KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Nisan 2024 Cumartesi
10 °C Parçalı bulutlu

Geven bitkisi araştırılacak

Bingöl Üniversitesi ile Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü (ÇEM) tarafından Geven bitkisinin erozyon açısından değerlendirilmesi ve arıcılık açısından önemi için çalışma başlatıldı.

Geven bitkisi araştırılacak
12 NİSAN 2019 CUMA 19:53
1
2192
1
AA aa

Bingöl Üniversitesi ile Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü (ÇEM) tarafından Geven bitkisinin erozyon açısından değerlendirilmesi ve arıcılık açısından önemi için çalışma başlatıldı.

Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı ÇEM Genel Müdürü Dr. Ahmet İpek başkanlığında, Hacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. Kadriye Sorkun, Dr. Çiğdem Özenirler, Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Selma Ulgentürk'ten oluşan heyet Bingöl'e geldi.

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Prof. Dr. İbrahim Çapak'ı makamında ziyaret eden heyet, Prof. Dr. Çapak'a çalışmalar hakkında bilgi aktardı.

Üniversitelerin bulundukları bölgelerin kalkınmasını sağlamaları ve mevcut potansiyelini iyileştirmesi gerektiğini ifade eden Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çapak, “Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ile yapılan protokolle birlikte, Bingöl balının elde edildiği alanlardaki arıcılık potansiyelinin belirlenmesi çalışmaları başlamıştır. ÇEM Genel Müdürlüğü, Bingöl Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi'nden uzman öğretim elemanlarının bu projede yer alması hem bilimsel anlamda hem de bölgesel kalkınma açısından ihtisaslaşmaya ayrı bir değer katacaktır” dedi.

ÇEM Genel Müdürü Dr. Ahmet İpek, “Bingöl balının kalitesinde son derece önem arz eden yüksek yayla geven balının bulunduğu alanların erozyon, arazi bozulması ve iklim değişikliği gibi açılardan da ele alınmasını önemsiyoruz. Bu bağlamda yapmış olduğumuz protokol çerçevesinde ilk toplantımızı ve arazi çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. Gevenin erozyon açısından önemli olduğunu biliyoruz. Ancak ne yazık ki burada ve diğer bölgelerimizde hayvan yemi ve yakacak olarak da kullanılmaktadır. Bu nedenle hem gevenin erozyon açısından koruma fonksiyonunu ortaya koymak hem de arıcılık açısından önemini ortaya koymak istiyoruz. Bingöl Üniversitesi ve diğer Üniversitelerimiz, Orman Genel Müdürlüğümüzün taşra teşkilatı ve Arıcılar Birliği ile birlikte bunu bölgede yapacağız. Bingöl için önemsediğimiz bu projenin bölgesel kalkınmaya da katkı sunmasını temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadriye Sorgun ise, “ÇEM Genel Müdürlüğünün daveti üzerine bu projenin gerçekleştirilmesi için Bingöl'de bulunmaktan son derece memnunum. Böyle kapsamlı bir projenin genç bir ekiple yapılacak olması heyecan verici. Bu proje ile birlikte bölgedeki geven türlerinin toplanması, anatomi çalışmalarının yapılması,  nektar kalitesi, polenlerin çalışılması tohumlarının toplanması, bölgedeki gevenlerin tozlaşmasını ve döllenmesini sağlayan diğer arı gruplarının tespiti, Bölgeden toplanan bitkilerin tohum veriminin tespiti ve çimlenme kapasitelerinin araştırılması gibi konuları ele alacağız. Ayrıca bölgede meşe salgı balının da olabileceğini tahmin ediyoruz.  Bu balın da antioksidan özelliği var.  Misafirperverliğiniz için de ayrıca teşekkür ediyorum. Bu projenin bölgeye hizmet etmesini ümid ediyorum” diye ifade etti.

Heyet Bingöl Üniversitesi rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak'ı ziyaretten sonra toplantı salonuna geçerek yapılacak çalışmalar hakkında ön değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantıya Bingöl Üniversitesinden Pilot Üniversite Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Ramazan Meral, Koordinatör yardımcıları,  PİKOM kapsamındaki proje yürütücüleri, Arıcılar birliği başkanı M. Can Üzer ve Bingöl Orman İşletme Müdürü İbrahim Börü ve PİKOM Uzmanları katıldı.

Toplantıda Geven bitkisinin Erozyon açısından önemi detaylı bir şekilde ele alındı. Geven Bitkisinin arıcılık açısından önemi ve Bingöl balının kalitesine etkisi ile ilgili ayrıntılı çalışmaların neler olacağı tartışıldı. Ön değerlendirmeler sonucunda bir yol haritası taslağı hazırlandı ve ilk iş olarak Bingöl Üniversitesi Merkezi Laboratuvarı ve proje sahasının gözlemlenmesi olarak belirlendi.

Arazi çalışmaları için Çapakçur Mikrohavzası ile Hesarek dağında incelemelerde bulunuldu. Erozyon sahaları ve Gevenin yayılış alanlarında yapılan değerlendirmelerde önemli bir bal bitkisi olan Gevenin toprak muhafaza açısından ne derece etkili olduğu gözlemlendi.

Arıcılar birliği başkanı M. Can Üzer “Bölgede balın kalitesi genellikle geven ve diğer yayla bitkilerinden kaynaklanmaktadır. Maalesef geven bitkisi hem yakacak olarak kullanılmakta hem de çobanlar tarafından tahrip edilmektedir. Bunun korunma altına alınmasını talep etmekteyiz” dedi.

PİKOM Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Ramazan Meral, “ÇEM Genel Müdürlüğü öncülüğünde ve Üniversitemiz işbirliği ile yapılacak olan bu proje, program hedeflerimize önemli katkılar sağlayacaktır. Ekibimiz ile birlikte memnuniyetle bu çalışmalarda yer almak istiyoruz” şeklinde açıklama yaptı. Heyet çalışmalarını tamamlayarak Bingöl den ayrıldı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_43257)
14 Nisan 2019 Pazar 21:40
meşe ormanını korusunlar erozyon kalmaz. Anlamadığım neden farklılık peşindeler neden kimse ormanları koruyalım demiyor. böyle giderse bingölde meşe ormanıda kalmayacak
19.04.2024
18:52
BAL`da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
BAL'da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
Grup lideri Yozgat Belediyesi Bozokspor ile arasındaki puan farkını kapatmak ve şampiyonluk kupasını kaldırmak için tüm çabasını gösteren 12Bingölspor, Pazar günü Hacılar Erciyesspor'a konuk oluyor. 12Bingölspor'a taraftar yasağı getirildi, aynı yasağın getirildiği Yozgat Bozokspor'un yasağı ise milletvekillerinin baskısı sonucu kaldırıldı!
19.04.2024
18:51
Bingöl`de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de engelli ve eski hükümlüler için hibe desteği başvuruları başladı. Son başvuru 07.06.2024 olarak açıklandı. Yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı;
19.04.2024
18:51
Bingöl için bir uyarı da Arslan`dan…
Bingöl için bir uyarı da Arslan'dan…
'Tokat'ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı' diyen Prof. Dr. Abdussamet Arslan: 'Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz. Bingöl'de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz' dedi.
19.04.2024
18:50
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Bingöl'ün Genç İlçesi'nde hayvancılıkla uğraşan Muhsin ve Mehmet Davran kuzenlerin 2018 yılında yaptıkları ve yapı kayıt belgesi aldıkları ahırları mühürlendi. Gerekçe, kim olduğu bilinmeyen birinin şikâyeti! Gebe olan ve doğum sonrası telef olan hayanlar da cabası..!
19.04.2024
18:45
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl Üniversitesi, uluslararası iş birliklerini genişletme çalışmaları kapsamında Avrupa'nın en büyük ve İtalya'nın en prestijli üniversitesi olarak kabul edilen Roma La Sapienza Üniversitesi ile bazı alanlarda iş birliği anlaşması yaptı.
19.04.2024
15:59
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayıs ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarına zam yapılmayacağını açıkladı. Bayraktar, doğal gaz desteğinin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya, 'Sosyal açıdan desteklenmesi gereken grupları desteklemeye devam edeceğiz.' yanıtını verdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın