KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
13 Nisan 2026 Pazartesi
°C

Genç türk bilimadamının büyük başarısı!

Obezite tedavisinde devrim yaratacak bir çalışmaya imza attı!

Genç türk bilimadamının büyük başarısı!
20 OCAK 2009 SALI 11:11
0
1122
0
AA aa
Şişman ve ileri derecede tip 2 diyabet geliştirmiş fareleri üç yıl önce yaptığı araştırmayla tamamen iyileştiren Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Asistan Prof. Dr. Umut Özcan, farelerde obeziteyi tedavi eden araştırmasıyla da tüm dikkatleri üzerinde topladı.

İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce bölümünden mezun olduktan bir yıl sonra 29 yaşında Harvard Üniversitesinde öğretim görevlisi olan Özcan, çalışmalarıyla bilim dünyasında kendinden söz ettiriyor.

-ÖĞRENCİYKEN DİKKATİ ÇEKMİŞTİ-

Tunceli'de 1977'de doğan Dr. Umut Özcan, Tunceli Atatürk İlkokulunu bitirdikten sonra Elazığ Anadolu Lisesinde devam etti. Özcan, buradan geçtiği Ankara Fen Lisesinde araştırma yapmaya başladı. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde İngilizce tıp eğitimi alan Özcan, araştırma çalışmalarına burada da devam etti. Tıp Fakültesi 3. sınıfta iken Harvard Üniversitesi Joslin Diabetes Center'da dünyanın en ünlü diyabet profesörlerinden C. Ronald Kahn ile çalışmaya başlayan Özcan, öğrenciliği döneminde 'Science' dergisinde yayımlanan ve diyabetin gelişmesinde rol oynayan çok önemli bir sistemi bulan iki çalışma yaptı.

Özcan'ın 2004 yılında Science dergisinde yayınlanan çalışması, dünyanın en iyi tıp dergilerinden biri olan Nature Medicine tarafından yapılan bir araştırmada, 2004-2006 yılları arasında yapılan en iyi 5 diyabet araştırması içinde gösterildi.

-HARVARD'DA 29 YAŞINDA ÖĞRETİM ÜYESİ OLDU-

Farelerde tip 2 diyabeti tedavi eden araştırmasıyla tıp dünyasında heyecan yaratan genç Türk bilim adamı Dr. Umut Özcan, tıp fakültesinden mezun olduktan sonra 6 ay içerisinde 29 yaşında iken Harvard Tıp Fakültesi, Çocuk Hastanesi Endokrinoloji Bölümü'ne öğretim görevlisi olarak kabul edildi.

Harvard Üniversitesindeki kendi laboratuvarında 8 kişilik ekiple çalışmalarını sürdüren Dr. Umut Özcan, son araştırmasında, yeme isteğini azaltarak vücudun enerji harcamasını artıran 'leptin' hormonunun şişmanlardaki direncini bir ilaç grubu ile yok etmeyi başardı.

-YILLARDIR ÜZERİNDE ÇALIŞILIYORDU-

Vücuttaki yağ hücrelerinden salgılanarak beyindeki 'hipotalamus' bölgesine etki eden ve yeme isteğini azaltarak, vücudun enerji harcamasını artıran leptin hormonu, 1995 yılında bulunduğunda obezitenin tedavisinde önemli rol oynayacağı düşünülerek bilim dünyasında çok büyük bir heyecan yaratmıştı. Yapılan araştırmalar ise yüksek yağ diyeti ile insan obezitesine yakın model olarak obez yapılmış farelerin ve obez insanların beyninde leptine karşı direnç geliştiği gözlenmişti.

O yıllardan bu yana hem akademik çevreler hem de ilaç firmaları obezlerin beyninde gelişen leptin direncinin moleküler mekanizmalarını anlayabilmek ve leptin direncini ortadan kaldıracak ilaçlar bulmak için milyarlarca dolar harcamış, çok büyük emekler sarf edilmiş ama bu çalışmalar başarısız kalmıştı.

Dr. Özcan'ın araştırması, bu alanda yeni bir açılım ve umut sağladı.

Araştırma sonuçlarının saygın bilim dergilerinden Cell Metabolism'de yayımlanmasının ardından dünyada Amerika'da Boston Globe, Washington Post, USA Today, İlgiliz haber ajansı Reuters ile The Telegraph, çalışmanın sonuçlarını okuyucularına duyurdu.

-İNSANLARDA DENENMESİ-


Araştırmaya 2 yıl önce başladığını ifade eden Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kimyasal çaperonlarla tedavi edilen yağlı diyete tabi tutulmuş obez farelerde ciddi kilo kaybı sağladıklarını vurguladı.

Farelerde yapılan çalışmanın, insanlarda tedavi olarak kullanılmasının genellikle 10 yılı aldığını belirten Özcan, ''bu araştırmada kullandığımız ilaçlar, şu anda baska nedenlerden dolayı FDA onaylı olarak insanlarda kullanılıyor olmaları ve belirgin toksik etkilerinin olmaması nedeniyle hemen denenebilir'' dedi.

İlaçların insanlardaki etkinliğinin denenmesi için klinik deneylere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Özcan, ''obezite tedavisinde yeni bir umut ışığı olduğumuzu düşünüyorum'' diye konuştu.

Ekibiyle birlikte yoğun olarak endoplazmik retikulum (hücre içi organel) stresinin leptin direncini nasıl yarattığını anlamaya çalıştıklarını dile getiren Özcan, daha güçlü ilaçlar geliştirmeyi amaçladıklarını kaydetti.

AA
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
12.04.2026
23:24
TEİAŞ 402 Sürekli İşçi Alacak! Bingöl`e 5 Elektrik Teknikeri Kontenjanı
TEİAŞ 402 Sürekli İşçi Alacak! Bingöl'e 5 Elektrik Teknikeri Kontenjanı
TEİAŞ, önlisans mezunu 396 tekniker ve yardımcı hizmetlerde 6 personel olmak üzere toplam 402 sürekli işçi alımı yapacağını duyurdu. İller bazında dağılıma göre Bingöl için 5 elektrik teknikeri kontenjanı ayrıldı.
12.04.2026
23:23
Diyanet İşleri Başkanlığı 3 Bin 209 Personel Alacak
Diyanet İşleri Başkanlığı 3 Bin 209 Personel Alacak
Diyanet İşleri Başkanlığı, KPSS puan sıralamasına göre sözlü sınavla 3 bin 209 aday din görevlisi alımı yapacağını duyurdu. Başvurular 20 Nisan–4 Mayıs 2026 tarihleri arasında çevrim içi olarak gerçekleştirilecek.
12.04.2026
23:22
Özgür-Der Bingöl Şubesi`nde
Özgür-Der Bingöl Şubesi'nde 'Postmodern Dünyada İslami Kimlik' Konuşuldu
Bingöl'de düzenlenen seminerde postmodern çağın hakikat, kimlik ve tüketim anlayışı üzerinden İslami kimliğin karşı karşıya kaldığı meydan okumalar ele alındı. Konuşmacı Burhan Taşkaya, parçalanmış kimlik yapısının Müslüman birey üzerindeki etkilerine dikkat çekti.
12.04.2026
23:21
Bingöl`de Zirai Don Alarmı! Üreticilere 48 Saatlik Kritik Uyarı
Bingöl'de Zirai Don Alarmı! Üreticilere 48 Saatlik Kritik Uyarı
Meteorolojik değerlendirmelere göre Bingöl genelinde 12 Nisan Pazar gecesinden itibaren hava sıcaklıklarında ani düşüş bekleniyor. Özellikle yüksek kesimlerde kuvvetli zirai don riski öngörülürken, çiftçi ve üreticilerin tedbirli olması istendi.
12.04.2026
23:19
12 Bingölspor 3 puanı kaptı! Haftaya kutlama var!
12 Bingölspor 3 puanı kaptı! Haftaya kutlama var!
TFF 3. Lig 2. Grup'ta şampiyonluğu garantileyen 12 Bingölspor, Osmaniyespor deplasmanından 2-1'lik galibiyetle dönerek puanını 59'a yükseltti. Yeşil-beyazlı ekip, sezonun son haftasında sahasında oynayacağı Silifke Belediyespor karşılaşmasının ardından şampiyonluk kutlaması yapacak.
11.04.2026
18:19
Bingöl`de Gençler Bilgide Yarıştı, Hedefte Umre Ödülü Var
Bingöl'de Gençler Bilgide Yarıştı, Hedefte Umre Ödülü Var
Bingöl'de lise ve üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen 'Umre Ödüllü Gençlik Bilgi Yarışması' geniş katılımla gerçekleştirildi. İl genelinde yapılan sınavda gençler, Umre ödülü için ter döktü.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın