KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Haziran 2026 Cuma
°C

Et fiyatında büyükbaş oyunu

Başbakan'ın restine rağmen yeterince ithalat yapılamadığı için et fiyatları yeniden tırmanışa geçti. Peki fiyatları kim körüklüyor? Türkiye'de 1 milyon adetlik büyükbaş hayvan piyasasına 250 firma hükmediyor.

Et fiyatında büyükbaş oyunu
24 TEMMUZ 2010 CUMARTESİ 10:58
0
1939
0
AA aa

Kerim Ülker'in haberi

Ette alınan tüm önlemler ve ithalat kararına rağmen fiyatlar bir türlü düşmüyor. Nisan ortasında Başbakan Erdoğan'ın çıkışıyla başlayan süreçte ilk raundu fiyatı artırmak isteyen büyük spekülatörler almış gibi gözüküyor. En azından rakamlar bunu gösteriyor.

Başbakan'ın fiyatları düşürmek için verdiği talimat ve ardından alınan ithalat kararıyla karkas, yani kemikli etin toptan fiyatı tüm mayıs ve haziranın ilk yarısında geriledi.

Toptan piyasada 1 kilogram et 19 liradan 12 liraya kadar düştü. Sonra, et ithalatı bir türlü istenen hızda yapılamayınca trend tersine döndü.

Hemen her hafta zam yapılmaya başlandı ve temmuz sonuna yaklaştığımız bugünlerde 1 kilogram karkas etin fiyatı 17 liraya çıktı.

Et fiyatındaki hızlı dalgalanmayı tüketici de market ve kasaplarda rahatça görebiliyor. Örneğin nisan ortasında 24 liradan satılan 1 kilogram kıymanın fiyatı haziran ayında 16 liraya kadar indi.

Şimdilerde ise ortalama 22-23 lira düzeyinde. Daha özel etlerde de benzer bir durum var. Nisanda kasap fiyatı 40 TL'ye çıkan bir kilogram antrikot fiyatı 31 liraya kadar düştükten sonra bugünlerde 36-37 aralığından satılmaya başladı.

Yani etteki oynaklık borsayı aratmıyor. Hızlı dalgalanmalar ise tıpkı borsada olduğu gibi birilerinin cebini dolduruyor, birilerini zarar sokuyor...

PEKİ BU FİYATLARLA KİM OYNUYOR?

Et piyasasını yakından bilenlere sorduk... Hemen herkes aynı sebepten bahsediyor: 5-10 büyük oyuncu var piyasada fiyatı onlar belirliyor, kıtlık ve bolluk yaratıp aradan kâr ediyor.

Biraz daha açalım... Türkiye'deki et piyasası aslında yıllık 1 milyon büyükbaş üzerinden dönüyor. Bunlar erkek sığırlar ve süt için değil et için besleniyorlar.

Bu sığırların yüzde 70'ini oluşturan 700 bin sığır ise elinde bin ve üzerinde sığır bulunan 250 büyük besicide. Geri kalan yaklaşık 300 bin hayvan bir iki ineği olan Anadolu'nun tamamına yayılmış köylüde.

% 10'U 5 FİRMA KONTROL EDİYOR

Et piyasasındaki yoğunlaşmayı anlatmak için çerçeveyi biraz daha daraltmak gerekiyor. Örneğin 5 büyük besiciye bakalım...

Bunların hepsi Türkiye'nin tanınmış grupları ve bu 5 büyüğün ahırlarında düzenli olarak 98 bin kesime hazır sığır bulunuyor.

Yani 5 şirket Türkiye hayvan piyasasının yüzde 10'unu tek başına kontrol ediyor. Bu firmaların attığı her adım ise et fiyatlarında birebir etkili oluyor.

Kesimi artırmaları ya da biraz yavaşlatmaları mezbahadan mahalle kasabına kadar olan süreçte tüm fiyat zincirini etkiliyor.

Aslında Başbakan'ın talimatıyla başlayan et fiyatını düşürme operasyonu bu 5 firmanın başını çektiği büyük oyuncuları terbiye etmek için hayata geçirildi.

Ancak ithalat bilinmeyen bir sebeple yavaş gidince et spekülatörleri terbiye olmak yerine işini büyüttü.

Perakendeci ramazandaki et zammından endişe ediyor

TÜRKİYE Perakendeciler Federasyonu Başkanı Şeref Songör, ramazan ayına yönelik stok ve depolama çalışmalarının tamamlandığını belirterek, 'Ramazan ayında temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarında artış beklemiyoruz.

Sadece bölgesel olarak bazı ürünlerde fiyat artışları yaşanabilir' dedi. Tek endişelerinin kırmızı et olduğunu aktaran Songör, bu üründe stok şanslarının olmadığını, bu nedenle fiyatla ilgili herhangi bir şey söyleyemeyeceklerini kaydetti.

Songör, 'Kırmızı etteki spekülasyonun karşımıza sıkıntı olarak gelmemesi lazım' şeklinde konuştu.

sabah

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.06.2026
11:05
Altında düşüş sürdü! Bingöl`de gram altın ne kadar?
Altında düşüş sürdü! Bingöl'de gram altın ne kadar?
Doların güçlenmesi ve jeopolitik belirsizlikler, altın ve gümüş fiyatlarını olumsuz etkilerken ons altın 4 bin 135 dolar seviyesine kadar geriledi. Bingöl'de gram altın ne kadar? İşte yanıtı.
19.06.2026
10:46
Bingöl`de Menengiç Ağaçları Ekonomiye Kazandırılıyor
Bingöl'de Menengiç Ağaçları Ekonomiye Kazandırılıyor
Bingöl'de doğal olarak yetişen menengiç ağaçları, yürütülen aşılama çalışmalarıyla fıstık üretimine kazandırılıyor. Genç ilçesine bağlı Ericek Köyü'nde devam eden çalışmaları yerinde inceleyen Vali Cahit Çelik, yetkililerden bilgi aldı.
19.06.2026
10:23
Bingöl`de Tır ile Otomobil Çarpıştı: 3 Yaralı
Bingöl'de Tır ile Otomobil Çarpıştı: 3 Yaralı
Bingöl'ün Solhan ilçesinde tır ile otomobilin kafa kafaya çarpıştığı trafik kazasında 3 kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerindeki ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı.
19.06.2026
10:13
Bingöl`de başıboş hayvan kazası! Eşek telef oldu
Bingöl'de başıboş hayvan kazası! Eşek telef oldu
Bingöl-Muş karayolunda aniden yola çıkan eşeğe otomobil çarptı. Kazada eşek telef olurken, araçta maddi hasar meydana geldi.
19.06.2026
09:57
Bingöl Dahil 8 İlde Operasyon: 34 Mağara ve Sığınak İmha Edildi
Bingöl Dahil 8 İlde Operasyon: 34 Mağara ve Sığınak İmha Edildi
Jandarma ekiplerince Bingöl'ün de aralarında bulunduğu 8 ilde gerçekleştirilen arama ve tarama faaliyetlerinde 34 mağara, sığınak ve barınma alanı imha edildi. Operasyonlarda çok sayıda silah, mühimmat ve patlayıcı madde ele geçirildi.
18.06.2026
14:28
HÜDA PAR`dan Bingöl-Adaklı Yolu İçin Acil Çağrı
HÜDA PAR'dan Bingöl-Adaklı Yolu İçin Acil Çağrı
HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emiroğlu, Adaklı ziyaretinde ilçe merkezi ve köylerdeki sorunları gündeme taşıdı. Bingöl-Adaklı yolunun yıllardır çözüm beklediğini belirten Emiroğlu, yetkililere çağrıda bulunarak, 'Bu yol binlerce vatandaşın kullandığı hayati bir güzergâh. Yaşanan mağduriyet artık sona ermelidir' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın