KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Haziran 2026 Perşembe
°C

Göç ve iklim sorununa karşı yeni bakanlık kurulması gündemde

Artan göç hareketliliğinin tek elden yönetilmesi, iklim değişikliklerine karşı alınacak tedbirler ve afetlere hızlı müdahale için bu konuda uzmanlaşmış kuruluşların tek bir bakanlık çatısında toplanması planlanıyor.

Göç ve iklim sorununa karşı yeni bakanlık kurulması gündemde
31 AĞUSTOS 2021 SALI 10:07
1
5698
0
AA aa

Global iklim değişikliğinin etkisiyle Türkiye'de son yıllarda artan sel ve yangın gibi afetlerin yanı sıra, göç hareketliliğinin yönetilmesi ve güvenli yerleşim alanlarının oluşturulmasına yönelik planlamaların yapılması için yeni bir yapı kurulması tartışılıyor. 

Türkiye'de 4 milyona yakın Suriyeli olmak üzere 5 milyondan fazla sığınmacı bulunuyor. Göç hareketleri İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve AFAD tarafından yönetiliyor. AK Parti'de son dönemde hem bu göç hareketlerini hem de iklim değişikliği ile birlikte önümüzdeki yıllarda artacak insan hareketliliğinin yönetilmesi için yeni bir bakanlık kurulması tartışmaya açıldı. AK Parti kaynakları, sel, yangın ve deprem gibi afetlere hızlı müdahale, bu konularda ihtisaslaşmış yapıların tek bir çatı altında toplanması, tüm bunlarla birlikte göç hareketlerinin yönetimini de içine alacak şekilde bir bakanlık oluşturulmasını tartıştıklarını söyledi.

AK Parti kurmayları bu konuda şu görüşleri dile getirdi:

İklim değişikliği dikkate alındığında güvenli yerleşim yeri anlayışının da değişmesi gerekiyor. Buna göre yerleşke planlarının yenilenmesi gerekebilir. Orman yangınları konusunda da seri örgütlenme ve daha hızlı müdahale şartlarını oluşturacak alt yapıya öncelik verilmeli. Bütün planlar buna göre revize edilmeli. Seller ve orman yangınları artık beklenenden fazla ve sıklıkta olabilir. Nem oranı, aşırı yağmurlar gibi iklim değişikliklerinden kaynaklanan yeni şartlara uyumlu bir altyapı oluşturulması gerekiyor. Bu nedenle hem ilgili bakanlıkların yeniden yapılandırılması, hem de kamuda yeni birimler kurulması gerekebilir. Mesela AFAD'ın çatısı altıda, sel, yangın gibi afetlerde özel ihtisas sahibi yeni birimler oluşturulabilir. Ayrıca, nüfus hareketliliği ve göç hareketliliği dikkate alınarak bu yapılanmalar yeniden ele alınmalı. İçişleri Bakanlığı bünyesindeki,  göç idaresi, AFAD gibi bu konuda uzman kuruluşları bir çatı altına alacak iklim değişikliği ve ‘Göç Bakanlığının' kurulması gerekebilir. Bu konu Türkiye'yi yakın gelecekte çok ilgilendirecek. Hem iklimsel sebepler hem de buna bağlı göç hareketliliğinden dolayı Türkiye, geçiş noktasında. Dolayısıyla önümüzdeki dönem bu konularda uzman bir yeni bakanlığın kurulması gündeme gelecektir.

Kaynak: TÜRKİYE GAZETESİ

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.06.2026
01:39
Efrayim Bebek İçin Bir Gecede 2 Milyon TL Bağış Toplandı
Efrayim Bebek İçin Bir Gecede 2 Milyon TL Bağış Toplandı
Bingöl'de SMA Tip-1 hastalığıyla mücadele eden Efrayim Gökalp'in tedavisine destek amacıyla düzenlenen bağış programında 2 milyon TL yardım toplandı. Sosyal medya platformu X üzerinden gerçekleştirilen canlı yayında hayırseverler destek için adeta seferber oldu.
18.06.2026
00:52
Acı haber yasa boğdu! 15 Yaşındaki genç hayatını kaybetti
Acı haber yasa boğdu! 15 Yaşındaki genç hayatını kaybetti
Adana'da serinlemek amacıyla girdiği sulama kanalında akıntıya kapılan 15 yaşındaki Harun Dalçek, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Hayatını kaybeden gencin Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Yayağansöğüt köyü nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi.
18.06.2026
00:51
Genç Belediye Meclisi Olağanüstü Toplanıyor
Genç Belediye Meclisi Olağanüstü Toplanıyor
Genç Belediye Meclisi, İlçe Kaymakamı Muhammet Güzel'e Fahri Hemşehrilik Beratı verilmesi gündemiyle olağanüstü meclis toplantısı yapma kararı aldı. Teklifin kabul edilmesi halinde, Genç ilçesi tarihinde ilk kez bir kişiye Fahri Hemşehrilik Beratı verilmiş olacak.
18.06.2026
00:50
Bingöl Üniversitesi`ne ‘Spor Dostu Kampüs` Ödülü
Bingöl Üniversitesi'ne 'Spor Dostu Kampüs' Ödülü
Bingöl Üniversitesi, YÖK tarafından yürütülen 'Spor Dostu Kampüs' projesi kapsamında ödüle layık görüldü. Üniversite, spor altyapısı, öğrencilere sunduğu sportif imkânlar ve sağlıklı yaşamı teşvik eden çalışmalarıyla bu unvanı almaya hak kazandı.
18.06.2026
00:49
Bingöl`de Uyuşturucu Operasyonu: 2 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de Uyuşturucu Operasyonu: 2 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de narkotik ekiplerinin yürüttüğü çalışmalar kapsamında uyuşturucu madde ticareti yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 2 şüpheli, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.
18.06.2026
00:46
Şehit Tan`ın Adı Kütüphanede Yaşatılacak
Şehit Tan'ın Adı Kütüphanede Yaşatılacak
Anadolu Şehit Aileleri, Gazileri ve Güvenlik Korucuları Vakfı (AŞAV) tarafından Bingöl'ün Genç ilçesinde yapımı tamamlanan Şehit Güvenlik Korucusu Saim Tan Kütüphanesi düzenlenen törenle hizmete açıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın