KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
28 Temmuz 2026 Salı
°C

Global iklim destekledi türkiye en çok büyüyen gelişen piyasa oldu

Credit Suisse Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi İcra Kurulu Başkanı Fawzi Kyriakos-Saad, 2001'den bu yana Türkiye'nin diğer gelişen pazarlardan daha çok büyüdüğünü belirterek, "Bunda global olarak yaşanan olumlu iklimin etkisi de çok. Dünya piyasaları son 4-5 yıldır çok sakin ve zenginlikler arttı" dedi.

Global iklim destekledi türkiye en çok büyüyen gelişen piyasa oldu
31 AĞUSTOS 2007 CUMA 08:55
0
1025
0
AA aa
GLOBAL olarak son 4-5 yılda dünyada iyi bir iklimin yaşandığını belirten Credit Suisse Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi İcra Kurulu Başkanı Fawzi Kyriakos-Saad, "Dünya son 4-5 yılda çok büyüdü. Zenginlikler arttı, global olarak iyi bir iklim vardı. Bu varlıklardan Türkiye'ye akanlar da oldu" dedi. Saad, 2001'den buyana global iklimin de katkısıyla Türkiye'nin diğer gelişen pazarlardan daha çok büyüdüğünü söyledi.

CARİ AÇIĞIN FİNANSMANI:
Türkiye'de ciddi bir cari açık olduğuna ve Güney Afrika ile birlikte cari açığı en yüksek ülkeler arasında yer aldığına dikkat çeken Lübnan asıllı Saad şunları söyledi: "Bu tabiki bir kırılganlık doğuruyor. Yurtdışından yatırımlar Türkiye'ye geliyor. Türkiye'ye yatırıma gelen yabancı şirketler ve yatırım fonlarıyla bu açağın bir kısmı finanse ediliyor. Aksi halde Türkiye'nin dışarıdan borçlanması gerekirdi. Çok daha üretken bir Türkiye olması lazım. Cari açık devletin yanlış politikalarından kaynaklanmıyor. Cari açık kötü bir şey ama sizdeki kötünün iyisi."

SEÇİMDE GEVŞEDİNİZ: Türkiye'nin 2001 krizinin ardından getirdiği mali politikaları taktir ettiğini açklayan Saad "Mali politikalar çok önemli. Seçimlerden önce biraz gevşedi ama öncesinde çok başarılıydı. Doğru mali politikalar devam ederse hiçbir problem görmüyorum" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE GEÇ KEŞFEDİLDİ: 1985'den beri Türkiye ile çalıştığını kaydeden Saad, Türkiye'nin yaşadığı inanılmaz değişime dikkat çekti. "Türkiye'deki en etkileyici şey, enerjik yapı ve girişimci ruh. Türkiye'nin bu kadar geç keşfedilmesi beni şaşırtıyor" diyen Saad, eğitimli işgücü ve genç nüfusuyla Türkiye'nin daha çok yabancı yatırım çekeceğini vurguladı. Saad, Türkiye'nin geçiş dönemine, ekonomik ve siyasi istikrarın önemine de işaret etti.

YERLİ OLMADIĞINDAN YABANCI: Saad, İKMB'de yabancı yatırımcı oranının yüzde 80'lere yaklaşmasını ise şöyle değerlendirdi: "Bunun sebebi Türkiye'de gerçek anlamda kurumsal yatırımcıların olmaması. Türkiye'de borsada sıcak para olduğunu düşünmüyorum. Bunlar kısa değil uzun vadeli yatırımcılar. Yerlisi olmadığından yabancı kurumsal yatırımcı onları ikame ediyor. Türkiye kendi kurumsal yatırımcılarını kurana kadar borsadaki bu para büyür."

TEPKİ TAKDİRE DEĞER: Fawzi Kyriakos-Saad, son haftalarda dünya piyasalarının Türkiye'deki yansımaları için "Türkiye kendi ekonomisini istikrarlı hale getirmek için başarılı işler yaptı. Son çalkantılara Türk piyasasının verdiği yanıt da takdire değer. Piyasalar istikrarını korudu. Dalgalı kur politikasının getirdiği esneklik yatırımcıları rahatlattı" dedi.

Artık lokal bir yapımız var

TÜRKİYE'
de 2003 yılından itibaren yapılanmalarını değiştirdiklerini anımsatan Fawzi Kyriakos-Saad şunları söyledi: "Temsilcilik modeline geçtik. Şu anda buradaki yapı İsviçre, Londra gibi diğer coğrafyalara bağlı ve uluslararası yapısı daha aktif. Bu etkili bir yol. Baran Menkul Kıymetler'i alarak burada hisse senetleriyle ilgili aracılık hizmetlerine başladık. Uluslararası kurumsal müşterilerimize Türkiye ile ilgili hisse alış satış hizmetleri sunuyoruz. Türkiye'de böylece lokal bir yapıya geçtik. Türkiye'de ilk üç oyuncudan biri olmak istiyoruz. Baran'da işlem hacmi hiç yok gibiydi. 15 kişiyi işe aldık. Şu anda satış elemanları alıyoruz ki Türk müşterilere de hizmet verebilelim. Elektronik ortamda hizmet verebiliyorsanız şube çok da önemli değil. Türkiye'de müşteriler daha çok bireysel, yurtdışında ise kurumsal. Küçük bireysel işlere girmeyeceğiz. Çok büyük yatırımcılar olabilir ancak biz kurumsal müşteriye odaklıyız."

Mortgage krizinde kötüyü aştık bundan sonra yan etkiler sürecek

CREDIT Suisse'in Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi İcra Kurulu Başkanı Fawzi Kyriakos-Saad, mortgage krizinde kötü kısmın aşıldığını ancak bundan sonra krizin yan etkilerinin süreceğini söyledi. Çalkantı ve risklerin tamamen bitmediğine işaret eden Saad şöyle devam etti? "Risk gelecek 3-6 ayda artabilir. Son birkaç haftadır yaşanan çalkantının ardından merkez bankaları likidite enjekte ederek ortamı biraz rahatlattı. Kaldıraçların ortadan kalkması gerekecek. Riskli yatırım araçlarına yatırım yapma alışkanlıkları azalacak. İyimseriz ancak riskler tamamen bitmedi. Fakat bu süreç kendi döngüsü içinde normal. Daha önce kredi alma imkanı çok fazlaydı. Bundan sonra düzeltmeler beklenebilir. Son 4-5 yıllık istikrarlı dönemde çok çalkantı olmadı. Daha önce borsalar yüzde 7-8 düşerdi. Bu kadar yıl kolay borçlanmadan sonra bu müdahaleler normal."

Üç şirketi daha halka açacağız

DAHA önce Türkiye'de Coca-Cola İçecek, TAV ve Efes Pilsen gibi önemli halka arzların uluslararası bacağını gerçekleştiren Credit Suisse Grubu'nun, 1998 yılından bu yana içinde yer aldığı halka arzların tutarı 2.2 milyar dolar civarinda. Fawzi Kyriakos-Saad, ismini açıklamayacağı üç şirketin daha halka arzının uluslararası bacağı için yetki aldıklarını da söyledi. Credit Suisse'nin dünyad yönettiği aktiflerin toplamı1.3 trilyon dolar civarında bulunuyor.

Hürriyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
27.07.2026
22:56
Murat Nehri`nde Büyük Dönüşüm Başlıyor
Murat Nehri'nde Büyük Dönüşüm Başlıyor
Genç Belediyesi, Millet Bahçesi ile Genç Köprüsü arasını kapsayan sahil düzenleme projesinin ilk etabını hayata geçiriyor. Parklar, yürüyüş yolları ve seyir teraslarıyla Murat Nehri kıyısı ilçenin yeni cazibe merkezlerinden biri olacak.
27.07.2026
22:55
Hülakü:
Hülakü: 'Barışı Müzakere ve Mücadeleyle İnşa Edeceğiz'
Genç'te vatandaşlar ve esnafla bir araya gelip talep ve beklentileri dinleyen DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, yürütülen sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunarak kalıcı barışın diyalog, müzakere ve demokratik siyaset zemininde inşa edilebileceğini söyledi.
27.07.2026
22:54
Bingöl Masa Tenisinde Tarih Yazdı: İlk Kez 3. Lig`de!
Bingöl Masa Tenisinde Tarih Yazdı: İlk Kez 3. Lig'de!
Yükselen Gençlik Spor Kulübü Kadın Masa Tenisi Takımı, Trabzon'da düzenlenen Terfi Ligi müsabakalarında gösterdiği başarıyla Bingöl spor tarihinde bir ilke imza atarak Türkiye Masa Tenisi 3. Ligi'ne yükseldi. Tamamı Bingöl'de yetişen genç sporculardan oluşan takım, profesyonel liglerde mücadele etme hakkı kazandı.
27.07.2026
22:53
Uzmanından uyarı! Erken Tanı Hayat Kurtarıyor
Uzmanından uyarı! Erken Tanı Hayat Kurtarıyor
Kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olan meme kanserinde erken teşhisin tedavi başarısını önemli ölçüde artırdığına dikkat çeken Bingöl Devlet Hastanesi Radyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Yusuf Dener, özellikle 40 yaşından itibaren düzenli mamografi taramasının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.
27.07.2026
18:10
Zilan Tepesi`nde Gün Doğumu Coşkusu
Zilan Tepesi'nde Gün Doğumu Coşkusu
Doğaseverler, Terörsüz Türkiye süreciyle yeniden canlanan yaylalarda buluştu. TAVZ-DER tarafından düzenlenen organizasyon kapsamında Zilan Tepesi'nde kamp kuran katılımcılar, gece yürüyüşünün ardından güneşin doğuşunu zirveden izledi.
27.07.2026
14:21
Hatısaru;
Hatısaru; 'Verimli Tarım Arazileri Korunmalı'
Yeniden Refah Partisi Bingöl İl Başkanı Cihat Hatısaru, Solhan'ın Yenibaşak Köyü Barbara Mezrası'nda planlanan Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesine ilişkin vatandaşların endişelerini yerinde dinlediklerini belirterek, verimli tarım arazilerinin enerji yatırımlarına açılmaması gerektiğini söyledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın