KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Aralık 2025 Cuma
°C

Fazla su içmek her zaman faydalı değil

Radyo 7'de Eda'yla Gün Ortası'na konuk olan Prof. Dr. Aydın Türkmen, böbreğin işlevlerini ve böbreği korumanın yollarını anlattı. Türkmen, fazla su içmenin faydası olduğu gibi zakarı olabileceğini de söyledi.

Fazla su içmek her zaman faydalı değil
29 OCAK 2010 CUMA 23:35
0
1649
0
AA aa

Radyo 7'nin sevilen programcılarından Eda Çelebi'nin hazırlayıp sunduğu Eda'yla Gün Ortası programına Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Aydın Türkmen konuk oldu.

Türkmen, sık su içmenin böbrek taşı oluşumunu engellediğini fakat fazla su içmenin kişiden kişiye değişecek sorunlar oluşturabileceğini söyledi.

EDA: Böbrek hastalığı uzun zamandır böylemidir?  Ne kadar süredir kişiler bu rahatsızlıkla karşı karşıya kalıyor?

Aydın Türkmen: Böbrek rahatsızlığı çok önemlidir. Çünkü böbreklerimiz çok küçük organlar aslında tüm vücut kitlesi içerisinde bakıldığında bütün vücut ağırlığımızın yaklaşık 0.5 kadarını oluşturuyor. Ama bu kadar minik organlar olmalarına rağmen yaşam böbreksiz maalesef yürümüyor. Hemen hemen diğer organ sistemleri böbreklerimiz uygun şekilde çalışmazsa belli bir süre sonra iflas ediyorlar. Onun için minik organların sağlıklarının son derece önemli olduğunu bilmemiz gerekiyor. Onları iyi korumak olasılık hastalıklardan uzak tutmak onları karşı koruyucu tedbirler almak gerekiyor.

EDA: Böbreklerin vücudumuzda ki fonksiyonları nelerdir?

Aydın Türkmen: Vücudumuzun temizlik organları gıdalarla alınan birçok besin maddesinin vücutta yıkılması metabolizmasının sonrası ortaya çıkan bir takım atık maddeler oluyor. Bunların temizlenmesini tamamen böbreklerimiz gerçekleştiriyor. Bu görevin on onbeş gün yapılamaması durumunda da hayatımız tehlikeye giriyor. İkinci fonksiyonları ise vücudumuzun su ve tuz ihtiyacını ayarlıyor. İnsan sağlıklıyken bunu hiçbir şekilde fark edemiyor ama böbrekler bozulmaya başladığı zaman basit su ve tuz oranlarındaki değişiklikler bile çok hayati öneme engel olabiliyor. Diğer görevleri ise hormonsal görevleri vardır. Kan hücrelerini olgunlaştırıcı kansızlığa karşı vücudu koruyucu özel hormon üretiyor böbrekler. Gerçekten uzun dönemde bu hormonun yapılamaması kansızlığa yol açıyor. 

EDA: Böbrekleri korumak için en fazla kullanılan kelime mutlaka su tüketiniz oluyor. Böbreklerimizi sadece suyla mı koruyoruz?

Aydın Türkmen: Su bir takıntı haline gelmiş durumda. Böbrekle ilgili sorunu olana kişilere öyle deniyor. Sık böbrek taşı oluşturan hastalarda çok su içilmesinin faydası var gerçekten. Çünkü idrar akımı hızlandıkça idrar çıkışı arttıkça taş oluşumu zorlaşıyor. İkinci önemli nokta ise böbrek yetersizliği başladıktan sonra ki süreçte bu durumda hasta aldığı sıvıyı çıkarabiliyorsa gene sıvı alımını arttırmak gerekiyor. Ama hiçbir insan için şu kadar litre su için demek mümkün değildir. Özellikle böbrek yetersizliği olan hastalarda çok aşırı su alındığı vakit hepsini böbreğimiz dışarı çıkaramayabilir. Buda vücutta aşırı derecede sıvı birikimine ve kalp yetersizliğine kalbin zorlanmasına yol açabilir.

EDA: Böbrek hastalıkları nelerdir? Başlıklar halinde sıralayabilir miyiz?

Aydın Türkmen: Böbreklerimizin hastalıkları çok değişik olabiliyor. Bir kısmı dâhili böbrek hastalıkları bir kısmı ise cerrahi böbrek hastalıklarıdır. Böbrek hastalığıyla böbrek yetersizliği terimlerini ayırmak gerekiyor. Bir insanın hiç şikâyeti olmaksızın idrarından kan çıkması böbrek hastalığı belirtisidir. Böbrek hastalıkları başta kişiyi çok rahatsız etmez hekime başvurmasına yol açmıyor. Çoğu kez başka bir hastalık için araştırılırken ortaya çıkıyor.

EDA: Sağlıklı yaşayabilmek için her iki böbreğe de gerek varmıdır? Doğuştan tek böbrekli olmak sorun yaratır mı?

Aydın Türkmen: Genelde sağlıklı çalışan tek böbrek insan hayatını çok etkilemez. Normal bir şekilde insanlar hayatını sürdürebilir. Dikkat edilmesi hususlar bu tip hastalarda korunması gereken organ bir taneye indiği için ve bütün vücudun yükünü tek böbrek çektiği için birkaç şey tavsiye ediliyor. Böbreğin hayatını belirleyen en büyük faktörlerden birisi kan basıncı yani tansiyondur. Tansiyonun çok iyi gittiğinden hastanın emin olması gerekir. Sık sık tansiyon kontrolü yaptırıp tansiyonu yüksekse erken müdahale ile düşürülmeye çalışmak gerekir.
Gerçekten tansiyonu yüksek ve tek böbrekle yaşıyorsa yıllar içerisinde o böbreğin bozulması söz konusu olabilir. İkinci önemli faktör ise kilosunu iyi tutması gerekir. 

EDA: Akut böbrek yetmezliğinin ilaçla tedavisi varmı? Ve neler yapılabiliyor?

Aydın Türkmen: Böbrek yetersizliklerini akut ve kronik olarak ikiye ayırıyoruz. İkisi çok farklı olaylardır. Çünkü akut dediğimiz zaman böbrek fonksiyonları geri dönüşebilir. Bu yüzden bu hastalıkların tedavisi çok enerjik olmak gerekir. Kronik böbrek yetersizliği dediğimiz zaman böbreklerdeki fonksiyon bozukluğu ya da kusur geri dönüşmez bir şekilde gerçekleşmiş oluyor. O hastalar günün birinde yavaş yavaş ilerlese de tablo diyaliz hastası olmak zorundalar. Ve böbrek nâkili yaptırmak zorundalar.

EDA: Kreatinin yükselmesi ne anlama geliyor, korkulacak bir durum mudur?

Aydın Türkmen: Kreatinin kimyasal inceleme değeri vardır. Böbrek fonksiyonlarını değerlendirirken çok kullandığımız bir değer kaslarımızda üretilen bir maddedir. Böbrek tarafından her gün belli oranda süzüldüğü için kandaki oranı genellikle biri geçmeyen bir maddedir. Bu tür hastaların genellikle sıvı tüketmesi ve tansiyonlarını çok dikkatli kontrol etmeleri gerekir.

EDA: Kadınların en büyük sıkıntılarından biri sistik rahatsızlığıdır. Böyle bir rahatsızlıkla karşılaşan hanımların böbrekle ilgili herhangi bir problemden korkmaları gerekiyor mu?

Aydın Türkmen: Sistik çoğunlukla böbreklerle ilgili bir sorun değildir. Hanımlarda belli dönemlerde sıkça görülen sorunlardan basitçe enfeksiyon olabiliyor. Tekrar enfeksiyon olursa burada da görünmek gerekir.  Koruyucu antibiyotiklerle bir takım tedbirlerle bu sorunun üstesinden gelinebilir.

EDA: Son olarak böbrek rahatsızlıklarıyla ilgili neler ifade etmek istersiniz? Neler önerirsiniz?

Aydın Türkmen: Hipertansiyon ve şeker hastalığı toplumumuzda büyük insan kesimlerini ilgilendiren hastalıklardır. Kronik böbrek hastalığı ve yetersizliği sıklığınla karşı karşıyayız. Önümüzdeki senelerde bu rakamın artacağını gösteriyor. Onun için tedbir alındığı vakit kronik böbrek yetersizliğine sahip olan insanların takiplerinde biraz daha dikkatli olmaları gerekiyor.

EDA'YLA GÜN ORTASI HAFTA İÇİ HER GÜN RADYO 7'DE

Sağlıklı beslenmeden diyete, şifalı bitkilerin gizemli dünyasından hayatı yaşanılır kılan pratik bilgilere ve yemek tariflerinden çocuk gelişimine pek çok konu Eda'yla Gün Ortası'nda. 

Alanında uzman konuklarıyla Eda'yla Gün Ortası hafta içi her gün saat 12.00' de Radyo 7'de…

İstanbul – 104.6

Ankara – 89.8

İzmir – 101.3

Ve tüm Türkiye'de

www.radyo7.com.tr

 

 

 

 

 

 

Haber7

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.12.2025
02:45
Bingöl`de Yeni Hastane İçin Sosyal Donatı Talebi
Bingöl'de Yeni Hastane İçin Sosyal Donatı Talebi
Bingöl'de yapımı süren yeni devlet hastanesinin, yalnızca sağlık hizmeti sunan bir yapı olmasının ötesinde; hasta ve hasta yakınlarını merkeze alan cami, refakatçi evi, kütüphane ve sosyal ikram alanlarını içeren sosyal donatılarla birlikte planlanması talep ediliyor.
19.12.2025
02:43
Bingöl Balında Verimliliği Artıracak Proje
Bingöl Balında Verimliliği Artıracak Proje
Fırat Kalkınma Ajansı'nın teknik desteği ve Bingöl Üniversitesi'nin akademik katkılarıyla yürütülecek çalışmada, arıcılıkta verimliliğin artırılması ve katma değerli üretimin güçlendirilmesi amaçlanıyor.
19.12.2025
02:42
Kırmızı ışık ihlallerine ehliyet iptali geliyor
Kırmızı ışık ihlallerine ehliyet iptali geliyor
2024'te 137 can kaybına yol açan kırmızı ışık ihlalleri için yeni dönem başlıyor. İçişleri Bakanlığı, kırmızı ışık ihlallerine karşı en ağır yaptırımı devreye alıyor; tekrar eden ihlallerde ehliyete el konulacak.
19.12.2025
02:41
Kısa Film Festivali Sona Erdi
Kısa Film Festivali Sona Erdi
7. Bingöl Uluslararası Kısa Film Festivali kapanış töreniyle sona erdi. 135 ülkeden 1.787 kısa film başvurusunun yapıldığı festival, üç gün boyunca film gösterimleri, özel seçkiler ve söyleşilerle Bingöl'ü sinemanın buluşma noktası haline getirdi.
19.12.2025
02:40
Vali Usta:
Vali Usta: 'Yeni hastanemiz en kısa sürede hizmete sunulacak'
Kısa sürede açılacağını belirttiği Yeni Bingöl Devlet Hastanesi'nin mühendislik altyapısına da dikkat çeken Vali Usta; 'Tamamlandığında yerli ve milli mühendislerimizin eseri olarak Türkiye'nin en güvenli binalarından biri olacak' dedi.
19.12.2025
02:39
Fuhuş şebekesi çökertildi! 3 tutuklama!
Fuhuş şebekesi çökertildi! 3 tutuklama!
Bingöl ve Mersin'de yabancıların pasaportlarına el koyup fuhuş yaptıran şebeke çökertildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 4 şüpheliden 3'ü tutuklandı, 1'i ise adli kontrol şartıyla serbest kaldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın