KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
03 Mayıs 2024 Cuma
°C

Evlilikte çatışlma olabilir ama…

Rehberlik Hizmetleri Bölüm Başkanı Rehber Öğretmen Mahsum Avcı: “Eşiniz konuşurken onu bütün dikkatinizle dinleyin, ilginizi beden dilinizle de gösterin, duyarlılık göstererek anlamaya çalışın.”

Evlilikte çatışlma olabilir ama…
14 ARALIK 2013 CUMARTESİ 05:15
0
2189
0
AA aa

Bingöl Rehberlik ve Araştırma Merkezi ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü iş birliği ile Sosyal Dayanışama ve Yardımlaşma Vakfına bağlı Aile Destek Eğitim Merkezi'nde (ADEM) evlilik çatışmasına sebep olan faktörler ve çözüm yolları ile ilgili aile eğitimi programı semineri düzenlendi. Eğitim, Rehberlik Hizmetleri Bölüm Başkanı Rehber Öğretmen Mahsum Avcı tarafından verildi.

“TARTIŞMA SONRASI TATLIYA BAĞLAMAK ÖNEMLİ”

En başarılı mutlu ailelerde bile zaman zaman çatışmaların yaşanabileceğine dikkat çeken Avcı: “Her evlilik ilişkisinde çatışma, tartışma ve ardından çözüm bulma süreci, ilişkinin doğasında yer alır ve sürekli tekrarlanır. Çiftin evlilik ilişkisinin yolunda gitmesini sağlayan faktör ise evliliklerinde tartışma ve çatışma yaşamıyor olmaları değil, yaşadıkları tartışmaları tatlıya bağlayabilmeleri ve çatışmalarını çözebilecek beceriye sahip olabilmeleridir. Aksi takdirde aile içerisinde sürekli tartışmaların ve çözülemeyen çatışmaların var olması, ailenin stres-kaygı seviyesini yükseltir, aile ve evlilik fonksiyonlarında bozulmalara neden olur” diye konuştu.

“TARTIŞMALAR ÇOCUKTA ÖZGÜVEN KAYBINA NEDEN OLUYOR”

Avcı: “Çatışmalı bir evlilik hayatı, depresyon, anksiyete (kaygı) bozuklukları, madde kullanımı, cinsel problemler, çeşitli fiziksel rahatsızlıklar (kalp, mide rahatsızlıklar, tansiyon, cilt bozuklukları), öfke patlamaları, aile içi şiddet gibi pek çok sorunun sebebi olabileceği gibi, çocuklarda ve ergenlerde davranış problemleri de oluşturabilir. Özellikle çatışmalı evliliklerde çocuklarda parmak emme, tırnak yeme, uyku bozuklukları, alt ıslatma, ders başarısızlığı, anne veya babaya bağımlılık geliştirme, ciddi özgüven problemleri, asosyallik ve ergenlerde ani öfke patlamaları, evden kaçma, anne-babaya karşı başkaldırı hatta anne-babaya şiddet uygulama gibi olumsuz ve yıkıcı davranışlar sıklıkla görülebilir. Bununla birlikte evlilik ilişkilerinde sürekli çatışma yaşayan ve çatışmaları genellikle hayal kırıklıkları, incinme ve küskünlükle sonuçlanan çiftler zamanla evliliklerinden aldıkları doyumu yitirirler. Eşlerin birbirine olan bağlılıkları ve güvenleri azalır. Oysa çiftin ve aile üyelerinin aralarındaki sorunları çözerek yaşamlarından aldıkları doyumu artırabilmeleri mümkündür” ifadelerine yer verdi.

Avcı, evlilikte sıklıkla yaşanan ve çatışmaya neden olan sorunları şu sözlerle sıraladı:

*Eşlerin çatışma ve problem çözme becerilerinde eksiklikler

*Evliliğe yönelik gerçekçi olmayan beklentiler

*Eşlerin aralarındaki iletişimin yetersiz veya hatalı olması

*Cinsiyet farklılıkları(kadınlar ve erkeklerin ilgi, davranış, alışkanlık vb. genel farklılıkları)

*Ekonomik sorunlar(mevcut paranın nereye harcanacağı, ne kadar para harcanacağı vb.)

*Akrabalara ilişkin sorunlar

*Çocukların büyütülmesi ve disiplini ile ilgili fikir ayrılıkları(eşlerden birinin diğerinin çocuğu şımarttığını düşünmesi)

*Eşlerin birbirlerine yeterince zaman ayıramamaları

*Eşlerden birinde alkol, uyuşturucu, kumar vb. bir bağımlılık bulunması

*Eşlerden birinin psikolojik sorunlarının olması

*Özel konular(aldatma-kıskançlık vb. problemler)

“TARTIŞMANIN GALİBİ OLMA GAYRETİNDEN SAKINILMALI”

Evlilik çatışmalarıyla başa çıkabilmek için sahip olunması gereken becerilerin açık iletişim, olumsuz düşünceleri kontrol edebilmek ve affedicilik olduğunu belirten Avcı, açık iletişimi şu sözlerle anlattı:

“Çoğunlukla eşler arasında çatışmaya sebep olan veya çatışmaları alevlendiren şey, ağızdan çıkan cümlelerin karşıdaki kişi tarafından söyleyenin niyetinden farklı bir şekilde algılamaktadır. Bunun nedenleri; Eşlerin tartışırken birbirlerini tam olarak dinlememeleri. Zihinleri birbirlerinin ne dediğini anlamaya çalışmak yerine, karşısındaki susunca kendisinin ne diyeceğini düşünmekle meşgul olmak. Tartışma esnasında birbirlerinin fikirlerini çürütmeleri gerektiği ya da her tartışmadan birinin galip çıkması gerektiği ön yargısıyla hareket etme. Ayrıca kişiler çok yorgun olduklarında, zihinlerini meşgul eden başka bir konu olduğunda veya ruhsal olarak kendilerini çok iyi hissetmedikleri zamanlarda birbirlerini daha fazla yanlış anlayabilmektedirler. Açık iletişimde önemli olan hususlar şunlardır: Karşısındaki zihnini okumaya çalışmadan fikirlerini ifade edebilmesi için onu can kulağıyla dilmemek. Peki, eşimizi daha iyi nasıl dinleyebiliriz; Eşiniz konuşurken onu bütün dikkatinizle dinleyin, ilginizi beden dilinizle de gösterin, eşinizle konuşurken dik oturup öne doğru eğilin, söylediği anahtar sözleri tekrarlayın ya da sürekli vurgulayın, bırakın, eşiniz sözünü tamamlasın, çözüm bulmaya değil, duyarlılık göstererek anlamaya çalışın. Tartışma esnasında olumlu tavrını korumak, suçlama ve eleştiriden uzak durmaya çalışmak. Tartışırken kendisinin ve karşısındakinin beden dilinin farkında olmak( göz iletişiminde kaçınmak-yüz buruşturmak gibi davranışlar karşıdaki kişi tarafından anlattıklarının onaylanmadığı şeklinde algılanır). Aynı fikirde olunmasa bile karşısındakinin neden böyle düşünüyor olabileceğini anlamaya çalışmak. Aynı fikirde olunmasa bile karşısındakinin fikirlerine saygı göstermeye gayret etmek.”

“EMPATİ YAPILMALI”

Olumsuz düşünceleri kontrol edebilmeyi aktaran Avcı: “Tartışma esnasında eşlerin esas konudan saparak birbirlerinin yetersizlikleri ve zayıf yönleri üzerinde odaklanırlarsa tartışma daha acı verici ve rahatsız edici olur bu sebeple eşler birbirlerini olumsuz yönleri değil olumlu tarafları üzerinde durmaları. Olaya Karşınızdakinin Gözünden Bakabilmek (EMPATİ): Empati bir kişinin kendisini karşısındakinin yerine koyarak olaylara onun bakış açısıyla bakması, o kişinin duygularını ve düşüncelerini anlayabilmesi ve anladığını ona iletmesi sürecidir. Empati, etkili bir iletişimin olmazsa olmazıdır ve yaşamda pek çok açıdan olumlu katkılar getirir. Özellikle empatinin kişiler arası ilişkilerimizdeki yeri oldukça önemlidir. Tartışma esnasında taraflardan biri karşısındakinin haksız olduğunu düşünebilir. Ancak yine de mutlaka olaya bir de karşısındakinin gözünden bakmaya ve onun bakış açısını anlamaya çalışması gerekir” ifadelerini kullandı.

“KARŞILIKLI ANLAYIŞ VE AFEDCİLİK OLMALI”

“Her evlilikte yaşanan çatışmalar dolayısıyla zaman zaman eşler arasında incinmişlik ve kırgınlık duyguları meydana gelebilir” diyen Avcı: “Eşler yorgun, meşgul veya öfkeli olduklarında birbirlerine karşı daha az hoşgörülü davranırlar. Aslında tüm bu duygular gelip geçicidir. Eğer eşler duygularının zeminine birbirlerine duydukları bağlılığı yerleştirirse bu, ilişkilerini güçlü tutar ve birbirlerini affetmelerini kolaylaştırır. Çatışma durumlarında anlayış ve affedicilik çözümlenemediği takdirde ilişkide karşılıklı sevgi bağının gelişmesi mümkün olamaz.”

Avcı, tüm bu durum ve çatışmaların eşlerin kendi zeminlerinde çözemiyorsa bir uzmana danışmada fayda olduğunu sözlerine ekledi. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.05.2024
16:31
Bingöl`de bir ayda Bin 239 araç sürücüsüne ceza
Bingöl'de bir ayda Bin 239 araç sürücüsüne ceza
Bingöl Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü görevlilerince Nisan ayı içerisinde yapılan çalışmalar kapsamında toplam Bin 239 araç sürücüsüne 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun maddelerine uymamaktan ceza işlem uygulandığı belirtildi.
02.05.2024
15:27
Bingöl Umut Kervanı 612 aileye umut oldu
Bingöl Umut Kervanı 612 aileye umut oldu
İhtiyaç sahipleri ile hayırseverler arasında köprü vazifesi gören Bingöl Umut Kervanı Derneği, Nisan ayında 612 aileye 1 milyon 723 bin 431 TL değerinde ayni ve nakdi yardımında bulundu. Dernek, ayrıca Filistin için 1 milyon 202 bin TL nakdi yardım yaptı.
02.05.2024
15:03
Bakan Yardımcısı Eminoğlu`ndan Bingöl`e seçim tebriği
Bakan Yardımcısı Eminoğlu'ndan Bingöl'e seçim tebriği
AK Parti Bingöl İl Başkanlığı ziyaretindeki konuşmasında 'Bingöl, bölgede zafer ile çıkan nadir illerimizden oldu. Tebrik ederiz. Teşekkür ederiz' diyen Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Eminoğlu; 'Bingöl hak ettiğinin daha fazlasını nasıl alabilir hedefiyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bingöl'ün en büyük şansı Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz'dır.'
02.05.2024
13:40
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz,
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 'Bingöl Deprem Çalıştayı'na katılacak
Bingöl'ün birinci derece deprem bölgesi gerçeğine dikkatin çekileceği ve alınması gereken önlemlerin masaya yatırılacağı çalıştayda, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Bingöl Üniversitesi akademisyenlerinin sunumlarının yanı sıra AFAD'dan daire başkanları da paylaşımda bulunacak.
02.05.2024
12:09
Yeni düzenleme: Otomobil bayilerine zam yasağı
Yeni düzenleme: Otomobil bayilerine zam yasağı
Ticaret Bakanlığı'nın yeni taslağına göre bayiler aracı aldıktan sonra zam yapamayacak ve ön ödeme yüzde 10'u geçemeyecek.
02.05.2024
11:44
Piyasada ölü balık tedirginliği! Alırken bir daha düşünün!
Piyasada ölü balık tedirginliği! Alırken bir daha düşünün!
Kafeslerdeki ölü balıkların toplanıp paketlenerek özellikle Bingöl, Elazığ, Diyarbakır, Batman'a, Doğu illerine arabalara yüklenerek buralara gönderilip burada kilosunu 50-60 liraya piyasaya sürüldüğünü belirten somon ve alabalık üreten işletmeci Samettin Tokgöz, kilo maliyeti 150 lira olan somon balığının bazı yerlerde 130 liraya satıldığını kaydederek, 'Bu balıklar ya dip balık ya da ölü balıktır. 160 ila 200 liranın altında da alabalık görüyorsan yine bilsin ki dip balığı, ölü balıktır. Bu insan sağlığına da, sektöre de zararlıdır' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın