Teklif, 'soykırım'ı inkar edenler hakkında 1 yıl hapis ve 45 bin euroya kadar para cezası öngörüyor.
Fransa meclisinde Sosyalist Partinin sunduğu ve Ermeni soykırımı iddialarını inkarın suç sayılmasını öngören yasa teklifinin genel kurulda tartışılıp oylanmasıyla ilgili prosedür dün akşam saatlerinde netlik kazandı.
Tartışmalar sırasında iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) milletvekillerine 35, muhalefetteki Sosyalist Parti milletvekillerine 20, Liberal eğilimli Fransa Demokrasi Birliği ve Komünist Parti milletvekillerine 5'er dakika verilecek.
Görüşmelerde hükümet adına Fransa'nın Avrupa işlerinden sorumlu bakanı Catherine Colana konuşacak. Bu arada teklifle ilgili olarak değişik partilerden 6 değişiklik önergesi verildiği de bildiriliyor. Meclis Başkanı Jean Louis Debre'nin yarınki oturuma başkanlık etmesi beklenmiyor.
Yasa teklifine karşı çıkacak Fransız Bakanın teklifin engellenmesi için oylamadan önce yeterli çoğunluğun olup olmadığının belirlenmesi için bir ön oylama yapılması çağrısında bulunması bekleniyor.
Mayıs ayında yapılan toplantılarda söz alan Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste Blazy, iki ülke arasındaki ilişkilere zarar vereceği gerekçesiyle yasa teklifine karşı çıkılmasına istemişti.
Yarınki oturumda Blazy yerine konuşacak Colana'nın da yasa teklifinin kabul edilmesinin ikili ilişkilere vereceği zarar konusunda milletvekillerine uyarıda bulunması bekleniyor.
Fransa'da iktidar partisi önceki gün oylamayla ilgili grup kararı almamış ve milletvekillerinin serbest bırakılacağını açıklamıştı.