KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Şubat 2026 Cumartesi
°C

Evde yapılan konserveleri tüketirken dikkat!

Geleneksel yöntemlerle evde hazırlanan konserveler için önemli uyarılarda bulunan Bingöl Toplum Sağlığı Merkezi'nde halk sağlığı uzmanı olarak görev yapan Dr. Raşit Dursun, 'Küflenmiş, kabarmış, rengi ve kokusu değişmiş, kapağı bombeleşmiş veya sızdırmış konserveler asla tüketilmemeli, tadına dahi bakılmamalıdır' dedi.

Evde yapılan konserveleri tüketirken dikkat!
25 EYLÜL 2023 PAZARTESİ 13:08
1
1610
0
AA aa

Yaz aylarının sonunda evlerde geleneksel şekilde hazırlanan ve çoğunlukla sonbahar, kış mevsimlerinde tüketilen konserveler, dikkat edilmezse gıda zehirlenmelerine yol açabiliyor. Konu hakkında bilgilendirmelerde bulunan Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezi'nde halk sağlığı uzmanı olarak görev yapan Dr. Raşit Dursun, önemli uyarılarda bulundu.

Zehirlenmelere karşı dikkat!

İHA muhabirine konuşan Dr. Dursun; “Mevsiminde alınan meyve ve sebzelerin farklı dönemlerde de tüketilebilmesi için en yaygın kullanılan yöntemlerden biri de konserve yapımıdır. İçinde bulunduğumuz yaz ve sonbahar aylarında ülkemizde de konserve yapımı geleneksel yöntemlerle artmaktadır. Botulizm, çoğunlukla evde hazırlanmış konservelerden kaynaklanan bir gıda zehirlenmesi türüdür. Kontamine konserve ürünlerinin tüketiminden 12 ile 72 saat sonra başlayan bulantı, kusma, halsizlik, baş dönmesi gibi şikayetleri ileri dönemde yutkunma ve konuşmada güçlük, ağız kuruluğu, bulanık görme, çift görme gibi şikayetler izleyebilmektedir. Ağır vakalarda ise kalp ritim bozukluğu, solunum güçlüğü ve ne yazık ki ölüme varan vakalar gözlenebilmektedir” dedi.

“Konservelerin basınçlı tencerelerde pişirilmesi gerekiyor”

Konserve yapılacak yiyeceklerin iyice yıkanması, ortam hijyeninin sağlanması ve tuz oranının dengeli olması gerektiğini vurgulayan Dr. Dursun, “Isıya dayanıklı cam malzemeler kullanılmalı, kapakların paslı olmamasına mutlaka dikkat edilmelidir. Konservelerin basınçlı tencerelerde pişirilmesi ve açıldıktan sonra da en az 10 dakika yüksek ısıda pişirilerek tüketilmesi zehirlenme ihtimalini azaltacaktır. Küflenmiş, kabarmış, rengi ve kokusu değişmiş, kapağı bombeleşmiş veya sızdırmış konserveler asla tüketilmemeli, tadına dahi bakılmamalıdır. Özellikle kronik hipertansiyon, böbrek yetmezliği gibi hastalığı olan bireyler, tuz oranı yüksek olan konserve, salamura, turşu gibi gıdaların tüketiminden kaçınmalıdırlar. Bunun yerine alternatif saklama yöntemi; kurutma, dondurma gibi yöntemler kullanılabilir. Dünya Sağlık Örgütü'nün besin güvenliği adına verdiği önerdiği 5 temel tavsiye her zaman aklımızda bulunmalıdır. Bunlar nelerdir; besinin temiz saklanması, pişirilmiş ve pişirilmemiş besinlerin ayrı olarak saklanması, besinlerin doğru ve iyi pişirilmesi, güvenli sıcaklıklarda saklanması ve besin yapımında temiz su ile temiz ham madde kullanımı. Bunlara rağmen gıda zehirlenmesi belirtisi gördüğümüzde ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurmamız faydalı olacaktır” diye konuştu.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.02.2026
03:20
PFDK`nın Kararı Tahkim`den Döndü! 12 Bingölspor Seyircisine Kavuşuyor
PFDK'nın Kararı Tahkim'den Döndü! 12 Bingölspor Seyircisine Kavuşuyor
PFDK'nın 12Bingölspor hakkında verdiği 2 maçlık seyircisiz oynama cezası Tahkim'de 1'e indirildi. Lider 12 Bingölspor, bugünkü Kırşehirspor karşılaşmasına taraftar desteğiyle çıkacak.
21.02.2026
03:19
Bingöllü arıcıların umutları suya gömüldü!
Bingöllü arıcıların umutları suya gömüldü!
Adana Seyhan Barajı'nda kapakların açılması sonrası baraj havzasında su seviyesi kısa sürede yükseldi, kışlatma için bölgede bulunan Bingöllü arıcıların çok sayıda kovanı sular altında kaldı.
21.02.2026
03:13
Yılmaz:
Yılmaz: 'Bu eserler millete miras kalacak'
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 'Görevler geçici' vurgusuyla kamu makamlarının emanet olduğunu belirterek, inşa edilen eserlerin ve yatırımların ise millete kalıcı bir miras olarak bırakıldığını söyledi.
21.02.2026
03:12
Bingöl`de aranan 6 şüpheli yakalandı
Bingöl'de aranan 6 şüpheli yakalandı
Bingöl jandarma ekiplerince yapılan bir haftalık çalışmada, aranan 6 şüpheli yakalandı.
21.02.2026
03:00
Sahur sofrasında ihbar geldi, itfaiye göreve koştu
Sahur sofrasında ihbar geldi, itfaiye göreve koştu
Bingöl Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri, sahur sofrasında gelen ihbara koştu. İtfaiye personeli; 'Saatler sonra iftar açtığımız da oldu. Ama biz bunlara bakmıyoruz. 7-24 vatandaşın hizmetindeyiz' dedi.
21.02.2026
02:36
AK Gençlik Ramazan boyunca sahada olacak
AK Gençlik Ramazan boyunca sahada olacak
AK Parti Bingöl İl Gençlik Kolları, Ramazan ayı boyunca Bingöl'ün farklı noktalarında düzenleyeceği 'İftara 5 Kala' programları, teravih sonrası ikramlar ve Genç Nokta buluşmalarıyla vatandaşlarla bir araya gelmeye devam edecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın