KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
01 Temmuz 2026 Çarşamba
°C

Geri kalmışlığın tek nedeni kitap okumamak

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı bir araştırmada ortaya çıkan, ilköğretim ve lise çağındaki öğrencilerin yüzde 92'sinin kitap okumadığına ilişkin sonucu değerlendiren Yrd. Doç. Dr. Dündar Alikılıç, en tehlikeli hastalığın okumamak olduğunu belirtti. Yrd. Doç. Dr. Dündar Alikılıç, “Kitap okumayan millet, komaya giren bir hastadan farksızdır” dedi.

Geri kalmışlığın tek nedeni kitap okumamak
11 EKİM 2007 PERŞEMBE 09:46
0
985
0
AA aa
Milli Eğitim Bakanlığı, çeşitli illerdeki ilköğretim ve liselerde, 3 bin 500 öğrencinin katıldığı, ‘Okuma alışkanlığı' konulu bir anket yaptı. Geçen yıl yüzyüze yapılan ankette, öğrencilerin yüzde 92'sinin kitap okumadığı, yüzde 8'inin dergi, fantastik ve çizgi roman okuduğu, yüzde 38'inin boş zamanlarını bilgisayar başında ya da tiyatroya giderek değerlendirdikleri ortaya çıktı.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren, Atatürk Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü Arşivcilik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dündar Alikılıç, kitap okuma alışkanlığı bulunmayan Türk insanının evrensel kültürden yararlanamadığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Dündar Alikılıç, “Bu çok acı bir durum. Geleceğimizin teminatı olan gençlerin kitap okumaması ülkemizi her açıdan etkileyecektir. Türkiye'nin en tehlikeli hastalığı kitap okumamaktır. Kitap okumayan millet, komaya giren bir hastadan farksızdır” diye konuştu.

ABD'deki kütüphanelerde 1.5 milyar, Almanya'dakilerde 170 milyon, İsveç'tekilerde ise 110 milyon kitap bulunduğunu hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Dündar Alikılıç, 70 milyon nüfuslu Türkiye'de bu rakamın sadece 25 milyon olduğunu vurguladı. Türkiye'nin kitap okuma oranı açısından dünya ülkeleriyle arasında derin bir uçurumun olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Alikılıç, şunları söyledi:/_newsimages/4235136.jpg

“Milli Eğitim Bakanlığı'nın araştırma sonuçları ve benim bazı değerlendirmelerime göre bir Japon yılda 25, İsveçli 10, Fransız 7 kitap okuyor. Türkiye'de ise 6 kişiye yılda bir kitap düşüyor. Toplam nüfusu 7 milyon olan Azerbaycan'da kitaplar yüzbin tirajla basılıyor. Türkiye ise 2-3 bin dolayında. Maalesef Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim raporuna göre Türkiye 173 ülke arasında 86'ıncı sırada yer alıyor. Bu geri kalmışlığın tek nedeni kitap okumamak.”





Hürriyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
01.07.2026
12:17
Bingöl`den TÜBİTAK`ta Türkiye birinciliği
Bingöl'den TÜBİTAK'ta Türkiye birinciliği
TÜBİTAK 2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırmaları Proje Yarışması Türkiye Finali'nde Bingöl'den katılan proje Türkiye birincisi oldu. Yapay zekâ ve insansız hava araçlarını kutup araştırmalarıyla buluşturan proje, öğrencilerine Türk Antarktika Bilim Seferi'ne katılma yolunu da açabilir.
01.07.2026
08:54
Çifte vatandaşlar için muafiyet yolda!
Çifte vatandaşlar için muafiyet yolda!
Yurt dışında yaşayan milyonlarca Türk vatandaşını ilgilendiren yeni yasa hazırlığı sürüyor. Düzenlemeyle, yaşadıkları ülkede askerlik yapan çifte vatandaşların Türkiye'deki yükümlülüğü kalkacak ve emekli aylığı kesintileri son bulacak.
01.07.2026
08:25
Bayırlı`da sulama krizi!
Bayırlı'da sulama krizi! 'Temmuz geldi, kanallar hâlâ açılmadı'
Bölgede meyve ağaçları, bağlar ve sebze bahçelerinin sulama suyuna ihtiyaç duyduğu bu dönemde yaşanan aksaklığa dikkat çeken köylüler, sulama kanalını kapatan kaya parçalarının iş makinesiyle kısa sürede kaldırılabileceğini ifade ederek yetkililere çağrıda bulundu.
01.07.2026
08:23
ApiTURroute ekibinden Bingöl Üniversitesi Arıcılık Merkezi`ne ziyaret
ApiTURroute ekibinden Bingöl Üniversitesi Arıcılık Merkezi'ne ziyaret
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Özkırım öncülüğündeki ApiTURroute ekibi, Bingöl Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni ziyaret etti. Ziyarette arıcılık ve apiturizmi alanında yürütülen çalışmalar ile olası iş birlikleri değerlendirildi.
01.07.2026
08:22
Bingöl`de aynı gün iki mevsim!
Bingöl'de aynı gün iki mevsim!
Bingöl'de objektiflere yansıyan ilginç görüntüler, kentin farklı rakımlarında aynı gün hem kışın hem de yazın yaşandığını ortaya koydu. Yüksek kesimlerde karla mücadele sürerken, daha alçak bölgelerde sıcaktan bunalan inekler su birikintisine girerek serinledi.
01.07.2026
08:20
Seyir halindeki tırın lastikleri alev aldı
Seyir halindeki tırın lastikleri alev aldı
Bingöl'ün Genç ilçesinde seyir halindeki tırın lastiklerinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın