Ne yaparsanız yapın, değişmiyor; internette sürekli iz bırakıyorsunuz. Eğer hukuki olarak sakıncalı sayfalarda dolaşmıyorsanız bu iz kimi zaman sadece IP numarası, bağlantı saati ve süresi gibi genel bilgilerle kısıtlı kalıyor. Ama genellikle e-postalar, sohbetler, forumlara yazdıklarınız, internette aradıklarınız, kişisel sayfanıza ya da blogunuza yazdıklarınız; hatta Flickr, YouTube gibi sitelere yüklediğiniz resim ve videolarınızla birlikte hatırı sayılır bir miktarda bilgiyi sanal âleme bağışlamış oluyorsunuz. Üstelik bu paylaşım sadece sizinle siteler arasında da değil. Arama motorları sayesinde bu bilgiler yüz milyonlarca kullanıcının sadece bir tık ötesinde. Hem de yıllar boyu, silinme derdi olmaksızın.
Bir şekilde internet haber sitelerine konu olmak da mümkün. İyi bir şekilde anılıyorsanız sorun yok. Fakat kötü bir olay sonucu haber konusu olduysanız aklansanız bile ne yazık ki isminizin geçtiği her aramada olumsuz başlıklar site arşivlerinde yer almaya devam edeceği için o siteler kapanmadığı sürece sonsuza kadar kalacaktır. Kimi zaman gerekli belgelerle sitelere başvurarak bu durumu düzeltmek mümkün olsa bile hem bütün sitelerde aynı sonucu almak zordur, hem de arama motorları indekslerini güncelleyene kadar bu sonuçlar çıkmaya devam edecektir.
İstikbal internette şekilleniyor
Artık işe girişlerde bile başvuranların internette araştırıldığı bir dönemde seneler önce yazdığınız bir yorum, yüklediğiniz bir resim ya da yazdığınız bir sayfanın hayatınızı karartması söz konusu. Bu gerçek 'sanal saygınlık koruyuculuğu' adlı yeni bir sektörü doğurdu. Reputation Defender adlı ilk örnek sizin adınıza bütün siber veri kaynaklarını tarıyor, bulduklarını sınıflandırarak raporluyor, size yolluyor ve uygunsuz bulduklarınızı ortadan kaldırmak için çalışıyor. Üstelik bu hizmet sadece sizin için değil, çocuklarınız için de geçerli. Böylece onların acemilik ya da düşüncesizlik sonucu bıraktığı izleri temizlemek de mümkün oluyor. Ayda 10 ile 16 dolar arasında bir ücret ödemeniz gereken bu hizmette sildirmek istediğiniz her bilgi ya da sayfa için 30 dolar ek bedel ödüyorsunuz. Ancak site yöneticileri web sayfalarından bilgilerin silinmesinin zor; hatta çoğu zaman imkânsız olduğu konusunda müşterilerini uyarıyor. Çünkü internetteki birçok sitenin gerçek yayıncısına ulaşmak zor.
Her bir sayfa için 30 dolar ödediğinizi düşündüğünüzde maddi olarak kolay göğüslenecek bir mücadele yöntemi de değil. radikal.com