KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
03 Ekim 2026 Cumartesi

Gerileme en fazla bingöl'de oldu

64 ilde tarım kredisi kullanımı değişen oranlarda artış gösterirken 17 ilde geriledi. Gerilemenin en fazla yaşandığı il, eksi yüzde 93 ile Bingöl oldu.

Gerileme en fazla bingöl`de oldu
19 TEMMUZ 2010 PAZARTESİ 08:43
0
2676
0
AA aa
İlk çeyrekler itibariyle iller arasında borcunu en fazla artıran il, yüzde 83 ile Gaziantep oldu. Gerilemenin en fazla yaşandığı il, eksi yüzde 93 ile Bingöl oldu.
Tarımsal desteğin 2009'da yüzde 22.6 oranında azalması nedeniyle çiftçi, bankaların kapısını çaldı. Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) "Tarım Borçları" Raporu'na göre çiftçilerin bankalardan aldığı borç son bir yılda yüzde 20 arttı. Borçlarındaki artışa karşın gelirinde artış yaşanmayan çiftçi, borçlarını ödemekte zorlanmaya başladı. Çiftçinin ödenemeyen borçları 1 yılda yüzde 45 oranında arttı. Çiftçinin geçen yıl Mayıs ayında 700 milyon TL olan takipteki kredi tutarı bu yılın Mayıs ayında 1 milyar TL'nin üzerine çıktı.


ATO'nun Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Hazine Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı verilerinden yararlanarak hazırladığı "Tarım Borçları" raporuna göre, 2009 yılında tarımsal desteği azalan çiftçi bankaların kapısını çaldı. 2000 yılında 359 milyon lira olan tarımsal destek tutarı 2001 yılında 1 milyar 33 milyon TL'ye, 2002 yılında 1 milyar 868 milyon TL'ye, 2003 yılında 2 milyar 545 milyon TL'ye, 2004 yılında 3 milyar 84 milyon TL'ye, 2005 yılında 3 milyar 707 milyon TL'ye, 2006 yılında 4 milyar 747 milyon TL'ye, 2007 yılında 5 milyar 555 milyon TL'ye, 2008 yılında ise 5 milyar 809 milyon TL'ye yükseldi.

Ancak, 2000 yılından 2009 yılına kadar önemli artışlar gösteren tarım sektörüne yapılan destek tutarı 2009 yılında bir önceki yıla göre yüzde 22.6 oranında azalarak 4.5 milyar TL'ye düştü. Tarıma destek bütçesinin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranı da 2007 yılında önceki yıllara oranla yükselerek binde 7 seviyesine çıkarken 2008 ve 2009 yıllarında düşüş gösterdi.


Türkiye nüfusunun dörtte birini barındıran tarım sektörüne 2009 yılında sağlanan destek GSYH'nın binde 5'i oranında gerçekleşti. Destek ödemelerinin azalması çiftçiyi borçlanmaya yöneltti. 2009 yılı Mayıs ayı itibariyle tarım sektörü 14.9 milyar TL kredi kullanırken, bu yıl Mayıs ayı itibariyle kullandığı kredi tutarı 17,8 milyar TL'ye yükseldi. Bir yılda tarım sektörünün bankalardan aldığı borç yüzde 20 arttı. 42 ilin tarım borçlanması bu oranın üzerinde gerçekleşti.
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.10.2026
15:55
Çelik:
Çelik: 'Yeni Nesil Üniversite' vizyonu sürecek
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, basın mensuplarıyla buluşmasında üniversitenin son iki yıllık çalışmalarını ve yeni dönem hedeflerini anlattı. Çelik; 30 milyon TL destekle kurulan Milli Teknoloji Atölyesi'nden Dijital Diş Hekimliği Hastanesi'ne, Teknopark'tan öğrencilere yönelik yeni merkezlere kadar hayata geçirilen çalışmaları aktarırken, 'Yeni Nesil Üniversite' vizyonunun önümüzdeki dönemde de sürdürüleceğini söyledi.
02.10.2026
15:33
12Bingölspor`da Adana 01 mesaisi: Hedef 3 puan
12Bingölspor'da Adana 01 mesaisi: Hedef 3 puan
Nesine 2. Lig Kırmızı Grup'ta mücadele eden 12Bingölspor, KCT 1461 Trabzon FK karşısında aldığı mağlubiyeti Adana 01 deplasmanında telafi etmek istiyor. Yeşil-beyazlı ekip, zorlu mücadele öncesi hazırlıklarını yoğun tempoda tamamladı.
02.10.2026
15:15
Genç Umut Kervanı`ndan 113 aileye destek
Genç Umut Kervanı'ndan 113 aileye destek
İhtiyaç sahibi ailelerin yalnız olmadığını hissettirmeyi ve temel ihtiyaçlarına katkı sunmayı amaçladıklarını ifade eden Kalabalık, çalışmalara katkı sunan hayırseverlere teşekkür etti.
02.10.2026
14:45
Bingöl İHH`dan ihtiyaç sahibi öğrencilere eğitim desteği
Bingöl İHH'dan ihtiyaç sahibi öğrencilere eğitim desteği
Bingöl İHH, yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde yetim ve ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına kırtasiye desteğinde bulundu. Öğrencilere okul çantası, beslenme çantası ve çeşitli kırtasiye malzemelerinden oluşan eğitim setleri ulaştırıldı.
02.10.2026
14:32
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Bingöl'de polis ekiplerinin düzenlediği uyuşturucu operasyonunda 76,12 gram skunk ele geçirildi. Gözaltına alınan 1 şüpheli, 'uyuşturucu madde ticareti yapmak' suçundan tutuklandı.
02.10.2026
13:29
BİNTSO seçimi için geri sayım! Bingöl`de gözler yarın sandıkta
BİNTSO seçimi için geri sayım! Bingöl'de gözler yarın sandıkta
Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası'nın 2026 yılı olağan organ seçimleri yarın gerçekleştirilecek. 10 meslek grubunda yapılacak seçimlerde 27 asıl meclis üyesi belirlenecek. BİNTSO'nun yeni Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri ise 7 Ekim Çarşamba günü yapılacak seçimle belli olacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın