanı Mustafa Saruhan, Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müze Müdürü Yaşar Yıldız ve ekip üyeleri de katıldı.

-ERTUĞRUL FIRKATEYNİ-

Ertuğrul Firkateyni, 1854 yılında Kırım Savaşı sırasında Taşkızak Tersanesi'ne sipariş edildi. 1864 yılında hizmete giren gemi, aynı yıl makine ve kazan montajıyla toplarının çeşitlendirilmesi ve modernizasyonu için İngiltere'ye götürüldü. Japonya seferi sırasında 25 yaşında olan firkateyn, Japonya gezisi için seçilmesinden yaklaşık 1 yıl önce onarım yapılarak testlerden geçirildi.

Onarım sırasında, özellikle ahşap kısımları yenilenen firkateynin makine ve kazanlarının altına isabet eden kısımlarına dokunulmadığı belirtiliyor. 1890 yılında İkinci Abdülhamit tarafından iyi niyet göstergesi olarak Japonya'ya gönderilen Ertuğrul Firkateyni, 630 denizcisiyle 11 ay süren bir seferin ardından Japonya'ya ulaşarak İmparator Meici tarafından karşılandı.

Bu önemli görevden sonra denizciler, tayfun mevsimi olduğu halde dönüş yolculuğuna çıktı. Tayfundan kurtulamayan firkateyn, Japonya'nın güneyinde Oshima adası açıklarında kayalıklara çarparak parçalandı ve Osman Paşa'nın da aralarında bulunduğu yaklaşık 550 gemici şehit oldu.

Oshima köylüleri, 69 denizcinin kurtarılmasında ve şehitlerin defnedilmesinde büyük emek verdi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.12.2025
04:29
Elbaşı Deresi lağım hattına döndü
Elbaşı Deresi lağım hattına döndü
Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Elbaşı (Qasmon) Köyü'nde kanalizasyon altyapısının bulunmaması nedeniyle atık sular yıllardır Elbaşı Deresi'ne akıyor. Dere boyunca yapılan tarımsal sulama ve son dönemde yaşanan balık ölümleri, çevre ve halk sağlığına yönelik riskleri yeniden gündeme taşıdı.
17.12.2025
04:28
Bingöl konut fiyatlarında zirvede!
Bingöl konut fiyatlarında zirvede!
Merkez Bankası'nın Kasım ayı verileri, Türkiye genelinde konut fiyatlarının artışını sürdürdüğünü ortaya koyarken; Bingöl'ün de içinde bulunduğu bölge, yıllık artış oranında ülke genelinde ilk sıraya yerleşti. Peki bu tablo Bingöl'de konut piyasası için ne anlama geliyor?
17.12.2025
04:28
Bingöl Ova Köyleri Turnuvasında Final Günü
Bingöl Ova Köyleri Turnuvasında Final Günü
Bingöl Ova Köyleri Derneği tarafından düzenlenen köyler arası futbol turnuvasında finalin adı Gözeler ile Havsel oldu. Turnuva 19 Aralık'ta oynanacak final maçıyla tamamlanacak.
17.12.2025
04:26
Bingöl`de aranan hırsızlık şüphelisi yakalandı
Bingöl'de aranan hırsızlık şüphelisi yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, hakkında hırsızlık suçundan 6 yıl 9 ay 20 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir şahıs yakalandı.
15.12.2025
23:04
Bingöl`de Sinema Dolu Üç Gün
Bingöl'de Sinema Dolu Üç Gün
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle, Bingöl Valiliği ev sahipliğinde düzenlenen 7. Uluslararası Bingöl Kısa Film Festivali, açılış programıyla başladı. Festival kapsamında üç gün boyunca Bingöl merkez ve ilçelerinde film gösterimleri ve söyleşiler gerçekleştirilecek.
15.12.2025
23:03
Lider 12Bingölspor`da Hedef Net: Farkı Açmak, Yolu Yarılamak
Lider 12Bingölspor'da Hedef Net: Farkı Açmak, Yolu Yarılamak
TFF 3. Lig 2. Grup'ta zirvede yer alan 12 Bingölspor, haftanın kritik maçında Osmaniyespor'u konuk ediyor. Yeşil beyazlılar, taraftar desteğiyle galibiyet serisini sürdürerek şampiyonluk yürüyüşünü güçlendirmek istiyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın