KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Mayıs 2024 Perşembe
°C

Fransız şantajı için talimat bekleniyor

Tehditlerden sonra gaz dağıtım ihalelerine Fransızlar'ın girip girmeyeceğini hükümet belirleyecek

Fransız şantajı için talimat bekleniyor
06 MART 2008 PERŞEMBE 18:35
0
871
0
AA aa
Fransız Bakan Herve'nin Türkiye'yi tehdit ettiği açıklamasının ardından hükümetin gaz dağıtım ihalelerine Fransız şirketi Gaz de France'ı sokup sokmayacağı belirsizliğini koruyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden bir üst düzey yetkili, Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. özelleştirmesine Fransız Gaz de France'ın girmesine yönelik "şu aşamada" herhangi bir engel bulunmadığını, ancak hükümetin tavrına göre hareket edileceğini söyledi.

Sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısını reddetmeyi suç sayan yasayı kabul eden ve Cumhurbaşkanı Sarkozy eliyle Türkiye'nin AB konusunda önünü tıkayan Fransa, yarattığı tüm bu olumsuzluklara rağmen Türkiye'den ihale alma fırsatlarını kaçırmak istemiyor.Daha önce Nabucco projesinden bu nedenle dışlanan Fransızlar, bu kez Gaz de France aracılığıyla Türkiye'nin en büyük özelleştirmelerinden biri olması beklenen Başkent Doğalgaz'ın gelecek hafta yapılacak satışına talip.
Konuyla ilgili olarak Reuters'a bilgi veren yetkili, ihaleye en az 10 şirketin teklif vermesini beklediklerini, Gazprom, Gaz De France, İtalyan  ENI, Bosphorus, Nurol, Güriş, Çalık ve Zorlu'nun ihalede yer almasına kesin gözüyle baktıklarını belirterek,  "Daha önce Türkiye'nin (Botaş) Nabucco Projesi'ne katılmasını veto ettiği Gaz De France'ın ihalede yer almasının  engellenmesine yönelik herhangi bir talimat yok. GDF de diğer ortaklar gibi ihaleye katılacak gibi görünüyor. Ancak bir devlet  politikası olarak hükümet engel konulması gerektiğini iletirse bu konuda adım atılır" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de daha önce Romanya'da yaptığı açıklamalarda bu konuda adım atılabileceğine işaret etmişti. Bu açıklamanın ardından Türkiye'ye gelen Fransız Bakan Herve Novelli, "GDF'nin Nabucco projesinden çıkarılmasını bir kenara not ettiklerini, Türkiye'nin AB konusundaki ilişkilerinin bu tür davranışlardan olumsuz etkileneceğini" ileri sürerek Türkiye'yi tehdit etmişti.
Şimdi, AKP Hükümetinin ve Bakanlar Kurulu üyelerinin bu konuda nasıl bir tavır takınacakları önem taşıyor.
Avrupa Birliği'ne tam üyeliğine karşı tutumu ve Ermeni soykırımı tasarısı nedeniyle Fransa ve Fransız şirketlerine yönelik veto uygulayan Türkiye'nin gaz dağıtımında aynı tavrı uygulayıp uygulamayacağı, ülkenin saygınlığının korunması açısından büyük önem taşıyor.

GİZLİ ANLAŞMALARI SORUN YARATMIŞTI


Türkiye pazarına Başkent Gaz Dağıtım ihalesiyle girmeyi planlayan şirketin oldukça tartışmalı bir sicili var. Geçen yılın Temmuz ayında, Avrupa Birliği anti-tröst yetkilileri, Alman enerji şirketi E. On AG ile Fransız Gaz de France'ın, fiyatların düşmesini sağlayacak rekabet ortamını azaltmak için, karşılıklı olarak birbirlerinin ülkesinde doğal gaz satma yönünde gizlice anlaşma yaptığından kuşkulandıklarını açıkladı.

Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, bu iki şirketin, kendilerine ait olan ve Rus gazı taşıyan MEGAL boru hattının hitap ettiği pazarları kendi aralarında paylaşarak, anti-tröst kurallarını ihlal ettiğini bildirdi. Avrupa Komisyonu, geçen yıl 5 AB ülkesinde gaz firmalarının ofislerine düzenlenen baskınlarda ele geçirilen deliller doğrultusunda, ‘öncelikli bir durum olarak' geniş bir soruşturma başlattıklarını duyurdu.

Endişe içindeki Avrupa, ithal doğal gaza yönelik giderek artan bağımlılığını azaltmak için gaz kaynaklarını genişletmek ve nakil hatlarını çeşitlendirmek istiyor. Bunun için de piyasaya daha fazla gaz sokmak ve yeni tedarikçilerin piyasaya giriş yapmasının önündeki engelleri kaldırmak istiyor. Bu engellerden birinin de, kendi getirdikleri gazı kimin alacağına kendileri karar veren E. On ve Gaz de France gibi gaz devleri arasındaki kısıtlayıcı anlaşmalar olduğu belirtiliyor.

AB'nin icra kurulu, söz konusu incelemenin, “E. On ve Gaz de France arasında, Avrupa gaz piyasalarının serbestleştirilmesinden sonra bile, karşılıklı olarak birbirlerinin ülke pazarlarından uzak durmak gibi olası bir anlaşma ya da uygulamaya” odaklanacağını açıkladı.

Düzenleyiciler, bu ki şirketin yasadışı yollardan Pazar paylaşımı anlaşması yaparak anti-tröst kurallarını ihlal ettiğine karar verirse, E. On ve Gaz de France firmaları, ihlalin gerçekleştiği her yıl için, yıllık küresel cirolarının yüzde 10'u kadar para cezasına çarptırılabilecek.

E. On sözcüsü Jens Schreiber yaptığı açıklamada, AB'nin kast ettiği şeyin, 1975 – 2004 yılları arasında yürürlükte bulunan MEGAL boru hattı anlaşması olabileceğini ancak bunun ‘pratik anlamda konuyla konuyla ilgisi bulunmadığını” ve anlaşmanın da artık yürürlükte olmadığını ifade etti.  Sözcü, şirketin araştırmada AB ile işbirliği içinde olacağını da açıkladı.

Düzenleyiciler ise, söz konusu şirketlerin yasayı ne zaman ihlal ettiğini hala incelemekte olduklarını – davranış ve resmi anlaşmaları da inceleyeceklerini  belirterek, yasadışı Pazar paylaşımının ne zaman başlayıp ne zaman bittiği konusunda bir açıklama yapamayacaklarını ifade ettiler. Bunun yanı sıra, şu anda bitmiş olan bir anti – tröst ihlali konusunda da inceleme yapıp ceza verebileceklerini söylediler.

AB GAZ DE FRANCE'A BASKIN YAPIYOR

Yine geçen yıl Gaz de France, şirketin, Avrupa gaz sektörü içindeki rekabet kurallarının ihlaline ilişkin soruşturma kapsamında AB Komisyonu tarafından hedef alınmakta olduklarını ve AB müfettişlerinin, Paris'teki şirket merkezine baskın yaptığını açıklamıştı.

Gaz de France sözcüsü, bu ziyaretin, 1 yılı aşkın süredir devam eden incelemenin bir parçası olduğunu kaydetti. AB Komisyonu ise haksız piyasa hakimiyeti üzerine yoğunlaşan soruşturma kapsamında, Fransa, Almanya, Belçika, Avusturya ve İtalya'da gaz şirketlerinde sürpriz incelemeler yaptığını duyurmuştu.

BİLGİ ODASI SÜRECİ 11 MART'TA SONA ERECEK
Gaz de France'ın Başkent Gaz ihalesine katılmasına ilişkin soruları yanıtlayan yetkili, Alman şirketleri RWE ve Energie Baden-Wuerttemberg'in (EnBW) de  şartname alarak ihaleye katılmak isteğini bildirdi.
İhale için Bosphorus Gas, Zorlu Petrogas ve Petrokimya Ürünleri, Energas, Türkerler, OYAK, Fortis Yatırım,  Ref Ref Gas Natural, Eksen Holding, Çalık Enerji, Ongaz Doğalgaz, Suez-Tractebel Enerji, Nurol, Limak, Koç Statoil Gas, Güriş, Merrill Lynch Yatırım, Akfen, Promet İnşaat, Gaz De France, Palgas, Elektromed Elektronik, Yetkin Müşavirlik, İş Yatırım, Habaş, Aksa Doğalgaz, Udaş , HSBC Bank, JP  Morgan Chase Bank, TEB, CAIB Corporate Finanse Beratu, Essar Investments, Eni S.P.A. ve Gazprom'un şartname aldığı açıklanmıştı.
Yetkili, şirketlerin halen bilgi odasına girmeye devam ettiğini ve istedikleri tüm bilgilere ulaştıklarını ifade  ederek, 11 Mart'ta bu sürecin tamamlanacağını bildirdi.

"YENİ ERTELEME OLMAYACAK"
Yetkili, ihalede yeni bir ertelemenin söz konusu olmayacağını belirterek, "14 Mart günü saat 1400'te ihale  gerçekleştirilecek. Bu aşamadan sonra yeni bir erteleme gündemde yok" dedi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın ihaleye hazırlık aşamasında büyük  destek verdiğini ve herhangi bir sorun yaşanmasının beklenmediğini ifade eden yetkili, şunları söyledi:
"Piyasa şartlarında oldukça iyi bir fiyattan Başkent Doğalgaz'ın satılmasını bekliyoruz. Son derece başarılı  bir ihale geçeceğinden eminiz. Çünkü enerji sektörünün önde gelen büyük şirketleriyle, enerji sektörüne girmek  isteyen şirketleri arasında ciddi bir rekabet olacak. Buradan gelecek gelir Büyükşehir Belediyesi'nin borçlarının  tasfiyesi ve yatırımları açısından büyük önem taşıyor. Fiyat belirlediğimiz miktarın altında kalırsa, bu satış hiç  bir şekilde sonuçlandırılmayacak ve mevcut haliyle çalışmaya devam edecek."
Ankara'da yıllık gaz tüketimi 3 milyar metreküp düzeyinde bulunurken, 10 sene içinde bu rakam yıllık 7.5  milyar metreküp olarak öngörülüyor.
Başkent Doğalgaz Dağıtım, Ankara'nın gaz dağıtım şebekesini işleten ve bir belediye kuruluşu olan EGO'daki  gaz dağıtım hizmetlerinin geçen yıl özel bir kanunla ayrılmasıyla oluşturulmuştu.



habertürk

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.05.2024
10:34
Yurt dışından ikinci telefona yasak!
Yurt dışından ikinci telefona yasak!
Uygun fiyat nedeniyle yurt dışından satın alınan telefonlara sınırlama geldi. Buna göre, yurt dışından ikinci bir telefon artık getirilemeyecek.
15.05.2024
20:00
Bingöl Üniversitesi, ata tohumu sebze fidelerinin satışına başladı
Bingöl Üniversitesi, ata tohumu sebze fidelerinin satışına başladı
Bu yıl, domates çeşitleri olarak Guldar, Bursa, salkım, pembe ve çeri, biber çeşitleri olarak Elâzığ yerli dolmalık, Keban acı dolma, Arnavut, kırmızı kapya, çarliston, tatlı sivri, acı kıl ve turşuluk süs biber, yeşil fasulye, patlıcan, bamya, kabak, hıyar, reyhan, karpuz ile kavun fideleri bulunuyor.
15.05.2024
15:29
Hesap kirası pahalıya mal oldu! Dolandırıldı...!
Hesap kirası pahalıya mal oldu! Dolandırıldı...!
Bingöl'de banka hesabını kiraya veren bir şahıs, dolandırıcıların tuzağına düştü, 600 bin TL borçlandırıldı.
15.05.2024
15:28
Bingöl`den Afrika`ya arıcılık eğitimi
Bingöl'den Afrika'ya arıcılık eğitimi
Bingöl Üniversitesi ile Güney Afrika Venda Üniversitesi Arasında 'Arıcılık Alanında İş Birliği Geliştirme Projesi' Altyapı Çalışmaları Başladı. Bingöl'den giden ve bir dizi incelemelerde de bulunan akademisyenler, 'Arı Yetiştiriciliği', 'Ana Arı Yetiştiriciliği' ve 'Bal Arısı Hastalık ve Zararlıları 'eğitimleri verildiler.
15.05.2024
15:27
Bingöl`de `Aile istikbalimizdir` Yürüyüşü
Bingöl'de 'Aile istikbalimizdir' Yürüyüşü
İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, 'Desteğe ihtiyacı bulunan her ailenin yanında olduğumuzu ve aynı zamanda ihtiyaç duyulması halinde vatandaşlarımızın aile danışmanlığı hizmetinden ve aile eğitim programlarından ücretsiz olarak faydalanabileceğini vurgulamak isteriz' vurgusunda bulundu.
15.05.2024
15:26
Bingöl Valisi Usta, Genç`te muhtarlarla bir araya geldi
Bingöl Valisi Usta, Genç'te muhtarlarla bir araya geldi
Toplantı, özellikle genel güvenlik ve asayiş konularıyla birlikte, deprem sonrası hasar gören binalar, kira yardımları, yatırımlar, yol, elektrik, meralar, ağaçlandırma, eğitim ve sağlık gibi konulardaki ihtiyaç ve sorunlar ele alındı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın