KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
03 Temmuz 2026 Cuma
°C

Genç'te sarıkız örümceği bulundu

Genç'te Havaların ısınması ile birlikte pek çok hayvan ortaya çıkmaya başladı. Bunlardan birisi de halk arasında 'Sarı Ömer' adı ile anılan örümcek türü. Genç'e bağlı Kültür mahallesinde bir müstakil evde görüldü.

Genç`te sarıkız örümceği bulundu
26 TEMMUZ 2019 CUMA 20:00
8
10446
3
AA aa

Kültür Mahallesinde bir müstakil evde yakalanan 15 cm'lik örümcek ev sahiplerini ve görenleri korkuttu. Halk arasında ‘Bey', ‘Et yiyen örümcek' veya ‘ Sarı Ömer' olarak da bilinen örümcek, güçlü çene yapısı ile etleri bile parçalama yeteneği ile dikkat çekiyor. Evinin önünde otururken Sarı Ömer'i gören Mahmut Sanır adlı vatandaş,  “Aslında ilk kez gördüğümüz bir örümcek türü değil. 2018 yılında taşındığımız bu evde geçen yıl 7 tane bu yılda 4 tane gördük. Evde bulunan çocuklarımız olduğu için hepsini öldürdük. Genellikle böcek türlerinin üzerlerine doğru gittiğimizde kaçıyorlar ama bu örümcek size doğru geliyor ve kaçmıyor.  Daha sonra internetten araştırıp öğrendik ki halk arasında adı Sarı Ömer, Sarı Kız, Et yiyen örümcek olarak adlandırılıyor. İnsan yaralanmalarına, et döküntülerine neden olduğunu öğrenince korktum. Evimiz bahçe içinde olduğu için ne yapacağımı bilemedim. Belediye yâda Tarım İlçe Müdürlüğü yetkilileri hangi kurum ilgileniyorsa evimizi ilaçlamasını bekliyorum. Ailem için endişeliyim” ifadelerini kullandı.

 “GECELERİ ORTAYA ÇIKIYOR”

Sanır : “Geçtiğimiz yıllarda da ortaya çıkıyordu. Ama bu kadar büyük değildi. Bu son çıkan yaklaşık 15 cm'ydi.  Genellikle geceleri ortaya çıkıyor. Gündüz çıksa evimizin önünde tavuklarımız var onlar yiyor. Ama akşam çıktığı için mecbur bana ve aileme zarar vermemesi için öldürmek zorunda kaldım” ifadelerini kullandı.

 “AVININ ETİNİ UYUŞTURUP ERİTİYOR”

Sarı kız olarak adlandırılan örümcek türü ile ilgili uzmanlar şunları söylüyor: “Dünyada çöl bölgelerinde ülkemizde de Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşayan Sarı Kız örümceği, zehriyle bir insanı öldürebiliyor. Özellikle akrep, kertenkele, hatta fare ve kendinden büyük memelilerle bile besleniyorlar.  Genellikle gece karanlığında ortaya çıkarlar. Sıcak ve kuru arazilerde yaşarlar. Gündüz pek hareket edemezler. Bir metreye kadar zıplayabilen türleri vardır. Çok saldırgan yapıları vardır. Güçlü çene yapısı nedeniyle et parçasını dahi koparıyorlar. Daha çok kelebek, fare, kuş leşleriyle beslenirler. Bir insan eli kadar boyu olan Sarı Kız örümceği; böcek, kemirgen, kertenkele, yılan gibi canlıların etinden beslenmeyi seviyor. Hatta Sarı Kız örümceği, akrep bile avlayabiliyor. Örümcek türlerinin en hızlısı olan Sarı Kız, zıplama yeteneğiyle de avını kolayca yakalayabiliyor. Peki, sarıkız örümceği sokunca neden canlılar kaçmıyor ya da kaçamıyor?  Çünkü Sarı Kız örümceği soktuğu zaman deriyi uyuşturuyor ve av, ısırıldığının farkında olamıyor. Sarı Kız örümceği ağzından deriye, eti sıvı kıvama getiren bir zehir akıtıyor. Zehir deriye yayıldıktan bir süre sonra yemeye başlıyor. Sarı Kız örümceği, insana saldırmaya pek cesaret edemiyor ama bir kez soktuğunda, eğer tedavisi yapılmaz ise et parçalarını eritmeye devam ediyor. Sarı Kız sizi soktuğu anda, o bölgeyi uyuşturur ve ısırdığı bölgedeki et erimeye başlar. Bu nedenle eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız anında amonyak tedavisi uygulamalısınız.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_47726)
28 Temmuz 2019 Pazar 11:13
hayvanlara islam büyüklerin ismini vermek doğru değil
Misafir Kullanıcı (@Misafir_47714)
27 Temmuz 2019 Cumartesi 14:14
Faydali bir hayvandir, öldürülmemesi gerek.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_47710)
27 Temmuz 2019 Cumartesi 07:38
Sarı Öm... , Kara Fat... İslam büyüklerinin isimlerini Örümceklere verip ; Müslümanlara 'Örümcek Kafalı' demek isteyen mahlukların izinden gitmemek gerek !
03.07.2026
14:49
Bingöl`de metruk yapılar bir bir yıkılıyor
Bingöl'de metruk yapılar bir bir yıkılıyor
Bingöl Belediyesi, kent genelinde güvenlik riski oluşturan ve görüntü kirliliğine neden olan metruk yapıların yıkımını sürdürüyor. Son olarak Yeşilyurt Mahallesi'nde tehlike arz eden 2 metruk bina kontrollü şekilde yıkıldı.
03.07.2026
13:40
Bingöl`de 24 Kişilik İUP Başvuruları Başladı
Bingöl'de 24 Kişilik İUP Başvuruları Başladı
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde hayata geçirilecek İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında 24 kişi istihdam edilecek. Başvurular 7 Temmuz'a kadar devam edecek.
03.07.2026
13:30
Bingöl Valiliği`nden orman kesimi tartışmalarına açıklama
Bingöl Valiliği'nden orman kesimi tartışmalarına açıklama
Bingöl'de Dallıtepe (Cafran) köyünde başlayan ve il genelindeki bazı bölgelerde sürdüğü belirtilen planlı orman kesimlerine ilişkin kamuoyunda oluşan tartışmalar üzerine Bingöl Valiliği yazılı bir açıklama yayımladı. Valilik, kesim çalışmalarının bilimsel esaslara göre hazırlanan amenajman planları kapsamında yürütüldüğünü bildirdi.
03.07.2026
13:09
Araç içi aksesuar ve donanımlara yeni kurallar
Araç içi aksesuar ve donanımlara yeni kurallar
Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde önemli değişikliklere gidildi. Yeni kurallarla telefon tutucuları, araç kameraları, dikiz aynası aksesuarları ve ses sistemlerinin kullanımına ilişkin esaslar netleştirildi.
03.07.2026
12:46
Bingöl`de refüje çarpan otomobil hurdaya döndü! 1`i ağır 2 yaralı
Bingöl'de refüje çarpan otomobil hurdaya döndü! 1'i ağır 2 yaralı
Bingöl-Erzurum karayolunda meydana gelen trafik kazasında kontrolden çıkarak refüje çarpan otomobil kullanılamaz hale geldi. Kazada yaralanan 2 kişiden birinin sağlık durumunun ağır olduğu öğrenildi.
03.07.2026
12:08
Memur ve emekli zammı belli oldu
Memur ve emekli zammı belli oldu
TÜİK'in haziran ayı enflasyon verilerini açıklamasıyla birlikte memur ve memur emeklilerinin 2026 yılının ikinci yarısında alacağı maaş zammı netleşti. Temmuz ayından itibaren geçerli olacak artış oranı yüzde 13,52 olarak belirlendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın