KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Mart 2026 Salı
°C

Göçebelerin elektrik sevinci

Bingöl'ün Karlıova ilçesinin yaylalarında yaşayan göçebeler, gaz lambaları yerine güneş enerjisi ile elektrik üreten panelleri kullanarak hem ışıktan faydalanıyor, hem de telefon ve radyolarını şarj ediyorlar.

Göçebelerin elektrik sevinci
22 TEMMUZ 2014 SALI 21:46
0
4690
0
AA aa

Karlıova ilçesini yaylalarında yaşayan ve hayvancılık işi ile uğraşan göçer ve beritanlılar, konaklama dönemlerinde akşamları kullandıkları gaz lambaları ve mum yerine; güneş enerjisi ile topladıkları enerjiyi elektriğe dönüştüren elektrik panelleri kullanmanın sevincini yaşadıklarını belirtti.

Hayat koşulların çok zor olduğu bütün günleri gece geç saatlerine kadar çalışmakla geçen göçebelerin hayatlarında birçok değişiklik olduğu ve teknolojiden faydalanmaya başladılar.

Yaz mevsiminin gelmesiyle Şanlıurfa ve Diyarbakır gibi illerden evlerini at ve eşekler sırtında yürüyerek bahar ayında yağan yağmurda ıslanıp bir çok sıkıntı çeken ve Karlıova ilçesine gelen göçebeler, artık at ve eşek yerine satın aldıkları kamyonetlere evlerini yükleyerek hayvanlarının peşinden rahat bir şekilde gelen hayvan sahipleri, bir çağ daha atladı. Akşamları gaz lambaları ve mum ışığı yerine ise güneş panelleri kullanarak yaylada elektrikten faydalanarak ışık ve telefon ya da radyolarını şarj ediyorlar.

Göçebelerden Şakir Akalın, eskinden gaz lambası ve mum yaktıklarını belirterek: “Şimdi ise bizim için devir değişti ve artık güneş enerjisi panelleri çıktığı için evde kullandığımız elektriği yaylada dağın başında da kullanabiliyoruz. Bu panel sayesinde tüm ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyoruz. Mesela ışığından faydalanıyoruz, telefonlarımızı ve teyplerimizi şarj ederek birçok sıkıntıdan kurtuluyoruz.” dedi.

Göçebelerden Adem Akalın, kendilerinin çok sıkıntı çektiğini ama gelişen teknolojiden artık kendilerinin de faydalandığı sevincini ifade ederek: “Daha önceleri yaylaya geldiğimizde evlerimizi at ve eşek sırtında günlerce yolda gelerek getiriyorduk ama şimdi ise kamyonetleri kullanıyoruz, eskiden karanlık çöktü mü bizim için hayat bitmiştir demekti. Ama şimdi ise bu paneli gündüzleri güneşin önüne vererek topladığı enerjiyle akşamları ampullerimizi yakıp içerisi aydınlık oluyor, telefonlarımızı ilçe merkezine götürüp şarj etmiyoruz, bu panele takıp şarj da edebiliyoruz” ifadelerini kaydetti. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
10.03.2026
06:55
Bingöl Belediyesi Gazze`de Her Gün Bin Kişiye İftar Verecek
Bingöl Belediyesi Gazze'de Her Gün Bin Kişiye İftar Verecek
Bingöl Belediyesi, Ramazan ayı kapsamında Gazze'deki ihtiyaç sahipleri için 10 gün boyunca her gün Bin kişilik iftar yemeği verecek. Karar, Belediye Meclisi'nde grubu bulunan tüm partilerin ortak oyuyla kabul edildi.
10.03.2026
06:53
Akademik İş Birliği Protokolü İmzaladılar
Akademik İş Birliği Protokolü İmzaladılar
Bingöl Üniversitesi ile Munzur Üniversitesi arasında akademik ve bilimsel iş birliklerini geliştirmeye yönelik protokol imzalandı. Protokolle ortak araştırma projeleri ve üniversite-sanayi iş birliklerinin artırılması hedefleniyor.
10.03.2026
06:51
Bingöl`de arazi aracıyla motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
Bingöl'de arazi aracıyla motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından ambulansla Bingöl Devlet Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.
10.03.2026
06:49
Bingöl`de odunluk yangını panik yarattı
Bingöl'de odunluk yangını panik yarattı
Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine itfaiye ekipleri sevk edildi. Yangında odunlukta maddi hasar meydana gelirken, olayla ilgili inceleme başlatıldı.
09.03.2026
02:40
12Bingölspor`da alarm! Puan farkı 7`ye düştü
12Bingölspor'da alarm! Puan farkı 7'ye düştü
TFF 3. Lig 2. Grup lideri 12 Bingölspor, son haftalarda yaşadığı puan kayıplarıyla dikkat çekiyor. Sahasında Erciyes 38 FK ile 1-1 berabere kalan Bingöl temsilcisinde galibiyet hasreti üç maça çıkarken, lider ile en yakın takipçisi arasındaki puan farkı 7'ye kadar geriledi. Yeşil beyazlı ekibin önündeki kritik karşılaşmalarda hata yapma lüksü yok!
09.03.2026
02:38
İran`da dini liderliğe Mücteba Hamaney seçildi
İran'da dini liderliğe Mücteba Hamaney seçildi
İran'da Uzmanlar Meclisi, ABD-İsrail'in 28 Şubat'taki hava saldırısında öldürülen Ali Hamaney'in ardından liderlik makamına oğlu Mücteba Hamaney'in 'ezici oy çoğunluğuyla' seçildiğini duyurdu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın