KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Şubat 2026 Salı
°C

Genç'te sarıkız örümceği bulundu

Genç'te Havaların ısınması ile birlikte pek çok hayvan ortaya çıkmaya başladı. Bunlardan birisi de halk arasında 'Sarı Ömer' adı ile anılan örümcek türü. Genç'e bağlı Kültür mahallesinde bir müstakil evde görüldü.

Genç`te sarıkız örümceği bulundu
26 TEMMUZ 2019 CUMA 20:00
8
10086
3
AA aa

Kültür Mahallesinde bir müstakil evde yakalanan 15 cm'lik örümcek ev sahiplerini ve görenleri korkuttu. Halk arasında ‘Bey', ‘Et yiyen örümcek' veya ‘ Sarı Ömer' olarak da bilinen örümcek, güçlü çene yapısı ile etleri bile parçalama yeteneği ile dikkat çekiyor. Evinin önünde otururken Sarı Ömer'i gören Mahmut Sanır adlı vatandaş,  “Aslında ilk kez gördüğümüz bir örümcek türü değil. 2018 yılında taşındığımız bu evde geçen yıl 7 tane bu yılda 4 tane gördük. Evde bulunan çocuklarımız olduğu için hepsini öldürdük. Genellikle böcek türlerinin üzerlerine doğru gittiğimizde kaçıyorlar ama bu örümcek size doğru geliyor ve kaçmıyor.  Daha sonra internetten araştırıp öğrendik ki halk arasında adı Sarı Ömer, Sarı Kız, Et yiyen örümcek olarak adlandırılıyor. İnsan yaralanmalarına, et döküntülerine neden olduğunu öğrenince korktum. Evimiz bahçe içinde olduğu için ne yapacağımı bilemedim. Belediye yâda Tarım İlçe Müdürlüğü yetkilileri hangi kurum ilgileniyorsa evimizi ilaçlamasını bekliyorum. Ailem için endişeliyim” ifadelerini kullandı.

 “GECELERİ ORTAYA ÇIKIYOR”

Sanır : “Geçtiğimiz yıllarda da ortaya çıkıyordu. Ama bu kadar büyük değildi. Bu son çıkan yaklaşık 15 cm'ydi.  Genellikle geceleri ortaya çıkıyor. Gündüz çıksa evimizin önünde tavuklarımız var onlar yiyor. Ama akşam çıktığı için mecbur bana ve aileme zarar vermemesi için öldürmek zorunda kaldım” ifadelerini kullandı.

 “AVININ ETİNİ UYUŞTURUP ERİTİYOR”

Sarı kız olarak adlandırılan örümcek türü ile ilgili uzmanlar şunları söylüyor: “Dünyada çöl bölgelerinde ülkemizde de Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşayan Sarı Kız örümceği, zehriyle bir insanı öldürebiliyor. Özellikle akrep, kertenkele, hatta fare ve kendinden büyük memelilerle bile besleniyorlar.  Genellikle gece karanlığında ortaya çıkarlar. Sıcak ve kuru arazilerde yaşarlar. Gündüz pek hareket edemezler. Bir metreye kadar zıplayabilen türleri vardır. Çok saldırgan yapıları vardır. Güçlü çene yapısı nedeniyle et parçasını dahi koparıyorlar. Daha çok kelebek, fare, kuş leşleriyle beslenirler. Bir insan eli kadar boyu olan Sarı Kız örümceği; böcek, kemirgen, kertenkele, yılan gibi canlıların etinden beslenmeyi seviyor. Hatta Sarı Kız örümceği, akrep bile avlayabiliyor. Örümcek türlerinin en hızlısı olan Sarı Kız, zıplama yeteneğiyle de avını kolayca yakalayabiliyor. Peki, sarıkız örümceği sokunca neden canlılar kaçmıyor ya da kaçamıyor?  Çünkü Sarı Kız örümceği soktuğu zaman deriyi uyuşturuyor ve av, ısırıldığının farkında olamıyor. Sarı Kız örümceği ağzından deriye, eti sıvı kıvama getiren bir zehir akıtıyor. Zehir deriye yayıldıktan bir süre sonra yemeye başlıyor. Sarı Kız örümceği, insana saldırmaya pek cesaret edemiyor ama bir kez soktuğunda, eğer tedavisi yapılmaz ise et parçalarını eritmeye devam ediyor. Sarı Kız sizi soktuğu anda, o bölgeyi uyuşturur ve ısırdığı bölgedeki et erimeye başlar. Bu nedenle eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız anında amonyak tedavisi uygulamalısınız.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_47726)
28 Temmuz 2019 Pazar 11:13
hayvanlara islam büyüklerin ismini vermek doğru değil
Misafir Kullanıcı (@Misafir_47714)
27 Temmuz 2019 Cumartesi 14:14
Faydali bir hayvandir, öldürülmemesi gerek.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_47710)
27 Temmuz 2019 Cumartesi 07:38
Sarı Öm... , Kara Fat... İslam büyüklerinin isimlerini Örümceklere verip ; Müslümanlara 'Örümcek Kafalı' demek isteyen mahlukların izinden gitmemek gerek !
17.02.2026
02:22
JTI Grubu Sigara Fiyatlarına Zam
JTI Grubu Sigara Fiyatlarına Zam
JTI grubu sigara fiyatlarına 17 Şubat 2026'dan itibaren geçerli yaklaşık 10 TL zam geldi. Güncel listede en ucuz sigara 100 TL, en pahalısı ise 115 TL oldu.
17.02.2026
01:55
Otomobil aydınlatma direğine çarptı: 2 yaralı
Otomobil aydınlatma direğine çarptı: 2 yaralı
Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalelerin ardından ambulanslarla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.
16.02.2026
19:46
Bingöl`de Çaya Yüzde 30 Zam
Bingöl'de Çaya Yüzde 30 Zam
Artan maliyetler nedeniyle Bingöl'de çay fiyatına yüzde 30 zam yapıldı. 13 TL'lik yeni rayiç sonrası esnaf temsilcileri, düzenlemenin zorunlu olduğunu vurguladı.
16.02.2026
19:25
Bingöl`de yakalanan iki şahsın vücudundan çıkanlar şok etti!
Bingöl'de yakalanan iki şahsın vücudundan çıkanlar şok etti!
Kapsül halinde 88 parça uyuşturucu yutan şüpheliler, Bingöl Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
16.02.2026
19:24
Hesarek`te Bağımlılığa Karşı Farkındalık Etkinliği
Hesarek'te Bağımlılığa Karşı Farkındalık Etkinliği
Yeşilay ve Narkotik'ten Bingöl Hesarek Kayak Merkezinde farkındalık etkinliği düzenlendi. Karaca; 'Bağımlılıkla mücadelede en güçlü yöntem, sorun ortaya çıkmadan önce önlemektir. Bu nedenle özellikle gençlerimize ve ailelerimize ulaşarak koruyucu ve önleyici çalışmalarımızı anlatıyoruz' dedi.
16.02.2026
19:23
Hesarek`e ziyaretçi akını
Hesarek'e ziyaretçi akını
Bingöl'de kış turizminin önemli merkezlerinden biri olan Hesarek Kayak Merkezi, ziyaretçi akınına uğradı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın