KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Haziran 2026 Çarşamba
°C

Fb'ye 4 gol atan gs'li savaş kahramanı

Çanakkale Savaşı'na İstanbul'dan giden ilk gönüllü 'Kürt Celal', aynı zamanda Fenerbahçe'ye 7-0'lık maçta dört gol atan futbolcuydu. Kürt Celal Lakaplı kahramanımız Irak cephesinde şehit düşmüştü.

Fb`ye 4 gol atan gs`li savaş kahramanı
24 NİSAN 2010 CUMARTESİ 10:11
0
1670
0
AA aa

Sümeyra Sağlam Saydan tarafından kaleme alınan 'Kan ve Mürekkep' adlı kitap, Çanakkale Savaşı'na katılan ve hayatını kaybeden öğrencilerin öykülerine ışık tutuyor. Kitapta dikkat çeken öykülerden biri, Mekteb-i Sultani (Galatasaray Lisesi) öğrencisi 'Kürt Celal' lakaplı Celal İbrahim'le ilgili.

Galatasaray'ın Fenerbahçe'yi 7-0 yendiği tarihi maçta dört gol birden atan Celal İbrahim, aynı zamanda Çanakkale Savaşı için İstanbul'dan cepheye giden ilk gönüllü. Irak cephesinde şehit olan Kürt Celal'in yürek burkan öyküsünü anlatan kitaptan bazı satırbaşları şöyle: 'Çanakkale Savaşı başlayalı 4 ay olmuştu. Kara savaşları tüm hızıyla sürüyordu. Osmanlı cephesinde yeni birliklere ihtiyaç vardı. İstanbul'da gönüllü duyuruları duvarlara asılıyor, gazetelerde ilanlar çıkıyordu. Mekteb-i Sultani hukuk öğrencisi 646 Celal de gönüllü yazılmayı aklına koymuştu. Kayıt gününden bir gece önce askerlik şubesinin kapısına gidip sabaha kadar bekledi. Gün ağarınca, görevliler ve gönüllüler gelmeye başladı. Kapıda Celal İbrahim'le karşılaşıp neden orada beklediğini soranlar, aldıkları cevap karşısında şaşırdı. O, adını gönüllü listesinin en başına yazdırmak istiyordu. Galatasaray Spor Kulübü'nün 4 numaralı kurucu üyesiydi ve lakabı da Kürt Celal'di.

IRAK'TA ŞEHİT OLDU

Kan ve MürekkepCelal İbrahim'in ezeli rekabette ilk attığı gole ise kitapta şu satırlarla yer veriliyor: 'Galatasaray, İstanbul Futbol Birliği Ligi'ne katıldığında, 25 Kasım 1906'da İngiliz Imogene takımına karşı sahaya çıkan ilk takımda Celal İbrahim sol bektir. Kuruluştan 1914'e kadar bütün maçlarda yer almıştır. Galatasaray- Fenerbahçe arasında 12 Şubat 1911'de oynanan ve Galatasaray'ın 7-0 galibiyeti ile biten maçta 4 gol birden atmıştır. 21 Mart 1917'de, 1. Dünya Savaşı'nın Irak cephesinde şehit olmuştur.'

İSTANBUL LİSESİ 50 ŞEHİT VERDİ

Kitapta, cepheye asker gönderen liselerden bazılarıyla ilgili şu bilgilere yer veriliyor:

Anadolu'da açılan ilk lise Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi. Savaşta 5 bin 160 şehit veren Kastamonu ilindeki bu lise, öğrencisizlik nedeniyle 1918'de kapatıldı.

Balıkesir Lisesi: 71 öğrencisi silah altına alınan bu okul 1914-1918 yılları arasında ancak 2 mezun verebilmiştir.

Galatasaray Lisesi: Lise, Çanakkale Savaşı'nda 12 öğrencisini şehit verdi.

İstanbul Lisesi: 1915'te Çanakkale Savaşı'nın başlamasıyla 50 'İstanbul Sultanisi' öğrencisi, vatanlarını savunmak için gönüllü olarak savaşa katılırlar. Ancak 18 Mayıs'ı 19 Mayıs'a bağlayan gece saat 03.30 da, 2'nci Tümen'e bağlı öğrencilerin hepsi Kabatepe'de şehit düştü.

(Sabah)

Öykünün yer aldığı kitapla ilgili teknik bilgileri ve internet üzerinden sipariş şartlarını görmek için bu linki kullanabilirsiniz

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
09.06.2026
22:55
Bingöl`de Kültür-Saray Köprüsü İhale Ediliyor
Bingöl'de Kültür-Saray Köprüsü İhale Ediliyor
Bingöl Belediyesi, Kültür Mahallesi ile Saray Mahallesi'ni birbirine bağlayacak betonarme araç köprüsü ve bağlantı yolları için ihaleye çıkıyor. İki yaka arasındaki ulaşım hem kısalacak hem de zamandan tasarruf sağlanacak. Özellikle Devlet Hastanesi bağlantısı önemli bir avantaj sunacak.
09.06.2026
22:24
Kiğı`da kuruldu, üç ilçeye hizmet verecek!
Kiğı'da kuruldu, üç ilçeye hizmet verecek!
Kiğı İlçesi'nde Sosyal Hizmetler Müdürlüğü kuruldu, bugün itibariyle hizmete başladı. Yeni Müdürlük, Kiğı, Yayladere ve Adaklı'ya hizmet verecek. Ayrıca Yayladere ve Adaklı Kaymakamlıklarında irtibat kişileri görevlendirildi. Bu sayede ilçelerdeki vatandaşların il merkezine gelmesine gerek kalmayacak.
09.06.2026
21:09
Kiğı Kerek Deresi Projesi`ne start verildi
Kiğı Kerek Deresi Projesi'ne start verildi
Bingöl'ün Kiğı ilçesinde önemli mesire alanlarından Kerek Deresi için yapılan ihalenin ardından çalışmalara başlandı. İnşaat alanında incelemelerde bulunan Kiğı Belediye Başkanı Özüağ; 'Bölge hem güvenli hem de cazip bir yaşam alanına dönüşecek' dedi.
09.06.2026
20:16
Bingöl Milli Eğitim`den Velilere Uyarı: Ruhsatsız Kurslara Dikkat!
Bingöl Milli Eğitim'den Velilere Uyarı: Ruhsatsız Kurslara Dikkat!
Bingöl İl Milli Eğitim Müdürlüğü, yaz tatili öncesinde velilere önemli bir uyarıda bulunarak öğrencilerin yalnızca resmi izin ve ruhsata sahip özel öğretim kurumlarına yönlendirilmesi gerektiğini bildirdi.
09.06.2026
19:50
LGS için adaylara kritik uyarı:
LGS için adaylara kritik uyarı: 'Bu Hafta Hiçbir Şeyi Değiştirmeyin'
LGS'ye sayılı günler kala Uzman Psikolojik Danışman Nihat Ekincioğlu, öğrenci ve velilere önemli tavsiyelerde bulundu. Ekincioğlu, son haftada yeni çalışma yöntemleri denemek yerine mevcut düzenin korunması gerektiğini söyledi.
08.06.2026
19:26
20 Yıl 9 Ay Hapis Cezası Bulunan Firari Yakalandı
20 Yıl 9 Ay Hapis Cezası Bulunan Firari Yakalandı
Hakkında iki ayrı suçtan toplam 20 yıl 9 ay 2 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir hükümlü, Bingöl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü yakalandı. Şahıs, çıkarıldığı adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın