KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Mayıs 2025 Pazar
°C

Evde bakım hizmetinde yeni dönem

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, engelli ve yaşlılara verilen evde bakım hizmetinde gelecek yıl yeni sistem hayata geçirilecek.

Evde bakım hizmetinde yeni dönem
27 EKİM 2013 PAZAR 21:48
0
1792
0
AA aa

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının koordinasyonunda, evde bakım hizmetlerinde yeni bir sistem hayata geçecek. Yenilenen evde bakım sistemiyle, kurum bakımının yerine engelli ve yaşlılara beslenme, kişisel bakım, becerilerin geliştirilmesi ve sosyal hayata uyuma ilişkin her türlü hizmetin evlerinde, ailelerinin yanında profesyonel ekiplerce verilmesi amaçlanıyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, çocuk hizmetlerinde olduğu gibi engelli ve yaşlı bakımında da koğuş sistemi yerine aile odaklı ev sistemine geçilmesi için çalışılıyor.

Engelli ve yaşlılar üzerinde yapılan araştırmalar, her iki grubun da evde daha mutlu olduklarını ve ev ortamında yaşamak istediklerini ortaya koydu. Bu noktadan hareketle Bakanlık tarafından, engelli ve yaşlıların evde bakılmaları, ailelerinin yanında hayatlarını geçirmeleri birinci öncelik olarak belirlendi. Bakıma muhtaç kişilere yönelik hizmetlerde yeni bir anlayışı uygulamaya geçirecek sistem kapsamında, kurumsal bakımın yerini evde destek, evde bakım ve mobil hizmetler alacak.

Sistemin 2014 itibarıyla uygulanması hedefleniyor

Evde bakım modellerinin varsa ailelere destek hizmetleri şeklinde yürütülmesini öngören Bakanlık, bu kapsamda kendi bakımını yapamayacak durumdaki kişilere bakan yakınları için evde bakım aylığı uygulamasını başlatmıştı. Evde bakım aylığından 2007 yılı sonunda 30 bin 638 kişi yararlanırken Ekim 2013 itibarıyla bu sayı 424 bin 823'e ulaştı.

Gelecek yıl hizmete girmesi planlanan yeni uygulama, ailelerin veya bakıma muhtaç kişilerin yakınlarının talebi üzerine devreye girecek. Yeni sistemde, bireylerin yemek yeme, vücut bakımı, ev temizliği, çamaşır yıkama gibi günlük yaşam aktivitelerinin desteklenmesinin yanı sıra yara bakımı ve ilaç takibi gibi sağlık hizmetleri, sosyal hayata katılımları için transfer, ev içi düzenlemesi gibi bütüncül bir hizmet sunulması planlanıyor.

Koordinasyon, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında olacak

Yeni sistemde, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerin evde sağlık birimleri, özel sektöre ait evde bakım şirketleri, belediyelerin ilgili birimleri ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı olarak verilen hizmetlerin koordinasyonu artık tek elde toplanacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın koordinasyonunda hizmetlerin etkinliği artırılacak.

Görev alanlarına netlik kazandıran sistemde, Sağlık Bakanlığı evde sağlık hizmetlerinden, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bireylerin evde günlük yaşam aktivitelerinin desteklenmesinden ve belediyeler öncelikle bireylerin transferi ve engele uygun ev içi düzenlemelerden sorumlu olacak. Böylece, Bakanlıkça sunulacak evde destek hizmeti, yerel yönetimlerin sağladığı hizmetler ve Sağlık Bakanlığı'nın evde sağlık hizmetlerini koordinasyon içinde yürütmek için yapılacak planlamalarla evde bakım hizmetinin profesyonel ekiplerce sunulacağı bir sistem kurulacak.

Evde bakımda, bireyin ihtiyaç duyduğu hizmetlerin analizini yapan yetkililer, hizmetin kalitesi ve etkinliğinin izlenebilirliğinin artırılması, bireyin evinde güvenli çevre oluşturulmasına yönelik ülke örnekleri inceleyerek Türkiye için uygun programın düzenlenmesi için çalışıyor.

Bakanlık hizmetlerin, standartları ve yeterlilikleri belirlenmiş bakım elemanları ve diğer ilgili profesyonellerce, dünyaca kabul görmüş kalite standartlarında, ihtiyacı bulunan tüm vatandaşların erişimine izin veren ve sürdürülebilir finansman modelleri ile kurgulanmasını hedefliyor. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
10.05.2025
16:07
Genç`te Engelliler Haftası`na Sessiz Ama Derin Bir Dokunuş
Genç'te Engelliler Haftası'na Sessiz Ama Derin Bir Dokunuş
Bedensel ve görme engelliler için kaldırımlarda empati uygulaması yapan HÜDAPAR Genç İlçe Gençlik Kolları üyeleri, kaldırım kenarlarına ivedilikle engelli rampalarının inşa edilmesi ve sarı takip alanlarının oluşturulması zorunluluğuna dikkat çektiler.
10.05.2025
15:47
Siyasi ve bürokrasiye eleştiri
Siyasi ve bürokrasiye eleştiri 'Nutuk atacaklar...!'
10-16 Mayıs Engelliler Haftası münasebetiyle açıklamada bulunan Altınokta Körler Derneği Bingöl Şube Başkanı Hidayet Becerekli, engellilerin sorunlarını özetleyip siyasi ve bürokrasiye sert çıktı: 'Bizleri öven, 'her birimiz engelli adayıyız' diye biten nutuklar atacaklar. Eğlenceli, ikramlı davetlerde ne kadar engelli sever olduklarını göstererek haftamızı kutlayarak görevlerini yapmış olmanın huzuruyla koltuklarına gömüleceklerdir.'
10.05.2025
15:12
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu
Bingöl'ün Genç ilçesinde, jandarma ekiplerince düzenlenen operasyonda 444 gram esrar ele geçirildi.
10.05.2025
15:03
AJet`ten Anneler Günü`ne özel yüzde 40 indirim!
AJet'ten Anneler Günü'ne özel yüzde 40 indirim!
Türkiye'nin genç hava yolu markası AJet, Anneler Günü'nü özel bir kampanyayla kutluyor. AJet, 11 Mayıs Anneler Günü kampanyası ile, tüm yurt içi ve yurt dışı uçuşlarda misafirlerine yüzde 40 indirim imkanı sunuyor.
09.05.2025
17:21
Vali Usta:
Vali Usta: 'Bu tabiat atalarımızın değil, geleceğimizin emanetidir'
'Orman Benim' faaliyeti kapsamında Yeni mahalle Çamlık alanında yapılan çevre temizliği etkinliğine katılan Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta: ' Çocuklarımızla, gençlerimizle, velilerimizle Çamlık mevkiini yanıcı maddelerden, çöplerden arındırıyoruz ve Bingöl'de bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bu ormanlar, bu tabiat, bu çevre atalarımızın bizlere mirası değil, bizden sonraki nesillerin bizlere emanetidir' dedi.
09.05.2025
15:06
AK Gençlik`ten 3. Geleneksel Liseler Arası Futbol Turnuvası
AK Gençlik'ten 3. Geleneksel Liseler Arası Futbol Turnuvası
AK Parti Bingöl Gençlik Kolları Başkanı Enes Aslan, gençlerin sosyal ve sportif faaliyetlerde daha aktif yer almasını önemsediklerini belirtti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın