KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
14 Ağustos 2026 Cuma
°C

Gerileme en fazla bingöl'de oldu

64 ilde tarım kredisi kullanımı değişen oranlarda artış gösterirken 17 ilde geriledi. Gerilemenin en fazla yaşandığı il, eksi yüzde 93 ile Bingöl oldu.

Gerileme en fazla bingöl`de oldu
19 TEMMUZ 2010 PAZARTESİ 08:43
0
2648
0
AA aa
İlk çeyrekler itibariyle iller arasında borcunu en fazla artıran il, yüzde 83 ile Gaziantep oldu. Gerilemenin en fazla yaşandığı il, eksi yüzde 93 ile Bingöl oldu.
Tarımsal desteğin 2009'da yüzde 22.6 oranında azalması nedeniyle çiftçi, bankaların kapısını çaldı. Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) "Tarım Borçları" Raporu'na göre çiftçilerin bankalardan aldığı borç son bir yılda yüzde 20 arttı. Borçlarındaki artışa karşın gelirinde artış yaşanmayan çiftçi, borçlarını ödemekte zorlanmaya başladı. Çiftçinin ödenemeyen borçları 1 yılda yüzde 45 oranında arttı. Çiftçinin geçen yıl Mayıs ayında 700 milyon TL olan takipteki kredi tutarı bu yılın Mayıs ayında 1 milyar TL'nin üzerine çıktı.


ATO'nun Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Hazine Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı verilerinden yararlanarak hazırladığı "Tarım Borçları" raporuna göre, 2009 yılında tarımsal desteği azalan çiftçi bankaların kapısını çaldı. 2000 yılında 359 milyon lira olan tarımsal destek tutarı 2001 yılında 1 milyar 33 milyon TL'ye, 2002 yılında 1 milyar 868 milyon TL'ye, 2003 yılında 2 milyar 545 milyon TL'ye, 2004 yılında 3 milyar 84 milyon TL'ye, 2005 yılında 3 milyar 707 milyon TL'ye, 2006 yılında 4 milyar 747 milyon TL'ye, 2007 yılında 5 milyar 555 milyon TL'ye, 2008 yılında ise 5 milyar 809 milyon TL'ye yükseldi.

Ancak, 2000 yılından 2009 yılına kadar önemli artışlar gösteren tarım sektörüne yapılan destek tutarı 2009 yılında bir önceki yıla göre yüzde 22.6 oranında azalarak 4.5 milyar TL'ye düştü. Tarıma destek bütçesinin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranı da 2007 yılında önceki yıllara oranla yükselerek binde 7 seviyesine çıkarken 2008 ve 2009 yıllarında düşüş gösterdi.


Türkiye nüfusunun dörtte birini barındıran tarım sektörüne 2009 yılında sağlanan destek GSYH'nın binde 5'i oranında gerçekleşti. Destek ödemelerinin azalması çiftçiyi borçlanmaya yöneltti. 2009 yılı Mayıs ayı itibariyle tarım sektörü 14.9 milyar TL kredi kullanırken, bu yıl Mayıs ayı itibariyle kullandığı kredi tutarı 17,8 milyar TL'ye yükseldi. Bir yılda tarım sektörünün bankalardan aldığı borç yüzde 20 arttı. 42 ilin tarım borçlanması bu oranın üzerinde gerçekleşti.
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.08.2026
02:27
Yeni hastaneye 617 metrelik altyapı
Yeni hastaneye 617 metrelik altyapı
Bingöl Belediyesi, 500 yataklı yeni devlet hastanesinin kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarını tamamladı. Hastane yerleşkesine toplam 617 metrelik altyapı hattı döşendi.
14.08.2026
02:26
Bingöl`de yerel basına İŞKUR`dan 9 aya kadar istihdam desteği
Bingöl'de yerel basına İŞKUR'dan 9 aya kadar istihdam desteği
Bingöl'de basın sektörüne İŞKUR'dan 9 aya kadar destek sağlanırken, program sonrasında en az 9 ay da istihdam şartı getirildi.
14.08.2026
02:25
Kadim Aşiretler Federasyonu`ndan çerçeve yasasına destek açıklaması
Kadim Aşiretler Federasyonu'ndan çerçeve yasasına destek açıklaması
Kadim Aşiretler Federasyonu Bingöl İl Temsilcisi Erkan İŞERİ 'Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi'ni olumlu, stratejik ve hayırlı bir adım olarak gördüklerini açıkladılar.
13.08.2026
10:43
Bingöl`de nesli tehlike altındaki su samurları görüntülendi
Bingöl'de nesli tehlike altındaki su samurları görüntülendi
Göynük Çayı'nda görülen iki su samuru, dron kamerasına yansıdı. IUCN'nin 'nesli tükenme tehlikesine yakın' kategorisinde yer alan türün görüntülenmesi, bölgedeki doğal yaşam açısından dikkat çekici bir gelişme olarak değerlendirildi.
13.08.2026
10:17
Motorinde ÖTV sıfırlandı: Akaryakıtta indirim beklentisi
Motorinde ÖTV sıfırlandı: Akaryakıtta indirim beklentisi
Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile motorinden alınan ÖTV ağustos ayının kalan dönemi için sıfırlandı. Düzenlemenin pompaya yansıması halinde litre fiyatında yaklaşık 9,25-9,30 lira arasında indirim oluşabileceği belirtiliyor. Sonraki aylarda ise yıl sonuna kadar her ay 3'er lira artırılarak belirlenecek.
13.08.2026
10:01
Yedisu hattı için dikkat çeken araştırma: Fayın altında iki magma sistemi
Yedisu hattı için dikkat çeken araştırma: Fayın altında iki magma sistemi
Uluslararası bilim insanlarının yürüttüğü araştırmada, Erzincan Havzası ile Bingöl'ün Yedisu ilçesini kapsayan Karlıova Üçlü Eklem bölgesinin altında iki ayrı sığ magma rezervuarı tespit edildi. Çalışma, deprem ve volkanik risklere ilişkin önemli veriler ortaya koydu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın