KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Nisan 2026 Pazar
°C

Göç yasası krizi

Alman vatandaşlığına geçmeyi ve aile birleşimini zorlaştıran yeni göç yasası, Türk dernekleri ile Angela Merkel yönetimi arasında krize yol açtı. Federal Meclis ve Eyalet Temsilciler Meclisi'nden geçen tasarının değiştirilmesini isteyen Türk dernekleri, Merkel yönetiminden olumsuz yanıt aldı. Türkler, Merkel'in bugünkü Uyum Zirvesi'ni boykot ediyor.

Göç yasası krizi
12 TEMMUZ 2007 PERŞEMBE 09:33
0
920
0
AA aa
ALMANYA'da, ayrımcı olduğu gerekçesiyle son dönemde yoğun bir şekilde eleştirilen göç yasa tasarısı, Türk çatı örgütleri ile hükümet arasında ilk ciddi krize yol açtı. Yüzbinlerce üyeye sahip Türk dernekleri, cumhurbaşkanının imzasını bekleyen göç yasasında değişiklik yapılması taleplerinin hükümet tarafından geri çevrilmesi üzerine Almanya Başbakanı Angela Merkel başkanlığında bugün toplanacak "2'nci Uyum Zirvesi"ni boykot etme kararı aldı.

Alman vatandaşlığına geçmeyi ve aile birleşimini zorlaştıran yenilenmiş göç yasasının özellikle ülkede yaşayan 2.5 milyon Türk'e yönelik ayrımcı unsurlar içerdiği iddia ediliyor. Türk dernekleri, Angela Merkel'in bugün topladığı Entegrasyon Zirvesi öncesinde hükümetten Cumhurbaşkanı Horst Köhler'in imzasını bekleyen bu yasanın değiştirileceğine dair söz istedi. Yanıt olumsuz oldu. Bunun üzerine zirveye davetli Almanya Türk Toplumu (TGD), Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Almanya Türk Veli Dernekleri Federasyonu (FÖTED) ve Almanya Türk Vatandaşları Konseyi (RTS) ortak tavır belirleyerek, "2'inci Uyum Zirvesi"ne katılmayacaklarını açıkladı. İlk Uyum Zirvesi geçen yıl Haziran ayında yapılmıştı.

ETNİK AYRIMCILIK

TGD Genel Başkanı Kenan Kolat, "Hükümet kısmen Anayasa'ya, Avrupa Birliği yönergelerine ve en önemlisi de insan haklarına aykırı olan bir göç yasasında direnmesi boykot kararını almamıza neden oldu. Hükümetin dayatmacı tavrını içimize sindiremezdik" dedi.

Yabancı eş getirilmesini özellikle Türklere zorlaştıran yasa tasarısı, temel Almanca bilgisini de zorunlu kılıyor. Kenan Kolat, bununla ilgili olarak "Helga ile Horst, yabancı eşlerini buraya getirebiliyorsa, Ahmet ile Ayşe niye getiremesin" diyerek "etnik ayrımcılık" ve "çifte standart"ın söz konusu olduğunu söyledi.

Federal Hükümetin Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer ise "Cumhurbaşkanı imzalar imzalamaz göç yasası uygulamaya konulacaktır. Görüşmeler için önkoşul iyi bir yol değildir. Uyum diyalogla olur. Kapıları kapamakla sorun çözülmez" dedi.

Yasada neler var

Aile birleşimi zorlaşıyor Türkiye'den getirilecek eşin en az 18 yaşında olması gerekiyor. Doğuştan Alman, Türkiye'deki eşini rahatlıkla getirirken, sonradan Alman olanda ekonomik yeterlilik aranacak. Almanca bilmeyen eşlere vize verilmeyecek.

Uyum kursları Alman ve göçmenlerin eşlerinin yeteri kadar Almanca bilmemeleri durumunda uyum kursuna katılmaları zorunlu kılınıyor. Aksi halde bin Euro'ya kadar para cezası söz konusu.

Vatandaşlık sınavı Vatandaşlık sınavına giriş zorunlu, vatandaşlık kursuna katılma ise isteğe bağlı olacak. Vatandaşlığa geçebilmek için Almanya'da 8 yıl yaşama zorunluluğu vardı. Sınavı geçenler 7 yılda vatandaş olabilecek.

Almanca zorunluluğu Alman vatandaşı olmayan yabancılar, dil sınavını geçemezse oturma hakkı alamayacak. Öğretmen veya doktorlar Almanca bilmeyen bir göçmeni 'dil bilmiyor bu nedenle uyumu engelliyor' diye ihbar edebilecek.


hurriyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.04.2026
18:06
Bingöl Valisi Çelik`ten Gazze`ye Kurban Bağışı
Bingöl Valisi Çelik'ten Gazze'ye Kurban Bağışı
Bingöl Valisi Cahit Çelik, Türkiye Diyanet Vakfı aracılığıyla Gazze'deki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere vekâlet yoluyla kurban bağışında bulundu.
24.04.2026
18:05
Jandarmadan kaçamadılar: 7 Kişi Tutuklandı
Jandarmadan kaçamadılar: 7 Kişi Tutuklandı
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı'nın 17-24 Nisan tarihleri arasında yürüttüğü çalışmalarda aranan 7 şahıs yakalanarak tutuklandı, çeşitli suç unsurları ele geçirildi.
24.04.2026
18:04
Emin Varan, MHP Bingöl İl Başkanı Oldu
Emin Varan, MHP Bingöl İl Başkanı Oldu
Varan'ın önümüzdeki günlerde teşkilatlanma çalışmalarına başlayarak yeni yönetimi oluşturması bekleniyor.
24.04.2026
13:11
Halkoyunları Grup Yarışması Bingöl`de
Halkoyunları Grup Yarışması Bingöl'de
Bingöl dahil 3 ilden 11 ekip ve yaklaşık 200 sporcunun katılacağı yarışma 25 Nisan 2026 Cumartesi günü saat 11:00'de Bingöl Karşıyaka Spor Salonu'nda başlayacak. Dereceye giren ekipler Türkiye finalinde illerini temsil edecekler.
24.04.2026
11:45
2026 Kurban Hizmetleri Tebliği yayımlandı
2026 Kurban Hizmetleri Tebliği yayımlandı
2026 yılı kurban hizmetleri tebliği, dini ve sağlık kurallarının yanı sıra çevre temizliğine odaklanarak kurban kesimlerinin düzenlenmesini amaçlıyor. Hayvanlara daha az acı veren yöntemler vurgulanırken, kesimlerin düzenli alanlarda yapılması teşvik ediliyor. Kurallara uymayanlar ise para cezası uygulanacak.
24.04.2026
11:16
Bingöl`de Doğalgazda Kademeli Fatura Dönemi!
Bingöl'de Doğalgazda Kademeli Fatura Dönemi!
4 Nisan'da yürürlüğe giren kademeli doğalgaz faturalandırması Mayıs ayı itibarıyla faturaya yansıyor. Bingöl'de belirlenen tüketim limitini aşan aboneler, yalnızca aşan kısmı değil tüm tüketimlerini daha yüksek tarifeden ödeyecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın