KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
28 Haziran 2025 Cumartesi
°C

‘Gezegen’ kelimesi yeniden tanımlanıyor

Kaşifleri tarafından Xena olarak çağrılan “gezegenin” astronomi dünyasında yarattığı gezegen kelimesinin anlamına dair tartışma, yeni bir öneriyle farklı bir boyut kazandı. Bir grup astronom tarafından yeniden tanımlanan gezegen kelimesi, Güneş Sistemi'ndeki gezegen sayısını 9'dan 12'ye, hatta daha yüksek bir sayıya çıkarabilir. Önerinin önümüzdeki günlerde Prag'da düzenlenecek bir forumda oylanması bekleniyor.

‘Gezegen’ kelimesi yeniden tanımlanıyor
20 AĞUSTOS 2006 PAZAR 10:07
0
971
0
AA aa
Geçene sene kaşifleri tarafından yeni bir gezegen olarak tüm dünyaya duyurulan “Xena” isimli gök cismi, bilim dünyasında yoğun bir tartışmaya neden olmuştu. Xena ve benzer birkaç gök cismi, Neptün'ün ötesinde yer alan ve Güneş Sisteminin eteklerindeki sayısız irili ufaklı gök cismine ev sahipliği yapan Kuper Kemeri'nde dönüyor. Xena, gezegen tanımlamasına dair yeni bir öneri ile benzer diğer gök cisimleriyle beraber bir gezegen olarak anılabilir.

Kuper Kemeri'ndeki biraz daha küçük Plüton'la benzer özellikler taşıyan Xena, 1930'dan bu yana gezegen olarak anılan Plüton'u da ‘gezegen tartışması' içine sokmuştu. Tartışmaların giderek artması, Uluslararası Astronomi Birliği'nin (IAU) önümüzdeki hafta Prag'da düzenlenecek bir toplantı ile konuyu tartışması ve gezegen kelimesini yeniden tanımlayarak ‘daha resmi' bir bakış açısı getirme kararı almasına neden olmuştu.

YENİ ÖNERİ, YENİ GEZEGENLER

Bu toplantı öncesinde bir grup astronom, toplantıda oylanması beklenen bir öneri ile dikkatleri çekti. Bu öneri, Plüton'un gezegen sıfatını koruyarak, Xena (resmi adıyla 2003 UB313) ve diğer benzer gök cisimlerini gezegen tanımlaması içine sokuyor. Eğer öneri toplantıda yapılacak oylama ile kabul edilirse, yeni gezegenlerle beraber Güneş Sistemi'ndeki toplam gezegen sayısı 9'dan 12'ye çıkacak. Bu sayının 12'den fazla olması da ihtimaller arasında.

Astronomlar tarafında yapılan açıklamada bir gök cisminin gezegen sayılabilmesi için bir yıldız etrafında dolaşması ve kendisinin bir yıldız olmaması gerekiyor. Ayrıca bu gök cisminin, ‘küre' olarak değerlendirilebilecek bir düzeye gelmesini sağlayan kendi yer çekimi kuvveti için yeterli bir kütleye de sahip olması gerekiyor. Öneriye göre, kütlesi yüzde 0.6'dan ve çapı da 800 kilometreden fazla olan cisimler ikinci kritere uyuyor.

Önü açık olan yeni tanımlama sayesinde, uzun bir süre asteroit olarak kabul edilen Ceres gibi cisimler gezegen tanımlaması içine giriyor. 1801'de keşfedilen Ceres, 950 kilometrelik çapıyla Asteroit Kemeri'ndeki en büyük cisim olarak biliniyor. Ceres, keşfinden 150 yıl sonra ‘cüce gezegen' olarak yeniden tanımlanmıştı.

Toplantı sonunda alınacak herhangi bir kararın bilim dünyasını ve dolayısıyla eğitim müfredatını büyük oranda etkilemesi bekleniyor.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın