KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Mayıs 2025 Pazartesi
°C

GDO geri dönüşü olmayan bir sürece götürüyor

Prof. Dr. Yaşar Karadağ, 'GDO'lu ürünlerin, özellikle insan sağlığı üzerinde kısa ve uzun dönemde oluşturacağı etkiler ise yeterince bilinmiyor. Ayrıca bu ürünlerin, genetik çeşitliliği tehdit etmesi durumunda geri dönüşü olmayan bir sürece de girilmiş olacaktır.'

GDO geri dönüşü olmayan bir sürece götürüyor
16 OCAK 2020 PERŞEMBE 17:47
6
1943
2
AA aa

Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından Tarım Öğretiminin 174. Yılı programı gerçekleştirildi. Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda düzenlenen programa Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ,  Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ramazan Solmaz ile Prof. Dr. Abdullah Taşkesen, Ziraat Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Kağan Kökten, Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır, İl Sağlık Müdürü Dr. M. Emin Gündoğdu, AFAD İl Müdürü M. Emin Boğatekin,SÜTAŞ Bingöl Entegre Tesisleri Proje Koordinatörü Çetin Atala, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri, akademik ve idari personelimiz, öğrenciler ve çiftçiler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kağan Kökten, Türkiye'de ilk modern tarım eğitim ve öğretiminin Osmanlı İmparatorluğu döneminde 10 Ocak 1846 yılında İstanbul Yeşilköy'de açılan Mektebi Zira-i Şahane'de başladığını ifade etti. Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak genç ve dinamik bir üniversite olduklarını belirten Prof. Dr. Kökten, “Genç ve dinamik bir ziraat fakültesi olarak biz de üzerimize düşen bu kutsal görevi yürütüyoruz. Tarım tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. İnsan, var olduğu günden bugüne tarımla uğraşmıştır. Tarım, insanlığın geleceği ve doğanın sürdürülebilirliği açısından büyük bir öneme sahiptir” diye konuştu.

Bir selamlama konuşması yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Taşkesen ise dünyanın tarımla iştigalinin insanlık tarihi kadar olduğunu söyledi. Prof. Dr. Taşkesen, “Dünyanın ve insanlık tarihinin 10 milyon yıldan beri var olduğunu düşünürsek o tarihten itibaren tarım da yapılmıştır. İnsanoğlunun yaradılışı ile birlikte insan tarımla iştigal etmiştir” dedi.

GDO GENETİK ÇEŞİTLİLİĞE BÜYÜK TEHDİT

Programda, bilimsel gelişmelerin insanlığa olumlu ve olumsuz getirileri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar Karadağ, “Dünyada, genetik yapısı değiştirilmiş canlıların ve bunlardan elde edilen gıdaların dağılımı hızla artmaktadır.   Mısır ve soyadan üretilen; yağ, un, nişasta, glikoz şurubu, sakkaroz, fruktoz içeren gıdalar; bisküvi, kraker, pudingler, bitkisel yağlar, bebek mamaları, şekerlemeler, çikolata ve gofretler, hazır çorbalar gibi. Bu ürünlerin, özellikle insan sağlığı üzerinde kısa ve uzun dönemde oluşturacağı etkiler ise yeterince bilinmemektedir. Ayrıca bu ürünlerin, genetik çeşitliliği tehdit etmesi durumunda geri dönüşü olmayan bir sürece de girilmiş olacaktır.  Mısır ve soyayı yem olarak tüketen tavuk ve benzeri hayvanlardan elde edilen gıdalar ile pamuk GDO'lu olma riski taşıyan tarımsal ürünlerin başında gelmektedir” şeklinde konuştu.

“Günümüzde, yeryüzündeki işlemeli tarım alanlarının son sınırına ulaşılmıştır” diye sözlerini sürdüren Prof. Dr. Karadağ, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu durumda 21. yüzyılda gıda maddelerinin artırılması, ancak birim alandan elde edilen verimdeki artışa bağlı kalacaktır. Bir canlıdaki genlerin DNA'dan ayrılarak başka bir canlıya aktarılmasına gen transferi, ortaya çıkan yeni canlıya da GDO denilmektedir. Dünyada halen soya fasulyesi, mısır, pamuk ve kanola olmak üzere dört ana bitkinin geniş alanlarda transgenik çeşitlerinin tarımı yapılmakta ve bunu şeker pancarı, yonca, kabak, biber ve domates gibi ürünler takip etmektedir.”

GDO'ların toksik ve alerjen etkileme, bağışıklık sistemini olumsuz etkileme, insan bünyesinde antibiyotiğe dayanıklı mikroorganizma oluşumuna sebep olma gibi olumsuz etkileri bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Karadağ, transgenik bitkilerdeki toksik genlerin doğal melezlerle yabancı ot niteliğindeki bitkilere geçmesinin söz konusu olabileceğini kaydetti.

Böceklerin GDO'lu bitkilerin genlerine karşı bağışıklık kazanmasının, toprakta bulunan canlı yaşamın bu bitkiler sebebiyle zarar görmesinin ve GDO'lu ürünler ile beslenen hayvanlarda organ problemleri ortaya çıkmasının da bu çalışmaların zararlı etkileri arasında yer aldığını ifade eden Prof. Karadağ, 2010'da kabul edilen Biyogüvenlik Kanununa göre Türkiye'de GDO'lu bitkilerin tarımının yasaklandığını söyledi.

Programın sonunda meslekte en kıdemli kişiye, 25 yılını dolduranlara ve yeni başlayan ziraat mühendislere başarı ve teşekkür plaketleri takdim edildi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_54551)
17 Ocak 2020 Cuma 08:53
GDO'lu ürünlerden nasıl kurtulacağına dair fikir vermişsiniz de. GDO insanlardan nasıl kurtulacağız ona da bir çözüm bulun
Misafir Kullanıcı (@Misafir_54548)
17 Ocak 2020 Cuma 08:11
Güzel bir girişim desteklenmelidir
12.05.2025
16:59
Seven: `Yeni bir dönemin kapısı açılacaktır`
Seven: 'Yeni bir dönemin kapısı açılacaktır'
PKK, 5-7 Mayıs'ta topladığı kongresinin ardından fesih kararını ve silah bıraktığını açıkladı. Açıklamanın ardından değerlendirmesini paylaşan AK Parti Bingöl İl Başkanı Seven: 'Ülkemiz ve bölgemiz için bir milattır. Deklare edilen kararın somut olarak ve eksiksiz hayata geçmesi bir dönüm noktası olacak, terörün tamamen bitmesi halinde yeni bir dönemin kapısı açılacaktır' dedi.
12.05.2025
16:30
Aktaş:
Aktaş: 'Süreç şeffaf ilerlemeli, gizli hesaplar olmamalı'
PKK'nın kendini fesih ilanı sonrası konuyu görüşleri alınan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bingöl İl Başkanı Hasan Aktaş, alınan kararı 'Çok önemli, ülkemize hayırlı olsun' sözleriyle değerlendirdi ve 'Hepimiz barışa hasretiz ama altında farklı şeyler gizlenmemeli. Süreç şeffaf ilerlemeli ve perde arkasında gizli hesaplar yapılmamalı' dedi.
12.05.2025
15:03
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 şüpheli tutuklandı
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 şüpheli tutuklandı
Bingöl Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, uyuşturucuyla mücadelenin ve zehir tacirlerine yönelik çalışmaların devam edeceği vurgulandı.
12.05.2025
13:29
PKK feshedildi! Bundan sonra ne olacak?
PKK feshedildi! Bundan sonra ne olacak?
PKK, fesih kararını açıkladı. 12 Mayıs 2025 itibariyle terör örgütü PKK artık yok. Peki bundan sonra ne olacak? Silahlar nasıl teslim edilecek? Murat Karayılan, Cemil Bayık, Duran Kalkan, Mustafa Karasu, Sabri Ok, Bese Hozat, Helin Ümit gibi PKK terör örgütü yöneticileri ne olacak? Cevabı en çok merak edilen bir diğer soru da İmralı'da yatan Abdullah Öcalan'ın durumunda bir değişiklik olup olmayacağı. İşte sürece dair öngörüler ve bilgiler…
12.05.2025
12:53
Bingöl`de ruhsatsız silah ele geçirildi
Bingöl'de ruhsatsız silah ele geçirildi
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada ruhsatsız silah ele geçirildi.
12.05.2025
12:44
Bingöl`de bin kişinin kanser taraması yapıldı
Bingöl'de bin kişinin kanser taraması yapıldı
Bingöl'de İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarda Bin 93 kişinin kanser taraması yapıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın