KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Aralık 2025 Perşembe
°C

Eski taşıtınız varsa vergi dairesi'ne başvurun!

Vasfını yitiren araçlar için yeni düzenleme getirildi. İşte yeni düzenlemenin içeriği ve yapılması gerekenler...

Eski taşıtınız varsa vergi dairesi`ne başvurun!
19 EYLÜL 2009 CUMARTESİ 11:00
0
1430
0
AA aa
Ekonomik ömrünü tamamlamış ya da bazı nedenlerle motorlu taşıt olma vasfını yitiren, hurda haline gelip çalışma imkânı bulunmayan, çalınan, kaybolan, karayollarına ve trafik düzenine zarar verir hale gelen motorlu taşıtlarla ilgili yeni düzenleme getirildiği bildirildi.

30 VE ÜZERİ YAŞTA OLAN TAŞITLAR

Defterdarlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Model yılı 1979 ve daha eski olan taşıt sahipleri taşıtlarını, 5838 sayılı Kanun'un Geçici 2'nci madde hükmüne göre 28.02.2009–30.06.2010 tarihleri arasında hurdaya ayrılabilecektir. Taşıtının model yılı 1979 ve daha eski olan mükellefler dilekçe ile vergi dairesine başvurarak 28.02.2009 tarihi itibariyle yük ve yolcu taşımacılığı dışında bilanço esasına göre defter tutmayı gerektiren başkaca ticari veya mesleki faaliyetten dolayı mükellefiyet kaydı bulunmadığına dair yazı almaları gerekmektedir.

Mükellefler vergi dairesinden alınan yazı ve dilekçeyle herhangi bir trafik tescil kuruluşuna başvurarak taşıtın madde hükmünden yararlanabileceğine dair belge alacaklardır.

Vergi dairesi ve trafik tescil kuruluşlarından belirtilen yazılar alındıktan sonra dilekçeyle birlikte taşıt en geç 30.06.2010 tarihine kadar İl Özel İdaresi veya Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Hurda İşletmesi Müdürlüğüne bedelsiz olarak teslim edilmesi gerekmektedir. Bu işlemleri yapmak kaydıyla hurdaya çıkan araçlarla ilgili olarak, 31.12.2009 tarihine kadar tahakkuk etmiş ve ödenmemiş olan; Motorlu Taşıt Vergileri, (MTV), MTV Gecikme Zammı, MTV Gecikme Faizi, Vergi Cezası ve 31.12.2008 tarihine kadar tescil plakasına kesilen trafik idari para cezaları silinecektir. Trafik tescil kayıtları silinen motorlu taşıtların, adlarına tescil kaydı bulunanlar tarafından ilgili kurumlara teslimi ile il özel idarelerinin bu kapsamda teslim aldıkları hurda taşıtların satışından elde ettikleri kazançlar ve bu faaliyetlerle ilgili olarak yapılan işlemler ve düzenlenen kâğıtlar her türlü vergi, resim ve harçtan müstesna olup, bu kapsamda yapılan motorlu taşıt teslimlerine ilişkin olarak 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 30'ncu maddesinin (a) bendi hükmü uygulanmayacaktır” denildi.

MEVCUT OLMAYAN VEYA ARAÇ VASFI KALMAYAN TAŞITLAR

“Model yılı 1998 veya daha eski olup taşıtları mevcut olmayan veya taşıt vasfını kaybeden taşıt sahipleri 5838 sayılı Kanun'un Geçici 2'nci madde hükmünden faydalanabileceklerdir.

1.Taşıtın model yılı 1998 ve daha eski olanlar dilekçe ile birlikte taşıtın tescil dosyasının bulunduğu trafik tescil kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir.

2.Trafik tescil kuruluşlarınca taşıtların mevcut olmadığının kabulü halinde, motorlu taşıtlar vergi asıllarının 1/4'ünü 31.12.2009 tarihine kadar ödemeleri şartıyla, kalan vergi aslı, gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve Karayolları Trafik Kanunu'nun 116'ncı maddesi gereğince tescil plakasına kesilen trafik idari para cezalarının tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.”

05.07.2003 TARİHİNDEN ÖNCE ÇALINAN TAŞITLAR

“05.07.2003 tarihinden önce çalınan motorlu taşıtlara ilişkin, çalınma tarihinden bulunma tarihine kadar, henüz bulunmadıysa 05.07.2003 tarihine kadar olan vergilendirme dönemlerine ait olup 28.02.2009 tarihi itibarıyla ödenmemiş olan motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve tescil plakasına kesilen idari para cezaları terkin edilir.”

ALICISI ADINA TESCİL YAPTIRILMAMIŞ TAŞITLAR

25.05.1997 tarihinden önce noter satış senedi ile satışı yapılan taşıtlarla ilgili olarak 28.02.2009 tarihinden önce ilgili trafik tescil kuruluşuna başvuruda bulunmamış olan satıcılar adına tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergileri, gecikme zamları, gecikme faizi ile vergi cezaları; ilgili trafik tescil kuruluşuna başvurularak, taşıtın 31.12.2009 tarihine kadar alıcısı adına tescili kaydıyla silinecektir.

5838 sayılı Kanun'un Geçici 2. maddesi çerçevesinde araçların tescil kaydının sona erdirilmesi ve mevcut borçların silinmesine ilişkin önemli imkânlar tanınmış olup, bu kapsamda aracı bulunan mükelleflerimiz motorlu taşıtlar vergisi yönünden bağlı oldukları Vergi Dairesine müracaatları halinde belirtilen kanunun uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar hakkında daha fazla bilgi alabileceklerdir.”

bingolmedya

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.12.2025
21:02
Korkutata:
Korkutata: '2026 bütçesi çalışanı ve üretimi merkeze alıyor'
AK Parti Bingöl Milletvekili Zeki Korkutata, TBMM Genel Kurulu'nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2026 yılı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, bütçenin emeği önceleyen, sosyal devleti güçlendiren ve istihdamı merkeze alan bir anlayışla hazırlandığını söyledi.
17.12.2025
21:00
Gültekin:
Gültekin: 'Umut Satılmaz, Emek Çekilişe Konu Edilemez'
Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Bingöl İl Başkanı Şahin Gültekin, Milli Piyango ve şans oyunlarına ilişkin yaptığı yazılı basın açıklamasında, bu tür uygulamaların dar gelirli kesimleri hedef alan bir umut istismarı ve toplumsal bağımlılık kaynağı olduğunu vurguladı.
17.12.2025
20:59
Bingöl`de otomobil şarampole uçtu: 2 yaralı
Bingöl'de otomobil şarampole uçtu: 2 yaralı
Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalelerin ardından ambulanslarla Bingöl Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.
17.12.2025
20:58
Jandarma ekiplerine yeni nesil yaka kameraları teslim edildi
Jandarma ekiplerine yeni nesil yaka kameraları teslim edildi
Bingöl'de trafik güvenliğinin artırılması ve kolluk hizmetlerinde şeffaflığın güçlendirilmesi amacıyla İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde görev yapan trafik ve asayiş ekiplerine yeni nesil yaka kameraları teslim edildi.
17.12.2025
20:57
Lider farkı açtı! 12Bingölspor dolu dizgin!
Lider farkı açtı! 12Bingölspor dolu dizgin!
Yeşil-beyazlılar Osmaniyespor'u 2-0 mağlup ederek liderliğini perçinledi. En yakın takipçisiyle arasındaki puan farkını 13'e çıkaran 12Bingölspor, şampiyonluk yolunda önemli bir aşamayı daha katetti.
17.12.2025
20:56
İş İnsanları Panelinde Bingöl`ün Marka Değeri Masaya Yatırıldı
İş İnsanları Panelinde Bingöl'ün Marka Değeri Masaya Yatırıldı
Bingöl'ün marka değerinin artırılması, istihdamın güçlendirilmesi ve girişimciliğin desteklenmesi amacıyla düzenlenen panelde, iş dünyasının bölgesel kalkınmadaki rolü masaya yatırıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın