KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Nisan 2026 Perşembe
°C

Felaketin yıldönümü

Tarihin ilk nükleer saldırısının 64. yılı...

Felaketin yıldönümü
06 AĞUSTOS 2009 PERŞEMBE 09:54
0
1241
0
AA aa
Tarihin ilk nükleer saldırısının 64. yılı nedeniyle, atom bombasının atıldığı Japonya'nın Hiroşima kentinin Belediye Başkanı Tadatoşi Akiba, 2020'ye nükleer silahlardan tamamen arınılması çağrısı yaptı.

Japonya'nın batısındaki Hiroşima kentinde kurbanların anısına düzenlenen törene, aralarında ABD'nin attığı bombadan kurtulmayı başaranların da bulunduğu, Başbakan Taro Aso ve 60 kadar ülkeden temsilcilerden oluşan yaklaşık 50 bin kişi katıldı.

ABD'den temsilcinin katılmadığı ve 6 Ağustos 1945'te korkunç bombanın patladığı kentte, büyük hasar görmesine rağmen ayakta kalan tek bina olan "Genbaku"nun önünde düzenlenen törende, kentin Belediye başkanı Akiba, Başkan Barack Obama'nın nükleer karşıtı tutumunu övdü.

Atom bombasına başvuran tek nükleer güç olduğunun altını çizdiği ABD'nin Başkanı Obama'nın, "ülkesinin dünyanın nükleer silahlardan kurtulması için ahlaki davranma sorumluluğu bulunduğunu" söylediğini anımsatan Akiba, "nükleer silahların ortadan kaldırılması sadece Hibakuşalar'ın (atom bombasından kurtulanlar) değil, bu gezegendeki halkların ve ulusların çoğunluğunun dileğidir" dedi.

Belediye Başkanı, "biz, dünyanın çoğunluğu kendimizi, (Obamajorite) olarak nitelendiriyoruz ve nükleer silahların 2020'ye kadar ortadan kaldırılması için tüm dünyayı bize katılmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

Japonya Başbakanı Aso da, törenin sonunda, nükleer silahların ilgası ve daimi barışın tesisi için ülkesinin bugün uluslararası topluluğun önderi olacağı sözünü verdi.

Kentin üzerinde atom bombasının infilak ettiği yerel saatle 08.15'te (TSİ 02.15) törene katılanlar ayağa kalktı ve korkunç ısı ile radyasyonun yarattığı rüzgarla paramparça olan kurbanlar anısına saygı duruşunda bulundu.

Hiroşima'ya atılan atom bombası yüzünden 6 Ağustos - 31 Aralık 1945 arasında toplam 140 bin kişi hayatını kaybetti.

ABD, 9 Ağustos'ta da 70 bin kişinin ölümüne neden olan ikinci atom bombasını Nagasaki kentine attı.

Japonya 15 Ağustos 1945'te teslim oldu ve o tarihten bugüne dek barışçı bir ulus ve ABD'nin en yakın müttefiklerinden birisi haline geldi.

Buna karşılık Amerikan hükümeti, masum kurbanlar için şimdiye dek özür dilemedi.

AA
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
09.04.2026
03:49
Genç Bilaller Ezan Okuma Yarışması Bölge Finali Bingöl`de Yapıldı
Genç Bilaller Ezan Okuma Yarışması Bölge Finali Bingöl'de Yapıldı
Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Genç Bilaller Ezan Okuma Yarışması Bölge Finali, 12 ilden 24 öğrencinin katılımıyla Bingöl'de gerçekleştirildi. Ortaokul kategorisinde birinci Bingöl Şehit Hulusi Elçi İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Muhammed Eymen Argundoğan oldu.
08.04.2026
18:18
Bingöl`de Narkotik Suçlarla Mücadele Toplantısı
Bingöl'de Narkotik Suçlarla Mücadele Toplantısı
Bingöl Valisi Cahit Çelik başkanlığında düzenlenen toplantıda, uyuşturucuyla mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar değerlendirilerek izlenecek yol haritası ele alındı.
08.04.2026
17:59
Kaymakam Sarı`dan Jandarma Ziyareti
Kaymakam Sarı'dan Jandarma Ziyareti
Adaklı Kaymakamı Abdullah Sarı, İlçe Jandarma Komutanlığı'nı ziyaret ederek yürütülen asayiş çalışmaları hakkında bilgi aldı, kurumlar arası koordinasyonun önemine dikkat çekti.
08.04.2026
17:47
Bingöl`ün İçin Kuvvetli Kar ve Yağış Uyarısı
Bingöl'ün İçin Kuvvetli Kar ve Yağış Uyarısı
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, akşam saatlerinden itibaren Bingöl'ün kuzey kesimlerinde kuvvetli karla karışık yağmur ve kar beklendiğini duyurdu. Yetkililer, ulaşımda aksamalar ve çığ riskine karşı dikkatli olunması çağrısı yaptı.
08.04.2026
00:17
Bingöl heyetinden Bakan Kurum`a ziyaret
Bingöl heyetinden Bakan Kurum'a ziyaret
Vali Çelik, Bingöl'ün geleceğine katkı sağlayacak çalışmaların birlik ve beraberlik içerisinde yürütüldüğünü ifade ederek, vatandaşların beklentilerini karşılayacak kalıcı ve etkili hizmetlerin hayata geçirilmesi için çalışmaların sürdürüleceğini kaydetti.
08.04.2026
00:16
Başsavcı Sert, üniversiteli gençlerle buluşacak
Başsavcı Sert, üniversiteli gençlerle buluşacak
Bingöl Üniversitesi'nde 'Siber Alemde İşlenen Suçlar' söyleşisi düzenlenecek. Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Sert'in katılımıyla gerçekleştirilecek programda siber suçlar, dijital riskler ve bireysel güvenlik önlemleri ele alınacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın