KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Füze krizi

Şarap krizinden sonra Gürcistan ile Rusya ekseninde 700 kiloluk güdümlü füze krizi patlak verdi.

Füze krizi
08 AĞUSTOS 2007 ÇARŞAMBA 08:42
0
757
0
AA aa
Gürcistan, Rus uçaklarının hava sahasını ihlal ederek Güney Osetya sınırını bombaladıklarını öne sürdü ve Moskova'ya nota verdi. Rusya ise iddialara "hayal mahsülü" yanıtını verdi.

GÜRCİSTAN İçişleri Bakanı Vano Merabeşvili, dün sabah Rusya Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçaklarının Gürcistan hava sahasını ihlal ederek, bir köy yakınına 700 kiloluk füze attıklarını açıkladı. Bakan, güdümlü füzenin patlamadığını ve olayda kimsenin yaralanmadığını da duyurdu. Bombanın, başkent Tiflis'e 65 km. uzaklıktaki Gürcistan ile tartışmalı Güney Osetya sınır bölgesine düştüğünü belirten Merabeşvili, "Rusya, bu kez üzerimize savaş ilan edercesine geldi. Ben bölgeyi şahsen ziyaret ederek Rus uçaklarının attığı füzeyi gözlerimle gördüm. 700 kiloluk füzenin patlamaması, büyük bir felaketi önledi" şeklinde konuştu.

Rusya'nın Gürcistan topraklarını bombaladığı haberinin duyulmasından birkaç saat sonra, resmi Tiflis ajansı yeni bir açıklama yaparak, "Bizim hava savunma sisteminin radarları, sınırı ihlal eden uçakların Rusya'dan geldiğini net olarak tespit etmiş bulunuyor. Füze bataryalarımızı harekete geçirdiğimiz an, saldırgan uçaklar hava sahamızı terk ederek Rusya istikametinde kayboldu" dedi.

MOSKOVA YALANLADI

Rus savaş uçaklarının kasıtlı olarak Gürcistan topraklarına bomba attıkları haberine Moskova'nın ilk tepkisi yalanlama yayınlamak oldu. Rusya Hava Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Aleksander Drobışevski, "Rus Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçakları, ne pazartesi gecesi, ne gündüz, ne de salı sabahı Gürcistan hava sahasını ihlal etmiştir. İhlal bir yana, Rusya sınır bölgesinde uçuş bile yapmamıştır. Gürcistan'ın attığımızı iddia ettiği füze hayal ürünüdür" dedi. Rusya'nın Tiflis Büyükelçisi Vyaçeslav Kovalenko, Gürcistan Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak, olayla ilgili protesto notası verildi. Kovalenko bakanlık çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, Rus uçaklarının Gürcistan hava sahasını ihlal etmesinin söz konusu olmadığını belirterek, "Kesinlikle böyle bir olayın yaşandığına inanmıyorum" dedi.

Rusya'nın Gürcistan'dan intikamı

Moskova-Tiflis dalaşı, SSCB'nin çöküş yılları olan 1990'dan beri süre geliyor. 1990'da Tiflis'te çıkan ve 21 kişinin öldüğü halk isyanıyla, Sovyetler Birliği'nin parçalanması süreci başlamıştı. Geride kalan 15 cumhuriyet, Gürcüleri örnek alarak isyan bayrağı çekmiş, Moskova'dan bağımsızlıklarını ilan etmişti.

Rusya, Gürcistan'ın bu oyununu hiç unutmadı. 1992 yılında Moskova'nın desteğiyle Gürcistan'ın özerk cumhuriyeti Abhazya, "Biz Rusya ile birlikte olmak istiyoruz" diyerek isyan başlattı. Ardından ikinci Gürcü özerk bölgesi Güney Osetya ayrılma kararı aldığını ilan etti. SSCB'nin parçalanması fitilini ateşleyen Gürcistan'a böylece Moskova tarafından benzer şekilde karşılık verilmiş oldu. Kadife devrimle dört yıl önce iktidara gelen şimdiki Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili de Rusya ile sınırı olan Abhazya ve Güney Osetya ile bütünlüğü sağlayamadı.

Tam 'Şarap krizi çözüldü' derken

GÜRCİSTAN topraklarına düşen 700 kiloluk füze, iki ülke arasında iplerin tekrar gerilmesine neden oldu. Geçtiğimiz yıl Rusya, dört subayının Gürcistan'da casusluk yaptıkları gerekçesiyle Tiflis yönetimi tarafından tutuklanması karşılığında, Gürcü şaraplarının Rusya'ya girişini "Bunlar kalitesiz ve sahte" damgası vurarak yasaklamıştı.

Rusya ile Gürcistan arasındaki ayrıca hava ulaşımı durdurulduğu gibi, Rusya'da Gürcü avı başlatılmıştı. Binlerce kişi, Rusya'da yasadışı bulundukları gerekçesiyle nakliye uçaklarıyla Tiflis'e postalanmıştı. Şarap krizi, geçtiğimiz ay yeni yeni çözülmeye başlamıştı.


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın