KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Nisan 2026 Cuma
°C

Gıdada fiyat oyununa karşı çözüm önerisi: Gramaja standart getirelim

Fahiş fiyat artışlarına eklenen ve son haftalarda şikayetlere neden olan ambalaj hilesine karşı çözüm önerisi geldi. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, 'Ürünlere gramaj standardı getirilmeli. Üretici değişiklik yaptıysa bunu tüketiciye ve fiyatlara yansıtmak zorunda olmalı' dedi.

Gıdada fiyat oyununa karşı çözüm önerisi: Gramaja standart getirelim
27 EYLÜL 2021 PAZARTESİ 10:31
0
1253
0
AA aa

Ambalajlı gıda ve temel tüketim ürünlerinde gramajın azaltılıp, fiyatın aynı kalması gizli zam oyununa karşı önlem olarak belirli standartların getirilmesi tartışılıyor. Son aylarda gıda fiyatlarındaki artışı bahane eden bazı çevrelerin örtülü zam yapmak için gramaj oyuna başvurması farklı çevrelerin tepkisini çekmişti. Bu konuda somut önerilerden biri de ilgili bakanlıklar tarafından gıdadan deterjana kadar firmaların belirleyeceği gramajlar konusunda belli standardın getirilmesi oldu.

NET OLARAK OKUNSUN

Gramajdaki standardın yanında, marketlerde ürünün kaç gram olduğunun açık ve net olarak sunulması gerektiği ifade ediliyor. Farklı ambalajda ve ürünün raf etiketinde net şekilde görülecek gramaj miktarı tüketicilerin bilinçlenmesini sağlarken, yapılacak kıyaslama sayesinde ilgili ürünü tercih etmeyebilecek. Sektör temsilcileri de söz konusu uygulamaların aşırı fiyat artışlarına çözüm olabileceği yönünde görüş bildiriyor.

TÜKETİCİ ALEYHİNE BİR DURUM

Birçok kalemde vatandaşa gizli zam yansıtıldığını belirten TESK Başkanı Bendevi Palandöken, "Zabıta ekipleri denetimleri yapıyor fakat vatandaş önce kendi fiyat ve gramaj denetimini yapmalı. Piyasaları ve ceplerimizi doğrudan etkileyen bu etik dışı durumlara karşı uyanık olunmalı" dedi. Palandöken, esnafın ürünleri alıp satmak dışında hiçbir müdahalede bulunmadığını belirterek şunları söyledi: "Buna rağmen sanki esnafın dükkanında satılan ürünler bu şekilde hile yapılıyormuş gibi bir algı söz konusu. Zincir marketlerden alışverişlerde bu konuda dikkatli olunmalı. Bununla birlikte yasal bir düzenlemeyle gıda ürünlerinin gramajlarının tüketicinin göreceği şekilde yazılma zorunluluğu getirilmeli. Gramaj standardı getirilmeli. Üretici değişiklik yaptıysa da bunu tüketiciye ve fiyatlara yansıtmak zorunda olmalı.” Bendevi Palandöken, vatandaşların gramaj hilesi konusunda denetimlerini kendilerinin yapmasını, ayrıca bu konuda Ticaret Bakanlığına şikayet başvurularını geciktirmemelerini istedi.

ENFLASYONU OLUMSUZ ETKİLER

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, gıda ürünlerindeki gramaj hilesi konusunda vatandaşları uyararak, “Piyasaları ve ceplerimizi doğrudan etkileyen bu etik dışı durumlara karşı uyanık olunmalı” ifadesini kullandı. Palandöken ayrıca, fiyat artışlarının ve enflasyonu olumsuz etkileyen gramaj oyunlarının devam ettiğini belirtti.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.04.2026
11:45
2026 Kurban Hizmetleri Tebliği yayımlandı
2026 Kurban Hizmetleri Tebliği yayımlandı
2026 yılı kurban hizmetleri tebliği, dini ve sağlık kurallarının yanı sıra çevre temizliğine odaklanarak kurban kesimlerinin düzenlenmesini amaçlıyor. Hayvanlara daha az acı veren yöntemler vurgulanırken, kesimlerin düzenli alanlarda yapılması teşvik ediliyor. Kurallara uymayanlar ise para cezası uygulanacak.
24.04.2026
11:16
Bingöl`de Doğalgazda Kademeli Fatura Dönemi!
Bingöl'de Doğalgazda Kademeli Fatura Dönemi!
4 Nisan'da yürürlüğe giren kademeli doğalgaz faturalandırması Mayıs ayı itibarıyla faturaya yansıyor. Bingöl'de belirlenen tüketim limitini aşan aboneler, yalnızca aşan kısmı değil tüm tüketimlerini daha yüksek tarifeden ödeyecek.
24.04.2026
10:45
Bingöl`de kazadan kaçan tır refüje girdi
Bingöl'de kazadan kaçan tır refüje girdi
Bingöl'de bir tırın otomobile çarpmamak için refüje girmesi sonucu meydana gelen kazada şans eseri yaralanan olmadı.
23.04.2026
22:02
Bingöl UMKE`ye Dünya Sağlık Örgütü Bayrağı!
Bingöl UMKE'ye Dünya Sağlık Örgütü Bayrağı!
Bingöl UMKE Lojistik, Eğitim ve Operasyon Merkezi, uluslararası verifikasyon sürecini tamamladı. Düzenlenen törende Dünya Sağlık Örgütü bayrağı teslim edilirken, merkezin üç farklı EMT yapısıyla dünyada bir ilke imza attığı vurgulandı.
23.04.2026
21:52
Vali Çelik makamını Muhammed Selim`e devretti
Vali Çelik makamını Muhammed Selim'e devretti
Bingöl Valisi Cahit Çelik, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında koltuğunu Muhammed Selim Kısa'ya devretti.
23.04.2026
18:14
Ilıcalar Bölgesinin Sorunları Meclis Gündeminde
Ilıcalar Bölgesinin Sorunları Meclis Gündeminde
HÜDA PAR Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir, TBMM'de yaptığı konuşmada Bingöl merkez Ilıcalar beldesi ve çevre köylerde yaşanan yol, su, eğitim ve sağlık sorunlarının çözülmesini istedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın