KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2026 Pazartesi
°C

Gazetecilik ciddi değişim ve dönüşümler geçirdi

Bingöl Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yunus Budak, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Gazetecilik ciddi değişim ve dönüşümler geçirdi
09 OCAK 2019 ÇARŞAMBA 20:45
1
1819
0
AA aa

Mesajında, gazeteciliğin toplumsal aydınlanma ve toplumun haber alma hürriyetini sağlayan önemli araçlardan biri olduğunu belirten Budak, gelişen teknolojiyle birlikte mesleğin ciddi değişim ve dönüşümler geçirdiğine dikkat çekti.

Gazetecilik tarihinin eski Mısır ve Babilliler ile başladığını hatırlatan Budak, “ Eski Mısır ve Babiller döneminde önemli olayların günlük olarak kaydedilmesiyle gazeteciliğin de temeli atılmış oluyor. M.S. 1500'lü yıllarda da Çin'de' İmparatorluk Günlüğü' adıyla el yazması bir gazete çıkarılıyor. Yine Romalılar da önemli olayları halka bildirmek amacıyla gazeteye benzer resmi yayınlar yapmışlardır. Gazeteciliğin asıl temelinin atıldığı yer Venedik'tir. Venedik'te dönemin parası olan yayınlar, ‘gazetta' adlı para karşılığında satılıyordu. Gazeteciliğin isim babası olan Venedik parasıyla birlikte iletişim olgusu da hayatımızda yer almaya başlıyor. Osmanlı'da ise ilk Türkçe gazete 1831'de 2. Mahmut'un emriyle çıkarılmaya başlanan Takvim-i Vekayi'dir. Türkiye'de gazetecilik mesleğinin temelinin atıldığı 1831'den günümüze yerel ve ulusal olarak yüzlerce gazete ve televizyon yayın yapmaya başlamıştır. Bugün ‘ Haber Endüstrisi'nin devasa boyutlara ulaştığı ülkemizde, yüzlerce gazeteci işsiz, bir o kadar gazeteci de cezaevlerinde bulunmaktadır. Toplumun haber alma kaynağı olan gazetecilerin işsiz bırakılması ve cezaevine girmeleri demokrasi ruhuna aykırı olduğu gibi bir insan hakkı ihlalidir. Bugün ‘ Çalışan Gazeteciler Günü' olarak kutladığımız bu önemli günde, işini kaybeden meslektaşlarımızın en kısa sürede mesleğe geri dönmeleri ve cezaevinde olanlarında özgürlüklerine kavuşmalarını temenni ediyoruz. Gerek ulusal, gerekse yerel medyada çalışan basın emekçilerinin ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı'nı kutlar, basın meslek etiğine bağlı, bağımsız ve tarafsız haberler üretmelerini dilerim” dedi. 

DOKUZ PATRON OLAYI VE ÇALIŞAN GAZETECİLER BAYRAMI

Türk basın tarihine ‘Dokuz patron olayı' olarak geçen ve gazetecilerin haklarının ilk kez yasal güvence altına alındığı gün 10 Ocak 1961'dir.

1961-1971 arasında “Çalışan gazeteciler bayramı” adıyla kutlanmış; 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, ” 10 Ocak Çalışan gazeteciler günü” olarak değiştirilmiştir. 4 Ocak 1961'de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmi gazetede yayınlanışı nedeniyle 10 Ocak günü kutlama günü olmuştur. Söz konusu düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu. Bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu (Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah) 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu'nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurmuşlardır. “Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımlamaya karar vermişlerdir. Basın gazetesi 11 Ocak günü yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürdü. Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2026
22:39
Bingöl`ün Geleceği
Bingöl'ün Geleceği 'Akıllı Şehir' Çalıştayında Ele Alınacak
Bingöl Üniversitesi ile Bingöl Belediyesi iş birliğinde düzenlenecek 'Bingöl Akıllı Şehir Dönüşüm Çalıştayı', 21-22 Mayıs tarihlerinde Bingöl Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Çalıştayda, Bingöl'ün geleceğine yönelik akıllı şehir uygulamaları çok yönlü olarak ele alınacak.
17.05.2026
22:38
AK Parti Bingöl Gençlik Kolları Türkiye Gençlik Şöleninde
AK Parti Bingöl Gençlik Kolları Türkiye Gençlik Şöleninde
AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları tarafından Kocaeli'de düzenlenen '81 İl Gençlik Şöleni'ne katılan AK Parti Bingöl İl Gençlik Kolları teşkilatı, program kapsamında Kocaeli ve Ankara'da bir dizi ziyaret ve buluşma gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı programda gençlik şöleni, koreografi ve drone gösterileri dikkat çekti.
17.05.2026
22:37
Bingöl`de trafik kazası: 4 yaralı
Bingöl'de trafik kazası: 4 yaralı
Bingöl'de iki aracın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 4 kişi yaralandı.
16.05.2026
21:02
Otobüs bileti 12 saat kalana kadar iade edilebilecek
Otobüs bileti 12 saat kalana kadar iade edilebilecek
Şehirler arası otobüslerde, hareket saatine 12 saat kalana kadar tam ücret iadesi yapılmasını zorunlu hale getirdiklerini bildiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 'Kuralsız ve kayıt dışı taşımacılığın önüne geçmek amacıyla kademeli ceza sistemini devreye alıyoruz.' dedi.
16.05.2026
20:28
Bingöl`de
Bingöl'de 'Barış' Yürüyüşünde Karşılıklı Sloganlar
DEM Parti'nin Bingöl'de düzenlediği 'Barış İçin Adım At' yürüyüşünde bir yanda 'barış' mesajları verilirken, diğer yanda Türk bayrağı açan MİGAZİDER üyeleri 'Kahrolsun PKK' sloganları attı. Kent Meydanı'nda yaşanan karşılıklı sloganlar nedeniyle polis geniş güvenlik önlemi aldı.
16.05.2026
15:34
Bingöl Merkezli Organize Suç Örgütü Operasyonu: 18 Tutuklama
Bingöl Merkezli Organize Suç Örgütü Operasyonu: 18 Tutuklama
Bingöl merkezli 4 ilde organize suç örgütüne yönelik düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda gözaltına alınan şüphelilerden 7'si tutuklandı. Soruşturma kapsamında daha önce tutuklananlarla birlikte toplam tutuklu sayısı 18'e yükseldi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın