KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Eylül 2025 Cuma
°C

Gıdada fiyat oyununa karşı çözüm önerisi: Gramaja standart getirelim

Fahiş fiyat artışlarına eklenen ve son haftalarda şikayetlere neden olan ambalaj hilesine karşı çözüm önerisi geldi. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, 'Ürünlere gramaj standardı getirilmeli. Üretici değişiklik yaptıysa bunu tüketiciye ve fiyatlara yansıtmak zorunda olmalı' dedi.

Gıdada fiyat oyununa karşı çözüm önerisi: Gramaja standart getirelim
27 EYLÜL 2021 PAZARTESİ 10:31
0
1103
0
AA aa

Ambalajlı gıda ve temel tüketim ürünlerinde gramajın azaltılıp, fiyatın aynı kalması gizli zam oyununa karşı önlem olarak belirli standartların getirilmesi tartışılıyor. Son aylarda gıda fiyatlarındaki artışı bahane eden bazı çevrelerin örtülü zam yapmak için gramaj oyuna başvurması farklı çevrelerin tepkisini çekmişti. Bu konuda somut önerilerden biri de ilgili bakanlıklar tarafından gıdadan deterjana kadar firmaların belirleyeceği gramajlar konusunda belli standardın getirilmesi oldu.

NET OLARAK OKUNSUN

Gramajdaki standardın yanında, marketlerde ürünün kaç gram olduğunun açık ve net olarak sunulması gerektiği ifade ediliyor. Farklı ambalajda ve ürünün raf etiketinde net şekilde görülecek gramaj miktarı tüketicilerin bilinçlenmesini sağlarken, yapılacak kıyaslama sayesinde ilgili ürünü tercih etmeyebilecek. Sektör temsilcileri de söz konusu uygulamaların aşırı fiyat artışlarına çözüm olabileceği yönünde görüş bildiriyor.

TÜKETİCİ ALEYHİNE BİR DURUM

Birçok kalemde vatandaşa gizli zam yansıtıldığını belirten TESK Başkanı Bendevi Palandöken, "Zabıta ekipleri denetimleri yapıyor fakat vatandaş önce kendi fiyat ve gramaj denetimini yapmalı. Piyasaları ve ceplerimizi doğrudan etkileyen bu etik dışı durumlara karşı uyanık olunmalı" dedi. Palandöken, esnafın ürünleri alıp satmak dışında hiçbir müdahalede bulunmadığını belirterek şunları söyledi: "Buna rağmen sanki esnafın dükkanında satılan ürünler bu şekilde hile yapılıyormuş gibi bir algı söz konusu. Zincir marketlerden alışverişlerde bu konuda dikkatli olunmalı. Bununla birlikte yasal bir düzenlemeyle gıda ürünlerinin gramajlarının tüketicinin göreceği şekilde yazılma zorunluluğu getirilmeli. Gramaj standardı getirilmeli. Üretici değişiklik yaptıysa da bunu tüketiciye ve fiyatlara yansıtmak zorunda olmalı.” Bendevi Palandöken, vatandaşların gramaj hilesi konusunda denetimlerini kendilerinin yapmasını, ayrıca bu konuda Ticaret Bakanlığına şikayet başvurularını geciktirmemelerini istedi.

ENFLASYONU OLUMSUZ ETKİLER

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, gıda ürünlerindeki gramaj hilesi konusunda vatandaşları uyararak, “Piyasaları ve ceplerimizi doğrudan etkileyen bu etik dışı durumlara karşı uyanık olunmalı” ifadesini kullandı. Palandöken ayrıca, fiyat artışlarının ve enflasyonu olumsuz etkileyen gramaj oyunlarının devam ettiğini belirtti.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
12.09.2025
15:42
Bingöl Konteyner Kent`te sona doğru
Bingöl Konteyner Kent'te sona doğru
Konteyner Kentin altyapı yatırımını üstlenen Bingöl Belediyesi, sahadaki çalışmalarını yüzde 90 oranında tamamladı. Konteyner kentin donanımları Bingöl Valiliği ve AFAD tarafından karşılanacak.
12.09.2025
15:17
Bingöl`de
Bingöl'de 'Gazze için Dua' programı
HÜDA PAR Bingöl İl Başkanı Alpaya, katılımcılara teşekkür ederek, 'Sadece burada değil, gece ve seher vakitlerinde de ellerimizi Rabbimize açmaya devam edelim' çağrısında bulundu.
12.09.2025
15:02
Zıktê Sürkap`ta Atalay dönemi
Zıktê Sürkap'ta Atalay dönemi
Yeni Başkan Mehmet Atalay'ın, Zıktê aşiretinin birlik ve beraberliğini güçlendirmek, bölgesel kalkınmaya yönelik çalışmalar yürütmek ve gençlere yönelik projelere ağırlık vereceği belirtildi.
12.09.2025
14:55
‘Acaba` diye düşünürken denemeyi tercih etti, meyveyi su altında yedi
'Acaba' diye düşünürken denemeyi tercih etti, meyveyi su altında yedi
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'nde farklı bir etkinliğe imza atan doğa tutkunu Vedat Avar, nehirde su altına dalarak meyve yedi.
12.09.2025
09:27
Tandırda unutulan köz yangına neden oldu
Tandırda unutulan köz yangına neden oldu
Bingöl'ün Genç ilçesinde tandırda unutulan köz yangına neden oldu. Yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.
11.09.2025
17:36
Bingöl`de okul çevreleri ve servisler denetlendi
Bingöl'de okul çevreleri ve servisler denetlendi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından okul çevreleri ve servisleri denetlendi. Denetimlerin yıl boyu süreceği aktarıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın