KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
14 Mayıs 2025 Çarşamba
°C

‘FATURAYA YANSIYAN ZAM 5,4’MÜŞ!

Sektörü temsil eden Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği’ne göre, ev tüketicisine yansıyan zam oranı yüzde 6,8 değil yüzde 5.4.

‘FATURAYA YANSIYAN ZAM 5,4’MÜŞ!
05 ŞUBAT 2016 CUMA 01:10
0
1579
0
AA aa

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 1 Ocak 2016 tarihinden geçerli olmak üzere elektrik fiyatlarını yüzde 6,8 oranında artırdı. Elektrik tüketimine yapılan zam, dağıtım bedeline de yansırken, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği, EPDK'nın aksine zammın yüzde 5,4 olduğunu savundu.

Elektrik zammı ve faturalarda yapılan bazı değişiklikler bir süredir kamuoyunda tartışılıyor. Ellerine ocak ayı faturalarını alan vatandaşın, özellikle kafasını karıştıran nokta ise aralık ayına kıyasla büyük bir artış gösteren dağıtım bedeli. Dağıtım bedelindeki artış sorgulanırken, bir açıklama da Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği'nden (ELDER) geldi. ELDER yetkilileri, yaptıkları hesaplamaya göre, tüketicinin faturasına yansıyan toplam zam oranının yüzde 6.8 değil, yüzde 5.44 olduğunu savundu.

Kayıp-kaçak, iletim ve sayaç okuma bedelinin de “dağıtım bedeli” kalemi içerisine dahil edilmesiyle başlayan tepkiler üzerine açıklama yapan ELDER, “Türkiye genelinde bir meskenin ortalama aylık elektrik tüketimi ise 150 kilovat saat. Yaz ve kış aylarında mevsimsel etkilerle aylık tüketim yükseliyor. Aralık 2015 mesken tarifesi ile Ocak 2016 mesken tarifesini karşılaştırdığımızda, ayda ortalama 150 kWh elektrik tüketen bir evin aylık elektrik faturasının 3.2TL yani yüzde 5.44 arttığı görülüyor. Kamuoyunda tartışılan yüzde 6,8 oranı, vergi ve fonlar hariç enerji bedeli ile dağıtım bedeli toplamının artış oranı. Vergi ve fonlarındaki matrah farklılıkları dikkate alındığında, evimizde kullandığımız elektrik için faturalarımıza yansıyan zam oranı yüzde 5.44'e karşılık geliyor. Öte yandan, iddia edildiği gibi dağıtım bedeli yüzde 250 veya yüzde 30 gibi oranlarda artmadı. Önceki uygulama dönemlerinde dağıtım ve iletim gibi şebeke faaliyeti kapsamındaki bedeller (dağıtım bedeli, iletim bedeli, kayıp enerji bedeli ve sayaç okuma bedeli), ayrı ayrı uygulanmakta iken, 1 Ocak'tan itibaren dağıtım bedeli olarak tek kalemde uygulanmaya başlandı. Özetle, tüketici faturasındaki aylık 3.2 TL artışın, 1.15 TL'lik dilimi enerji bedelindeki artıştan, 1.46TL'lik dilimi iletim ve dağıtım maliyetlerinden, 0.59TL'lik dilimi ise vergi ve fonlardaki artıştan kaynaklanıyor” açıklamasında bulundu.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.05.2025
15:26
Bingöl`de izinsiz özel öğretim kurumlarına ceza yağdı!
Bingöl'de izinsiz özel öğretim kurumlarına ceza yağdı!
Bingöl İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce yürütülen denetimlerde izinsiz faaliyet yaptıkları tespit edilenler ile mevzuat gerekliliklerini yerine getirmeyen özel öğretim kurumlarına yaklaşık 6 milyon TL ceza yazıldı. Ailelere 'izinsiz yerlere çocuklarınızı kayıt ettirmeyin' uyarısında bulunan Müdürlük yetkilileri, denetimlerin devam edeceğinin de altını çizdiler.
14.05.2025
14:53
Beşyol`daki cinayetin faili yakalandı
Beşyol'daki cinayetin faili yakalandı
Bingöl'de Ramazan Bayramı arifesinde Beşyol mevkiinde biri polis iki kişiyi yaralayan Y.B. polis tarafından yakalandı. Olayda, yaralanan sivil vatandaş hayatını kaybetmişti.
14.05.2025
12:56
Bingöl`de sürücü kursları ‘kazaların önlenmesi` gündemiyle toplandı
Bingöl'de sürücü kursları 'kazaların önlenmesi' gündemiyle toplandı
Trafik kazalarındaki sürücü hataları göz önünde bulundurularak eğitimlerin daha sıkı ve yoğun yapılması kararını alan Bingöl Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği, önleyici tedbirler çerçevesinde belirli güzergahlarda Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) kurulması önerisinde bulundu.
14.05.2025
11:27
Bingöl`de okul servisleri denetlenip öğrenciler bilgilendirildi
Bingöl'de okul servisleri denetlenip öğrenciler bilgilendirildi
Bingöl'de Trafik Jandarması tarafından okul servisleri denetlenip öğrenciler uymaları gereken kurallar ve alınması gereken tedbirler noktasında bilgilendirildi.
14.05.2025
10:53
Bingöl`de Mayıs ayında kar ulaşımı olumsuz etkiledi
Bingöl'de Mayıs ayında kar ulaşımı olumsuz etkiledi
Soğuk hava dalgası ve yağışlar Bingöl'ün Karlıova İlçesi'nde yerini kar yağışına bıraktı, ulaşım olumsuz etkilendi. Karayolları ekipleri çalışmalarını başlattı, trafik akışında aksama olmadığı bildirildi.
14.05.2025
10:32
Engelliler Haftası`nda anlamlı farkındalık çalışması
Engelliler Haftası'nda anlamlı farkındalık çalışması
Duygu paylaşımının yapıldığı çalışmada empati deneyimleri de yaşatıldı. Bu tarz farkındalık etkinliklerin tüm eğitim kurumlarında sürekli hale getirilmesi çağrısında bulunan Korkutata'nın bir diğer çağrısı da Vali Usta ve Başkan Arıkan'a oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın