KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Şubat 2026 Perşembe
°C

Fırsatçılar yüzünden inşaatlar durabilir

Siyasi belirsizliği fırsat bilenler, demir fiyatına zam yapıyor. Zincirleme fiyat artışları ekonomiyi tehdit ediyor

Fırsatçılar yüzünden inşaatlar durabilir
05 NİSAN 2008 CUMARTESİ 12:09
0
1072
0
AA aa
Küresel kriz ve AK Parti'ye açılan kapatma davası nedeniyle tırmanışa geçen döviz fiyatları, inşaat malzemelerine anında zam olarak yansıdı. 
 
 
 
Aylardır durgunlukla boğuşan inşaat sektörü böylece yeni bir darbe daha yemiş oldu. Arsa dışında inşaat maliyetinde en önemli paya sahip demirin ton fiyatı 1,5 ay içinde yüzde 30'a yakın artışla 1.100 YTL'den 1.420 yeni liraya yükseldi. 50 kiloluk torba çimentonun fiyatı 5,75 YTL'den 6,5 YTL'ye çıktı. Üreticiler zamlı fiyat listelerini bayilerine göndermeye başladı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, söz konusu fiyat artışının makul ölçülerin dışında olduğunu ve bu durumun, ülkedeki siyasi belirsizliği fırsat bilenler tarafından oluşturulduğunu iddia etti. Yalçıntaş, başlangıçta tahmin edilemeyen ek maliyetlerin sektördeki firmaları zor duruma soktuğuna dikkat çekti.


 2004 yılından itibaren konut kredi faizlerinin düşmesiyle birlikte inşaat sektörünün rekor miktarda büyümesi, malzeme fiyatlarında da dikkat çekici artışlar meydana getirmişti. 2006'da demirin fiyatı 4 ayda yüzde 60 oranında zam görmüş ve tonu 650 yeni lira olan demir, 1.030 YTL'den satılmaya başlamıştı. İnşaat firmaları ve malzeme üreticileri arasında sert tartışmalara yol açan süreçte zamlardan ciddi şekilde etkilenen Toplu Konut İdaresi (TOKİ)'nin Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın 'Her sabah kalktığımda çimentoculara beddua ediyorum.' sözleri, akıllarda kalmıştı. 2008'e kadar sakin bir seyir izleyen malzeme fiyatları, yeni konut yatırımlarındaki düşüşe rağmen tekrar yükselmeye başladı. Artışı tetikleyen en önemli unsur, iç siyasetteki belirsizliğin etkisiyle yükselen döviz fiyatları olarak gösteriliyor. Malzeme satıcılarından alınan bilgiye göre, yılbaşında tonu 950 yeni lira olan demir şimdi 1.450 YTL'den satılıyor. Demir'in fiyatlarındaki esas yükseliş doların 1,31 YTL'ye fırlamasıyla gerçekleşti. Demirin fiyatı bir ayda 1.100 YTL'den 1.450 yeni liraya çıktı. Aynı dönemde beyaz çimentonun torba fiyatı 11,5 YTL'den 12,5 Yeni Türk Lirası'na yükseldi. 25 kiloluk çimento 3,5 YTL'den 4,2 liraya çıktı. İnşaat malzemecileri, özellikle torbayla satılan ürünlerin fiyatlarında son bir aydır yüzde 10-15 civarında artış meydana geldiğini belirtiyor. Fabrikaların gönderdiği yeni fiyat listelerini eskileriyle değiştiren bir malzeme satıcısı, bir ton demirin ihracat fiyatının 1.500 YTL'nin üzerinde olduğunu belirterek, "Demir ihracatçıları haziran sonuna kadar ihracatlarını garantilemiş durumda. Yurtdışında yüksek fiyattan satış yaparken yurtiçinde de fiyatları artırdılar. Sadece doların yükselmesiyle izah edilecek bir süreç değildir bu." dedi. Aynı malzeme satıcısı konut alışverişlerindeki durgunluk nedeniyle inşaatçıların yeni projelere başlamadığını, bu nedenle ürün satışlarında ciddi durgunluk yaşadıklarını kaydetti.


Yalçıntaş: Artış, makul ölçülerin dışında
İnşaat malzemelerindeki yüksek fiyat artışları, meslek örgütlerinin de tepkisini çekiyor. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, demire mart ayında yüzde 30'u aşan zam yapıldığına dikkat çekerek, söz konusu fiyat artışlarının makul ölçülerin dışında olduğunu ve bu durumun, ülkedeki siyasi belirsizliği fırsat bilenler tarafından oluşturulduğunu iddia etti. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Yalçıntaş, uluslararası piyasalardaki maden talebi ve petrol fiyatlarının demir fiyatlarına etkisinin doğal olduğunu; ancak Türkiye'nin son günlerde yaşadığı siyasi gelişmeler nedeniyle ortaya çıkan belirsizliğin 'fırsatçılığını yapanlar' olduğunu kaydetti. Demirde son 6 ayda ürünlere göre değişmekle birlikte yüzde 58 ile 65 arasında değişen fiyat artışları gerçekleştiğini belirten Murat Yalçıntaş, fiyat artışlarından dolayı maliyetlerin arttığını ve inşaat sektöründe zor bir döneme girildiğini kaydetti. Murat Yalçıntaş, "İnşaat demiri fiyatlarındaki bu artışlar, sektörün önüne adeta demirden bir kalkan örmektedir. Makul ölçülerin dışında, piyasa şartlarının üzerinde fiyat artışlarına zorlayanlar, ülkeye en büyük kötülüğü yapanlardır
 
ZAMAN


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
12.02.2026
17:01
Suça Sürüklenen Çocuklara
Suça Sürüklenen Çocuklara 'Diversiyon' Modeli!
Adalet Bakanlığı, suça sürüklenen çocukların cezaevine girmeden topluma kazandırılmasını hedefleyen 'Diversiyon' modeli üzerinde çalışıyor. 16 ülkede uygulanan sistem, yargılama yerine eğitim ve denetimi esas alıyor. Ancak modelin Türkiye'de ne kadar başarılı olacağı tartışma konusu.
12.02.2026
16:45
Bingöl`den TÜBİTAK`ta Büyük Başarı
Bingöl'den TÜBİTAK'ta Büyük Başarı
57. TÜBİTAK 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Malatya Bölge Finali'nde Bingöl rüzgârı esti. 20 projeyle yarışmaya katılan Bingöllü öğrenciler, farklı alanlarda birincilik ve üçüncülük dereceleri elde ederek önemli bir başarıya imza attı.
12.02.2026
16:09
Genç`te hasta kız çocuğunun talebi geri çevrilmedi
Genç'te hasta kız çocuğunun talebi geri çevrilmedi
Bingöl Umut Kervanı Derneği Genç İlçe Temsilciliği, kalp ve böbrek rahatsızlıklarıyla mücadele eden Yağmur Ok'un talebi üzerine, günlük yaşamını kolaylaştıracak özel bir koltuk desteği sağladı.
12.02.2026
15:53
Bekiroğlu`ndan Gençlere: Kendinizi Arayın
Bekiroğlu'ndan Gençlere: Kendinizi Arayın
Bingöl Üniversitesi'nde 'Hayatın Hızında Kendini Bulmak' konferansında öğrencilerle bir araya gelen düşünce ve edebiyat dünyasının önemli isimlerinden Halit Bekiroğlu, hız ve tüketim çağında bireyin kendini arama yolculuğunu anlattı.
12.02.2026
15:27
Fırat Kalkınma Ajansı personel alacak
Fırat Kalkınma Ajansı personel alacak
TRB1 Bölgesi'ni kapsayan Fırat Kalkınma Ajansı, aralarında Bingöl'ün de bulunduğu illerde görevlendirilmek üzere 4 uzman personel ve 1 programcı alımı yapacağını duyurdu. Başvurular 6–18 Mart 2026 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
11.02.2026
18:38
Bingöl DHA`da Yeni Dönem: Ahmet Sayılır Bingöl Temsilcisi Oldu
Bingöl DHA'da Yeni Dönem: Ahmet Sayılır Bingöl Temsilcisi Oldu
Gazetecilikte 20 yıllık mesleki bilgi birikimi ve saha tecrübesiyle tanınan Ahmet Sayılır, Demirören Haber Ajansı (DHA) Bingöl Temsilcisi olarak görevine başladı. Aziz Önal ve Ahmet Sayılır, bu görevi birlikte yürütecekler.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın