KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
04 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Genç çatom dpt'den geçti

Genç Belediyesi’nce SODES kapsamında hazırlanan “Genç Çok Amaçlı Toplum Merkezi (GENÇ ÇATOM)” projesi, DPT’den geçti. Projenin, Türkiye’de Güneydoğu Anadolu haricinde bir başka bölgede kurulan ilk ÇATOM olma özelliğini de taşıdığı belirtildi.

Genç çatom dpt`den geçti
26 EYLÜL 2011 PAZARTESİ 23:00
0
3821
0
AA aa

Kalkınma Bakanlığı'nca uygulanan Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında 2011'de sunulan Bingöl Valiliği'ne sunulan ve Valilik Proje Birimi'nce yapılan değerlendirmelerin akabinde Devlet Planlama Teşkilatı'na (DPT) gönderilen projelerden 67 tanesi kabul gördü. Kabul gören projeler arasında yer alan Genç ÇATOM projesinin yine Genç Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl hazırlanan ve 100 genç bayanın faydalandığı 'Genç İlçesi Kadınlarına Arıcılık, Ana Arı ve Organik Bal Üretimi ile İstihdam Projesi'nin devamı olacağı belirtildi.

Projenin önemini şu sözler ile belirten Genç Belediye Başkanı Abdurrahim Ariç;” Genç kadınlarımıza yönelik hazırlamış olduğumuz proje sayesinde ilçemizde hedef kitlemiz olan 100 kadınımızın ekonomik faaliyetlerini kendi başlarına sürdürmelerini sağlayacak. Buda dolaylı olarak 400 ailenin geçimini sağlaması anlamına gelmektedir” dedi.

“GENÇ ÇATOM BAŞARILI PROJENİN MEYVESİDİR”

Genç Çok Amaçlı Toplum Merkezi (GENÇ ÇATOM ) projesinin bir üretim projesi olduğunu belirten Genç Belediye Başkanı Abdurrahim Ariç, projenin geçtiğimiz yıl başarılı bir şekilde sürdürülen Genç Belediyesi'nin Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Avrupa Birliği'nin (AB) ortak fonuyla hayata geçirilen 'Genç İlçesi Kadınlarına Arıcılık, Ana Arı ve Organik Bal Üretimi ile İstihdam Projesi'nin devamı olduğunu belirtti.

Başkan Ariç: “ÇATOM projemiz öncesinde belediyemiz tarafından hazırlanarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Avrupa Birliği'nin (AB) ortak fonuyla hayata geçirilen 'Genç İlçesi Kadınlarına Arıcılık, Ana Arı ve Organik Bal Üretimi ile İstihdam Projesi sayesinde 100 kadınımız Ana Arı ve Organik Bal üretimi ile ilgili eğitimlerinin yanı sıra girişimcilik, muhasebe, pazarlama, cinsiyet eşitliği, kadın hakları, örgütlenme, bilgisayar erişimi ve organik arı ürünlerinden el sanatları yapımı konularında eğitimler aldılar. Bingöl Genç Belediyesi sınırları içinde hibe almaya hak kazanan ilk ve bölgenin 100 katılımcısı ile en büyük kadın istihdamı projesi olan o projemiz, kadınlarımızın sosyal ve ekonomik hayata katılımlarının desteklenmesi bakımından bir örnek niteliğindeydi. O projemiz devam ederken yaptığımız bir programla 50 genç bayanımız ile birlikte Güneydoğu Anadolu'da Şanlıurfa, Mardin ve Batman'da bulunan Çok Amaçlı Toplum Merkezlerini (ÇATOM) ziyaret edip buralar hakkında bilgiler edindik. Projemiz aslında orada devam eden projelerden farksızdı ancak tek yanı onlar GAP himayesindeydi ve destek alıyorlardı. GAP himayesinde olan ÇATOM'lar aldıkları destekler ile hiçbir sıkıntı çekmeden üretimlerine pazar payları bulabiliyorlardı. Bizler buradaki imkânları görünce Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz'dan ilçemizdeki projenin de böylesi imkânlardan faydalanabilmeleri için destek istedik. Zaten yürüttüğümüz ilk projemizdeki başarı Kalkınma Bakanımız gibi birçok yerin dikkatini çekti. Projemiz için ilçemizi defalarca ziyaret eden Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz'ın yanı sıra yine daha öncesinden de ilçemize davet ettiğimiz GAP İdaresi Başkanı Mehmet Karahocagil de projemizi yerinde incelediklerinde projemize hayranlıklarını gizleyemediler. Kendiler ile yaptığımız görüşmelerin akabinde bizlerde böyle bir proje yapabiliriz deyip Genç Çok Amaçlı Toplum Merkezi (GENÇ ÇATOM) projesini hazırlayıp sunduk. Kabul gören Genç ÇATOM projemiz, Türkiye'de ilk defa Güneydoğu Anadolu' bölgesi haricinde kurulan ilk ÇATOM olma özelliğini de taşıyor bununda ayrıca sevinci ve iftiharını yaşıyorum” dedi.

“KURS BİTTİ ARTIK ÜRETİM ZAMANI”

Genç Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl hazırlanıp sunulan ve başarılı bir şekilde sonlandırılan 'Genç İlçesi Kadınlarına Arıcılık, Ana Arı ve Organik Bal Üretimi ile İstihdam Projesi'nin, eğitim gören kursiyerler için bir nevi kurs hüviyetinde olduğunu belirten Başkan Ariç,”Genç kızları ve kadınları ilk projemiz sayesinde kurs görüp kendilerini geliştirdiler. Bu projemiz sayesinde ise artık üretim yapacaklar” dedi. “İlk projemiz sonucunda ortaya çıkan Genç ÇATOM projesi de Genç kadınlarımız ve kızlarımızın kendi başlarına ekonomik ve sosyal faaliyetlerini sürdürebilecekleri bir proje olacak. Yaklaşık 100 kadınımızın istifade edeceği projemizde kadınlarımız ve kızlarımız Zaza mutfağı, çini ve seramik işlemeciliği, reçel ve marmelat ile bal, balmumu ve bal karışımlı sabunları imal edecekler. Bunların yanında hep hayalim olan ilçemizin meşhur böğürtleni (Dırık) ta projemiz sayesinde değerlenecek” dedi.

DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR

Ürettikleri projelerde her daim yanlarında olan ve katkı sunan Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz'a, Bingöl Valisi Sayın Mustafa Hakan Güvençer'e, seçildiği günde kendilerine her türlü desteği vereceğini beyan eden Milletvekili Eşref Taş'a ve 23. Dönem Bingöl Milletvekilleri Kazım Ataoğlu ile Yusuf Coşkun'a teşekkür ettiğini belirten Genç Belediye Başkanı Abdurrahim Ariç desteklerin devamı ile bu projeyi de başarılı bir şekilde sürdüreceklerini belirtti.

ÇOK AMAÇLI TOPLUM MERKEZLERİ

Çatom'lar, GAP İdaresi tarafından, sürdürülebilir kalkınmanın ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarını bütünleştiren yoksulluğu azaltma stratejileri, katılımcı yaklaşımların teşvik edilmesi, kapasite geliştirmeye yönelik çalışmalar ve bütün bu çalışmalarda dezavantajlı grupların ve cinsiyet perspektifinin gözetilmesi yönünde bir dizi projeler yürütülmektedir. Bu bağlamda yürütülen çalışmaların en önemlilerinden biri Çok Amaçlı Toplum Merkezleri (ÇATOM'lar) projesidir. ÇATOM'lar, GAP İdaresi tarafından 1992 94 yılları arasında yapılmış olan beş temel araştırmanın bulgularına dayalı olarak hazırlanmış olan Sosyal Eylem Planı ile bu araştırmalardan biri olan “GAP Bölgesinde Kadının Statüsü ve Kalkınma Sürecine Entegrasyonu Araştırması” bulgularına dayalı olarak hazırlanan GAP Sosyal Eylem Planı'ndan hareketle ortaya çıkmıştır.

Çok Amaçlı Toplum Merkezleri (ÇATOM'lar), GAP Bölgesi'nde 1995 yılından itibaren açılmaya başlanmış olup, halen GAP Bölgesindeki 9 ilde 35 ÇATOM mevcuttur.

MEVCUT ÇATOM'LAR

Adıyaman (1): Fatih mahallesi

Batman (3): Petrolkent, Yavuzselim, Yeşiltepe mahalleleri

Diyarbakır (4): Kayabağlar-Huzurevleri, 5 Nisan ve Fatihpaşa mahalleleri ve Silvan ve Çermik ilçeleri

Gaziantep (1): Oğuzeli ilçesi Yeşildere beldesi,

Kilis (2): İslambey ve Ekrem Çetin mahalleleri

Mardin (9): Meydanbaşı, Evren ve Latifiye mahalleleri, Dargeçit, Kızıltepe, Midyat, Nusaybin ve Ömerli ilçeleri ile Dargeçit-Kılavuz beldesi

Siirt (4): Şeyh Şerafettin Caddesi, Kurtalan ve Şirvan ilçeleri, Kurtalan-Kayabağlar

Şanlıurfa (5): Bağlarbaşı Mahallesi, Parmaksızlar Konutu, Bozova, Siverek ve Viranşehir ilçeleri

Şırnak (5): Merkez, Cizre, Beytüşşebap, İdil ve Uludere ilçeleri

ÇATOM'LARDA AMAÇ

ÇATOM'lar kentlerin daha çok kırdan göç etmiş yoksul hanelerin yaşadığı mahallelerde ve ilçe merkezlerinde kurulan, topluma dayalı ve katılımcılığı esas alan merkezlerdir. ÇATOM'un bulunduğu mahallelerde çoğunlukla çok düşük ücret/gelir karşılığı, marjinal alanlarda, kayıt dışı, geçici ya da mevsimlik işlerde çalışılmaktadır. Yapılan araştırmalar yoksulluktan en fazla etkilenen grupların kadınlar ve çocuklar olduğunu göstermektedir. Kadınların sosyal ve ekonomik konumlarının iyileşmesi ise doğrudan hane refahına yansımaktadır. Bu nedenle de kadınların durumunu iyileştirici projeler insan hakları açısından bir gereklilik olduğu kadar toplumsal refahın artışı için de önem taşımaktadır.

ÇATOM'larda amaç; kadınların sorunlarının farkına varmalarına, tanımlamalarına ve çözümü için inisiyatif kullanabilmelerine fırsat yaratmak; kadınların kamusal alana daha fazla katılımlarını ve kamusal hizmetlerden daha fazla yararlanmalarını sağlamak; kadın istihdamını ve kadın girişimciliğini artırmak; kadını güçlendirerek toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesine ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin tüm kamu politikalarına dahil edilmesinin sağlanmasına katkıda bulunmak ve bu yolla yerel koşullara uygun, katılımcı toplum kalkınması temelli tekrarlanabilir model/modeller geliştirmektir.

ÇATOM'larda temel ilke kadınlara ne yapacaklarını değil, hangi koşullarda neler yapılabileceğini göstermektir. Çeşitli alternatifler içinden seçimi yapacak olan veya yeni seçenekleri ortaya koyacak olan kadınların kendisidir. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
03.05.2024
18:21
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Tarım ve Orman Bakanlığı'nca orman yangınlarının önlenmesi amacıyla başlatılan 'Orman Benim' kampanyası çerçevesinde Bingöl'de öğrencilerin de katılımıyla ormanlık alandaki çöpler toplandı.
02.05.2024
16:31
Bingöl`de bir ayda Bin 239 araç sürücüsüne ceza
Bingöl'de bir ayda Bin 239 araç sürücüsüne ceza
Bingöl Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü görevlilerince Nisan ayı içerisinde yapılan çalışmalar kapsamında toplam Bin 239 araç sürücüsüne 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun maddelerine uymamaktan ceza işlem uygulandığı belirtildi.
02.05.2024
15:27
Bingöl Umut Kervanı 612 aileye umut oldu
Bingöl Umut Kervanı 612 aileye umut oldu
İhtiyaç sahipleri ile hayırseverler arasında köprü vazifesi gören Bingöl Umut Kervanı Derneği, Nisan ayında 612 aileye 1 milyon 723 bin 431 TL değerinde ayni ve nakdi yardımında bulundu. Dernek, ayrıca Filistin için 1 milyon 202 bin TL nakdi yardım yaptı.
02.05.2024
15:03
Bakan Yardımcısı Eminoğlu`ndan Bingöl`e seçim tebriği
Bakan Yardımcısı Eminoğlu'ndan Bingöl'e seçim tebriği
AK Parti Bingöl İl Başkanlığı ziyaretindeki konuşmasında 'Bingöl, bölgede zafer ile çıkan nadir illerimizden oldu. Tebrik ederiz. Teşekkür ederiz' diyen Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Eminoğlu; 'Bingöl hak ettiğinin daha fazlasını nasıl alabilir hedefiyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bingöl'ün en büyük şansı Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz'dır.'
02.05.2024
13:40
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz,
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 'Bingöl Deprem Çalıştayı'na katılacak
Bingöl'ün birinci derece deprem bölgesi gerçeğine dikkatin çekileceği ve alınması gereken önlemlerin masaya yatırılacağı çalıştayda, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Bingöl Üniversitesi akademisyenlerinin sunumlarının yanı sıra AFAD'dan daire başkanları da paylaşımda bulunacak.
02.05.2024
12:09
Yeni düzenleme: Otomobil bayilerine zam yasağı
Yeni düzenleme: Otomobil bayilerine zam yasağı
Ticaret Bakanlığı'nın yeni taslağına göre bayiler aracı aldıktan sonra zam yapamayacak ve ön ödeme yüzde 10'u geçemeyecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın